Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2015,
14.08

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

muzej advertorial MasterCard

Petek, 15. 5. 2015, 14.08

2 meseca, 1 teden

Top 10 muzejev, ki jih morate obiskati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Muzeji - nekateri jih obožujejo, drugi niti ne. Dejstvo pa je, da sem in tja obisk muzeja popestri vsakdan in še veliko novega se lahko naučimo.

V Sloveniji se najde kar lepo število muzejev. Večji, manjši, zasebni, državni, vsi pa dovolj zanimivi za vse okuse. Za vas smo izbrali deset zanimivih muzejev, v katerem bo vsakdo našel kaj zanimivega zase.

Prirodoslovni muzej Slovenije je čudovit sprehod skozi čas vse od nastanka življenja na Zemlji, fosilov, mineralov, kamnin, rastlin, dinozavrov do današnjih življenjskih okolij in odnosov med organizmi. Muzej organizira številne razstave in delavnice, oglejte si njihov koledar, imajo pa še poseben program za otroke.

Muzej novejše zgodovine Slovenije se nahaja v idiličnem okolju – sredi parka Tivoli v središču Ljubljane v Cekinovem gradu. Ko se boste sprehodili skozi park, le zavijte še na ogled najobsežnejše zbirke življenja zadnjih 100 let pri nas. Stalna razstava prikaže življenje, delo in razmišljanje ljudi od prve svetovne vojne vse do osamosvojitve Slovenije. Prirejajo tudi tematske občasne razstave, posebej zanimive pa so virtualne razstave, ki si jih lahko za občutek ogledate že kar na njihovi spletni strani. Muzej hrani tudi številne zbirateljske zbirke, od tekstilij, numizmatike, odlikovanj in medalj, osebnih predmetov, razglednic, orožja in vojaške opreme, znamk, do fotografske zbirke, ki zajema okrog 2.000.000 originalnih posnetkov, s čimer je Muzej novejše zgodovine Slovenije ustanova z največ fotografskega gradiva za 20. stoletje v Sloveniji.

Mestni muzej Idrija ima dve enoti: Oddelek Idrija ter Oddelek Cerkno. Idrijski oddelek muzeja obsega stalne in začasne postavitve v danes prenovljenem grajskem kompleksu. Tu si lahko ogledate stalno razstavo Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije, za katero so prejeli nagrado fundacije Luigi Micheletti za najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine. Tu so tudi etnološka, zgodovinska, likovna, geološka in čipkarska zbirka. Oddelek v Cerknem poleg Cerkljanskega muzeja vključuje domačijo pisatelja Franceta Bevka v Zakojci in Partizansko bolnico Franja v Dolenjih Novakih. V muzeju sta na ogled dve stalni razstavi: etnografska Cerkljansko skozi stoletja in PUST JE KRIV! – Pripoved o cerkljanskih laufarjih. Pisateljeva domačija pa je istoveten prikaz življenja na Cerkljanskem na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Zelo lepo je predstavljeno tudi Bevkovo življenje in delo.

Partizanska bolnica Franja je v celoti rekonstruiran spomenik iz druge svetovne vojne, ki ostaja kraj spomina z veliko sporočilno in simbolno vrednostjo. Je muzej na prostem v čudovitem objemu gozda, kjer so se pisale težke zgodbe in tudi pričevanje požrtvovalnosti, ljubezni in hrepenenja po svobodi. Vsekakor izjemno sporočilo, ki je enako pomembno za vse čase in generacije.

Izjemen poklon soški fronti je zbirka v Kobariškem muzeju, ki vas popelje od najpomembnejših bojišč prve svetovne vojne vse do bojev, ki so potekali v teh krajih. Kako današnjim časom in razumu nedojemljivi so bili takratni alpinistični podvigi, da so branili življenje in svobodo v nemogočih razmerah, obiskovalci muzeja lahko spoznajo prek stalne zbirke, ki vključuje Krnsko sobo, Belo sobo, Sobo zaledja, Črno sobo in 2. nadstropje s kaverno. Muzej pa organizira tudi vodenje po soški fronti, kjer vas organizirano popeljejo po kobariški zgodovinski poti in po nekdanjih bojiščih.

Zdaj pa k malo bolj sproščeni muzejski tematiki! Pivovarski muzej je tako ali tako obvezen za vse domače in tuje ljubitelje piva, ampak priporočljivo ga je obiskati tudi zato, da spoznamo zgodovinski prikaz proizvodnje piva, sodarstvo, razvoz, gostilniško opremo, pivsko posodje, razvoj etiket, trženje in dve rekonstrukciji prostorov. Na stalni razstavi Zgodba, ki teče že od leta 1864 pa je prikazan zgodovinski razvoj Pivovarne Union. Pssst, tudi degustacije piva boste deležni!

Muzej solinarstva vas bo povabil na Obalo. Da ne boste vedno obtičali v najljubši slaščičarni, se le podajte na izobraževalen sprehod v krajinski park sečoveljskih solin. Bogastvo rastja, ptic, ki imajo tu dom, in tradicionalnega solinarstva vas bo očaralo. Izvedeli boste, kako se je nekoč pridobivalo sol, kako se danes žanje sol, kakšna je bila delovna obleka solinarjev in kako so živeli. Muzej solinarstva se nahaja v opuščenem predelu Sečoveljskih solin na desnem bregu kanala Giassi. Je v pravi solinski hišo, kjer je muzejska zbirka in solni fond s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo.

Slovenski planinski muzej bo očaral pod idiličnimi vršaci, ki kraljujejo v zaledju Mojstrane, prav vse, ne le ljubiteljev gora in hribolazništva. Stalna razstava je sprehod po preteklosti in sedanjosti, je didaktična in praktična, saj se na njej celo učite. Če hribe raje opazujete iz doline in vas v hribih še ni ujela nevihta, pa nič hudega, saj jo lahko vseeno doživite. V bivaku, kamor se zaprete, je simulacija nevihte v gorah, s strelami, grmenjem, odmevi …

Čebelarski muzej v Radovljici od leta 1959 skrbi za bogato dediščino slovenskega čebelarstva. Zbirka predstavlja tri ključne teme, ki zaznamujejo slovensko čebelarstvo: poslikane panjske končnice, avtohtono raso čebel in svetovno priznane čebelarje. Ali ste vedeli, da se je čebeljarjenje začelo v votlih drevesnih deblih? In da je poslikana panjska končnica posebnost v svetovnem merilu in nepogrešljiv slovenske ljudske umetnosti v alpskem prostoru?

Za ljubitelje lepote in gracioznosti – Muzej lipicanca Lipikum je v Lipici, v zgodovinskem stavbnem jedru kobilarne, v nekdanjem objektu Stara depandansa. Muzejska vsebina obsega enajst tematskih sklopov, združenih v tri glavne teme. Prostori, ki vas peljejo skozi razstavo, zamenjajo barvno paleto od črno-rjave do bele, kar simbolizira spreminjanje konjeve dlake od njegovega rojstva do pozne zrelosti. To in multimedijske ter interaktivne vsebine obiskovalce na doživljajski način popeljejo skozi večstoletni svet zgodb o Lipici in lipicancih.

Ne spreglejte