SiolNET. Trendi Odnosi
5,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ciril Komotar: Zakaj delavke iz trgovine žvižgajo za mano? #video #OnZanjo

5,15

termometer

 | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Ženskam se vsak dan dogajajo neprijetne situacije, ko moški vdirajo v njihov osebni prostor. Kaj pa se zgodi, če zadevo obrnemo? Znani vloger Ciril Komotar se je skušal vživeti v tipično žvižganje na cesti, ki ga je v svojem življenju doživela že skoraj vsaka ženska.

Žvižganje delavcev na cesti? Če se to ves čas ponavlja, in to samo zaradi izbire oblačil in zato, ker se mimo njih sprehodi ženska, lahko stvar postane zelo moteča.

Tako je videti, ko tipična ženska zgodba postane netipična moška:

Izbira oblačil je stvar, o kateri moški sploh ne razmišljamo. To pa je lahko za marsikoga, kot v primeru Pie, razmeroma nelagodna težava. In če te spremlja vsak dan, lahko postaja vse večja. In to ni v redu. (Ciril)


To pa je resnična zgodba 28-letne Pie:

"Spet to žvižganje. Pogledam svoje prsi – ne kažem dekolteja. Kaj je torej? Zakaj mi delavci z bližnjega gradbišča požvižgavajo? Še enkrat se ozrem navzdol. O, ne! Zakaj sem oblekla krilo?! Vedela sem, da se bom na poti v službo sprehodila tukaj mimo, vendar tega pri izbiri oblačil zjutraj nisem upoštevala. Kako sem lahko pozabila na to? In tako si glavo razbijam vse do službe."


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Mesec marec bomo zato posvetili ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt.Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi mnogi svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi neka situacija, ki jo imajo mnogi še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 67
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin