Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2015,
10.56

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

črni petek nakupovanje trgovine

Četrtek, 26. 11. 2015, 10.56

5 let, 2 meseca

Črni petek, ameriški nakupovalni fenomen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Lani so ameriški trgovci na črni petek zaslužili 48 milijard evrov, ta trgovski praznik pa se počasi širi tudi v Evropo.

Danes Američani še režejo purane, jutri pa bodo kot blazni oddrveli v trgovine. Jutri je črni petek, največji ameriški trgovski praznik. Črni petek je teko pomemben ameriški dan, da so trgovci leta 1939 predsednika Franklina Roosevelta celo pregovorili, da je zahvalni dan, ki je nerodno padel na zadnji novembrski dan, prestavil za en teden nazaj, da so imeli trgovci daljšo predbožično sezono.

Povprečen Američan na ta dan zapravi skoraj 500 evrov Glede na raziskave podjetja Harris Poll se bodo jutri trije od štirih Američanov podali v trgovine in porabili 20 odstotkov več kot lani. Povprečno naj bi Američan jutri zapravil 498 evrov.

Ameriška nacionalna trgovinska zbornica je objavila podatke, da so lani ameriški trgovci zaslužili 48 milijard evrov, kar je precej manj kot na primer leta 2012, ko so zaslužili 56 milijard evrov. To pa ne pomeni, da Američani na ta dan zapravljajo manj. Po navedbah New York Timesa so se nakupovalne navade Američanov v predbožičnem času nekoliko spremenile.

Črni petek pri Američanih povzroči nakupovalno norijo:

Letos bodo zapravili 3,5 odstotka več kot lani Več je nakupov daril storitvenih dejavnosti. Tako na črni petek raje kupijo vstopnico za bejzbolsko tekmo ali kupon za zdravilišče kot pa nogavice ali digitalni aparat. Opozarjajo tudi, da se je s koncem recesije okrepila predbožična prodaja pohištva in opreme za dom kot posledica tega, da so mladi končno dobili zaposlitev in si opremljajo dom.

Tako celotna prodaja predbožičnega obdobja v Ameriki narašča. Po analizah svetovalnega podjetja IHS letos pričakujejo, da bo v primerjavi z lanskim letom narasla za 3,5 odstotka. Pomemben del nakupov bo opravljen po internetu. Ta prodaja naj bi se povečala za 11,7 odstotka.

Trgovci so se prilagodili novim nakupovalnih navadam. V trgovinah popuste ponujajo ves zahvalni teden, posebne akcije pa celo ves november. Več pozornosti posvečajo tudi spletnemu ponedeljku, ki je ponedeljek po zahvalnem koncu tedna, spletne popuste pa ponujajo ves zahvalni teden.

Pri nas sramežljiv črni petek Črni petek in spletni ponedeljek sta se iz Amerike preselila tudi v Evropo. Pri nas zadnji dve leti nekateri predvsem tuji trgovci ponujajo akcije na črni petek, nekateri trgovski centri pa so na ta dan odprti dlje. Poleg tega so pri največjem trgovcu promovirali nori petek, ki je po podobnem principu kot črni petek ponujal velike popuste, le da je bil teden dni prej.

Podobne popuste so pretekli in tudi ta petek imeli tudi na Hrvaškem. Hrvati so lani sicer za božična darila porabili 1,45 milijarde evrov. Pričakujejo, da bodo malce več letos porabili Avstrijci. Avstrijski časopis Format napoveduje, da bo letošnja božična prodaja dosegla dve milijardi evrov. Povprečno naj bi Avstrijec porabil 350 evrov, kar je 42 evrov več kot lani.

Nemci bodo za darila zapravili 86,7 milijarde evrov Še več nakupov pričakujejo v Nemčiji, po ocenah Nemške trgovinske zbornice dva odstotka višjo prodajo kot lani. Nemci naj bi za božične praznike zapravili 86,7 milijarde evrov. Tudi v Avstriji in Nemčiji črni petek pridobiva veljavo, še bolj pa spletni ponedeljek. Po podatkih Deloitta skoraj polovica Nemcev božična darila kupi do konca novembra.

Podobno kot v ZDA so se tudi v Nemčiji in Avstriji spremenile nakupovalne navade. Spremenila se je vrsta daril, ki jih podarjajo. Vse več je storitvenih daril, kot so potovanja, sprostitev in izobraževanje. Po podatkih Marketagent.com jih še vedno več kot polovica darila kupuje v nakupovalnih centrih, a takoj za tem so nakupi na spletu. Le 22 odstotkov Nemcev in Avstrijcev darila nakupuje na klasičnih nakupovalnih ulicah v središčih mest.

V enem dnevu največ zapravili Kitajci Ne glede na to, kako globalen je postal črni petek, pa so Američani letos izgubili primat največjega dneva spletnega kupovanja na svetu, kar je bil do zdaj spletni ponedeljek.

Po navedbah Forbesa je to letos postal kitajski dan samskih 11. novembra, ki si ga je leta 2009 izmislil kitajski spletni trgovinski velikan Alibaba. Letos so v 12 urah dosegli lansko celodnevno vsoto, in sicer 8,35 milijarde evrov nakupov. Lani so Američani v petih dneh zahvalnega tedna, vključno s spletnim ponedeljkom, na internetu zapravili šest milijard evrov.

Ne spreglejte