Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 1. 2014,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

družina novoletne zaobljube zdravo življenje prehrana zelenjava

Ponedeljek, 20. 1. 2014, 16.35

8 let

Kako otrokom približati zdrav življenjski slog?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaobljube ob novem letu so ponavadi zelo osebne, seznam želenih sprememb pa lahko pripravite tudi za celotno družino. Zaživite bolj aktivno, družabno in tudi bolj zdravo družinsko življenje.

Morda ste mlada družinica ali pa družina s šoloobveznimi ali starejšimi otroki. Tudi če ste že stari starši, lahko ideje, ki jih boste našli spodaj, prilagodite svojemu življenjskemu slogu, jih prenesete na otroke in vnuke ob njihovih obiskih ali počitnicah. Drobne spremembe so včasih dovolj za bolj zdrave navade, več energije in povezanosti med družinskimi člani. Kaj lahko letos spremenite v življenjskem slogu vaše družine? 1. Načrtujte večerje in jejte skupaj

Posledica navade, da se vsa družina vsaj enkrat dnevno zbere za mizo ob skupnem obedu, so tudi bolj zdravi obroki. Ker vemo, da se bomo za mizo zbrali vsi, obroke lažje načrtujemo, naša kuha pa je tudi bolj zdrava in raznovrstna.

2. Otroci naj pomagajo pri kuhanju

Otroci, ki jih starši ali stari starši aktivno vključijo v pripravo obrokov, do hrane razvijejo drugačen odnos in se jedi lotijo z večjim veseljem, piše spletna stran Nourish Interactive. Hrano in njeno pripravo tudi bolj cenijo in so pripravljeni poskusiti nova živila in začimbe.

3. Prepovedano je najslajše

Izogibajte se besedam, kot so "ne smeš", "prepovedano je", "to ni dobro zate", še posebej ko gre za hrano. Otroci imajo še posebej radi prav tisto, kar jim prepovemo. Poskusite o hrani govoriti na drugačen način.

4. Zasadite zelenjavni vrt

Če imate možnost in prostor, z otroki oblikujte zelenjavni vrt. Sodelujejo naj pri vsem, izberejo posevke in za gredo tudi skrbijo. Otroci na ta način spoznajo, kako zelenjava pride do naše mize, obenem pa vzljubijo sadje in zelenjavo. Če svoje zemlje nimate, lahko poskusite zasaditi manjši vrtiček na balkonu ali na okenski polici.

5. Sprehajajte se skupaj

Če se le da in vreme dopušča, se vsak dan skupaj odpravite na sprehod, na otroško igrišče v bližini ali v bližnji park. S seboj vzemite štoparico ali pametni telefon s kakšno aplikacijo in otroke h gibanju spodbudite s pomočjo ure. Pripravite lahko tudi poseben koledar, na katerega lahko otroci z nalepko ali flomastrom označijo tiste dneve, ko so odšli na sprehod.

6. Sadje in zelenjavo vključite v vsak obrok

Če ste brez idej, kako bi otrokom še lahko približali zelenjavo in sadje, postavite pravilo, da kos sadja ali zelenjave pojedo ob vsakem obroku. Da boste pri tem uspešni, naj otroci sami izberejo tisto vrsto, ki jim je všeč. Tako se jim sadje in zelenjava ne bosta zamerila.

7. Izogibajte se sadnim sokovom

Tudi sveže iztisnjeni sadni sokovi so polni fruktoze, da o tistih, ki jih kupimo v trgovinah in so polni dodatkov, barvil in dodanega sladkorja, sploh ne govorimo. Če sadje v obrokih nadomeščamo s sadnimi sokovi, se otroci navadijo na sladko, obenem pa se polenijo, saj jim sadja ni treba jesti.

8. Izberite hrano z več vlakninami

Večina otrok z vsakodnevno prehrano ne dobi dovolj vlaknin. V njihovo prehrano zato vključite več stročnic, hrane z olupkom in polnozrnata živila.

9. Otroci naj ne jedo pred televizorjem

Med jedjo ugasnite računalnike in televizorje. Jejte za jedilno mizo in obed izkoristite za klepet z družino. Obroki naj bodo umirjeni in brez motečih dejavnikov.

10. V restavraciji naročite manjše porcije

Čeprav ima večina restavracij na jedilniku tudi otroške menije, so porcije velikokrat prevelike. Naučite otroke, da sami naročijo svoj obrok in povedo, koliko bodo pojedli. Obisk restavracije je namreč zanje poseben dogodek, v izkušnji želijo uživati, zato zahtevajo enako velik obrok kot njihovi starši.

Ne spreglejte