SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
Vsebino omogoča Mastercard
  • Messenger
  • Messenger

"Upam, da bom šel letos na Triglav, da postanem pravi Slovenec"

Vsebino omogoča Mastercard

Omar Escobar se je tokrat odpravil na Gorenjsko, v svoj najljubši del Slovenije, ki ga je navdušil že na prvi pogled – že z letala, ki ga je iz daljnega Hondurasa pripeljal v našo deželo. Prejšnji teden je bil v Podčetrtku, ta konec tedna pa v okolici Bohinja in Bleda, kjer je sprejel pomembno odločitev.

Gorenjska - Odkrivaj Slovenijo  

V letošnji različici uspešne rubrike Odkrivaj Slovenijo smo v raziskovanje naših lepot poslali tujce, ki si ustvarjajo življenje v naši državi. Skozi njihove oči boste spoznali malo drugačno plat naše dežele, ki kljub svoji majhnosti ponuja nešteto priložnosti za popoln izlet. Prve štiri izlete bo predstavil Omar Escobar, ki se je zaradi ljubezni iz Hondurasa preselil v Slovenijo. Prejšnji teden se je potepal v okolici Podčetrtka, danes pa nam bo predstavil lepote Gorenjske.

[video: 62486 / ]

Ta konec tedna me je siva pot vodila na Gorenjsko. Ker rad poslušam glasbo ne glede na to, kaj počnem, sem se s pomočjo slovenskih pesmi, ki jih slišim na radiu, naučil nekaj besed in besednih zvez. Tudi siva pot, ki vodi na Gorenjsko, se mi je tako vtisnila v spomin. Zame je Gorenjska najlepši del Slovenije, ki me je prevzel na prvi pogled. Dobesedno. Vrhovi slovenskih planin, pobeljeni s snegom, so me prevzeli, ko sem prvič z letalom priletel v Slovenijo in smo se prek njih spustili na brniško letališče.

 

Največ izletov na Gorenjsko z družino opravimo poleti, ko izbiramo planinske poti. Tokrat smo vrhove planin opazovali le od daleč, večina je bila še vedno pobeljena s snegom.

Najprej na kavo v Lesce

Ker smo se na pot odpravili zgodaj zjutraj, v domači kuhinji ni bilo časa skuhati kave. To je bil razlog, da je bila naša prva postaja kavarna LABirint v trgovskem središču v Lescah. V Lescah lahko v skodelici kave začutite arome in okuse moje dežele, Hondurasa. Izkušeni barist Matej je zame pripravil kapučino za na pot, in sicer v sladkem kornetu, oblitem z okusno čokolado. Postanek priporočam vsem ljubiteljem dobre kave. Razvajati znajo z odličnimi okusi in kreativnimi napitki. Pa tudi lačni ne boste šli od njih, pri sosednji mizi smo za spomin v svoj objektiv ujeli prav poseben način postrežbe hišne specialitete, in sicer na zidarski lopatki.

Gorenjska - Odkrivaj Slovenijo

Slap Savica, ki spominja na domači kraj

Iz Lesc smo se mimo turističnega vrveža ob Blejskem jezeru odpeljali proti neokrnjeni naravi Bohinja, ki me vedno znova prevzame. Svež zrak, bližina vode, vrhovi gora in skalnata pobočja me umirijo. Glede na to, da naš najmlajši družinski član šteje komaj leto in pol, smo do svojega cilja, do slapa Savica, izbrali najkrajšo pot. Avtomobil smo pustili v Ukancu pod Voglom blizu Koče pri Savici in se po kamnitih stopnicah odpravili do slapa. Kratek 20-minutni sprehod je bil zelo prijeten. Živahen slap Savica me je spomnil na domače kraje, kjer reke in slapovi zaradi obilnih tropskih padavin nikoli ne usahnejo.

Gorenjska - Odkrivaj Slovenijo

Kosilo v Bohinjski Beli in obvezni postanek na kremšniti

Po sprehodu in kratkem postanku ob obrežju Bohinjskega jezera smo postali lačni. Ko smo se z avtomobilom vračali proti Bledu, smo se držali bohinjske železnice in se ustavili v Bohinjski Beli v gostili Batišt, kjer smo si privoščili odlično kosilo. Goveja juha ter okusni in obilni krožniki sveže pripravljenih domačih jedi so nam napolnili želodce, a ostalo je še ravno dovolj prostora, da smo imeli razlog za postanek na Bledu. Blejska kremšnita in kratek sprehod ob jezeru sta bila prava pika na i tokratnega družinskega izleta.

Odkrivaj gorenjska

Na Gorenjsko se bomo to poletje zagotovo vračali. Pohodništvo, ki je hobi številnih Slovencev, je postalo tudi moj hobi. V Hondurasu namreč nimamo te navade, saj je običajno prevroče, da bi se peš odpravili v hrib. Pa tudi pokrajina je povsem drugačna. Vrhovi, ki segajo nad tisoč metrov nadmorske višine, so porasli s tropskimi gozdovi, zato ni razglednih točk, ki bi nagradile pohodnike z razgledi. Z ženo bova tako zagotovo osvojila katerega izmed vrhov, kjer še nisva bila. Upam, da nama uspe osvojiti tudi Triglav, da bom postal pravi Slovenec. Iz Bohinja je bil pogled proti Triglavu zelo vabljiv.

Omar Escobar


Namig za enodnevni izlet po predlogu Omarja Escobarja:

Bohinjsko jezero, slap Savica, Bohinjska Bela in Bled.

 

Mastercard Na izlet s kartico Mastercard

Ko se boste naslednjič odpravili na izlet po Sloveniji, ne pozabite na svojo kartico Mastercard, ki vam bo omogočila neprecenljiva doživetja.

S kartico Mastercard je vse preprosto in varneje:

Plačate lahko praktično povsod – pri nakupu razglednice ali najljubšega sladoleda, pri plačilu vstopnine za muzej ali za brezskrbno namakanje v wellnessu.

Hitro plačevanje – brezstično ali z osebno PIN-kodo; ne nosite na pot gotovine, s kartico je plačevanje varnejše.

Preglednost nad stroški – plačevanje s kartico lahko vedno spremljate in si beležite stroške na svojih potepanjih po Sloveniji.


IZLETI OMARJA ESCOBARJA:

Podčetrtek z okolico

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin