SiolNET. Trendi Odnosi
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jan Kovačič: Težko verjamem, da med spoloma obstajajo takšne razlike #video #OnZanjo

1,30

termometer

Jan Kovačič
Foto: Bojan Puhek

V poslu velikokrat še vedno vlada stereotipno prepričanje, da so moški tisti, ki zasedajo pomembne, vodilne položaje. In da so ženske kvečjemu v vlogi njihovih delavk, tajnic, asistentk. A v 21. stoletju nikakor ni več tako.

Veliko je žensk, ki so uspešne in sposobne ter zato v podjetjih zasedajo vodilne položaje. Pa vendar se jim velikokrat zgodi, da jih imajo na kakšnih sestankih ali poslovnih srečanjih moški, ki jih še ne poznajo osebno, stereotipno za tajnice ali asistentke. To se je večkrat zgodilo tudi 53-letni Aniti.

V njeno zgodbo se je skušal vživeti osebni trener, ki ga lahko spremljate v šovu The Biggest Loser Slovenija, Jan Kovačič:

Sam težko verjamem, da je to mogoče. Da v tem času prihaja do takšnih razlik. Da moški in ženske še vedno niso enakopravni. (Jan)


To pa je resnična zgodba 53-letne Anite:

Že 25 let uspešno vodim storitveno podjetje v Sloveniji, prav tako s tem sodelujem s partnerji v sosednjih državah. Vsako leto organiziramo konferenco za naše čezmejne partnerje, s katerimi pa se ne poznamo osebno.

Tako se mi vsakič znova zgodi, da se moji poslovni partnerji na začetku najprej rokujejo z mojimi moškimi sodelavci, ki pa žal ne zasedajo vodilnega položaja. Je predstavnikom moškega spola resnično tako težko razumeti, da se lahko v 21. stoletju na vodilnih položajih znajdemo tudi ženske?


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Mesec marec zato posvečamo ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt. Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi mnogi svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi se neka situacija, ki jo imajo mnogi še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin