SiolNET. Trendi Odnosi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Moški in ženske obžalujejo različne stvari

1

termometer

Ko gre za vprašanje spolnih odnosov, moški in ženske obžalujejo različne stvari, če lahko verjamemo rezultatom raziskave, ki so jo izvedli na univerzi Teksas in je zajela več kot 24 tisoč ljudi.

Glavna razlika med spoloma je, da moški bolj obžalujejo stvari, ki jih v preteklosti niso storili, ženske pa se ravno kesajo zaradi tega, kar so storile. Najbolj pogoste stvari, ki jih obžalujejo ženske, so: - izguba nedolžnosti z napačnim partnerjem (24 % žensk proti 10 % moških), - nezvestoba v preteklosti ali zdajšnjemu partnerju ( 23 % žensk proti 18 5 moških), - razmerje je prehitro postalo seksualno (20 % žensk proti 10 % moških). Ženskam je žal tudi, da so se spustile v razmerja brez obveznosti, pa naj bo to seksualna avantura za eno noč, seks z neznancem ali seks z nekom, ki je obljubljal razmerje, nato pa jih razočaral. Prav tako obžalujejo seks s fizično neprivlačnim moškim (17 % žensk proti 10 odstotkov moških).

Moški imajo svoje razloge za obžalovanje: - preveč sramežljiv, da bi pokazal seksualno zanimanje (27 % moških proti 10 % žensk), - imel premalo seksualnih avantur v mladosti (23 % moških proti 7 % žensk), - imel premalo seksualnih avantur, ko je bil samski (19 % moških proti 8 odstotkov žensk). Hkrati obžalujejo tudi, da so izpustili priložnostni seks, počakali s spolnimi odnosi na začetku razmerja, da so ostali v slabem razmerju in zamudili druge seksualne priložnosti in da so se trudili z osebo, da bi lahko seksali z njo, na koncu pa niso. Čeprav se približno polovici vseh moških in žensk zgodi priložnostni seks, ga ženske bolj obžalujejo kot moški, razlika med njimi pa je, da ženske menijo, da so bile zavedene čustveno, moški pa seksualno.

Razlike izvirajo iz zgodovine Raziskovalci trdijo, da so razlike v obžalovanju pogojene z evolucijo - moškim je žal, da niso "zasejali več semen", ženske pa se kesajo zaradi priložnostnega seksa, ki bi lahko imel reproduktivne ali čustvene posledice. Kljub temu pa eden izmed glavnih avtorjev raziskave, Andrew Galperin, priznava, da svojo vlogo igrajo tudi kulturne norme: "Ne dvomimo, da družbene norme, kot so dvojna seksualna merila, ne igrajo velike vloge pri seksualnem obžalovanju, vendar imajo te norme lahko svoje korenine v davni selekciji, ki je s svojim pritiskom izoblikovala mišljenje žensk in moških."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin