SiolNET. Trendi Odnosi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čudežna moč dotika: zakaj se radi držimo za roke?

3

termometer

Ko se držimo za roke, se v naših možganih dogaja veliko več, kot je videti na zunaj. Dotik dveh rok na dušo in telo deluje kot zdravilo. Zakaj se tako radi držimo za roke?

Roke imajo čudežno moč. Trenutki, ko se z nam ljubo osebo držimo za roke, so zelo intimni in enako pomembni kot katerakoli druga fizična bližina. V današnjem digitalnem svetu se zdi tako nedolžno dejanje, kot je držanje za roke, še posebej globok izraz človeške bližine, ljubezni in intimne povezanosti.

Prepleteni prsti so fizičen izraz čustvene povezanosti

Ko na zmenku začutite, da se želite dotakniti njene ali njegove roke, ste lahko prepričani, da je to znak, da se razvija nov resen odnos. Želja po dotiku rok je znak naklonjenosti. Prepletene roke v javnosti sporočajo vsem mimoidočim, da se vaš svet vrti okrog vam ljubega človeka.

Človek, ki ga v javnosti držite za roko, tako postane človek, s katerim bi bili radi povezani tudi v prihodnosti. Dotik pomeni neko vrsto obljube.

Znanost potrjuje: dotik dveh rok je zdravilen za dušo in telo

Znanost potrjuje, da dotik dveh rok sproža občutek ugodja in varnosti, zmanjšuje krvni pritisk in daje energijo. Ob prijetnem fizičnem dotiku se sprošča hormon oksitocin, ki sproža občutke varnosti in povezanosti. Poleg tega se zmanjša občutek bolečine.

Dotik rok je naraven, ne le med ljudmi

Kako močan učinek je dotik, dokazuje tudi dejstvo, da niso le ljudje tisti, ki se radi držijo za roke. Tudi vidre, pingvini in sloni se radi dotikajo s tačkami oziroma perutmi in rilci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin