Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 8. 2015,
7.49

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

MasterCard Odkrivaj Slovenijo Krvavec advertorial

Torek, 11. 8. 2015, 7.49

2 meseca, 1 teden

Krvavec je poleti raj za pustolovce

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Sredi avgustovske vročine smo želeli preveriti, kaj se poleti dogaja na najvišje ležečem slovenskem smučišču. Krvavec nas je navdušil s pestro ponudbo poletnih aktivnosti in vrhunske kulinarike.

Prva asociacija ob besedi Krvavec so seveda zasnežena smučišča in vroč čaj, ampak Krvavec je veliko več kot to, je tudi poletna destinacija številka ena. Temperature so na višini 1.500 metrov malo manj nepopustljive, tako da je ohladitev zagotovljena.

Za svoj izlet smo si zadali poseben izziv – preživeti dan v Poletnem parku Krvavec, ki avgusta gostom ponuja zabavo na desetih točkah:

- Pustolovski park: zabava po avanturistični poti skozi gozd je primerna za vso družino.

- Spusti z gorskimi gokarti in skiroji: po makadamski progi se lahko spustimo sede z atraktivnimi gorskimi karti ali stoje z gorskimi skiroji.

- Kolesarska pot Scott Trail: primerna je za širši krog kolesarjev, tudi za otroke od 12. leta. Proga je dolga 1.500 metrov in poteka od Hotela Krvavec na 1.600 metrih nadmorske višine do Gospince pri zgornji postaji kabinske žičnice (130 metrov višinske razlike).

- Plezalni stolp: omogoča preizkus v športnem plezanju po različno težkih smereh.

- Trampolin: skočite visoko nad Tiho dolino.

- Slackline: hoja po vrvi je varna in razvija motorično-gibalne spretnosti.

- Frizbi golf: je igra, podobna golfu, ki jo igramo s frizbijem.

- Lokostrelstvo: na poligonu vas vedno spremlja inštruktor. - Spust s tubo: z zračno blazino se spustite po 100 metrov dolgi vijugasti stezi.

Prostrani pašniki in divji športi, kako gre to skupaj? Ob prihodu na zgornjo postajo kabinske žičnice, ki obratuje ves dan vsak dan, obiskovalec sploh nima občutka, da je prispel v središče pustolovskega dogajanja. Pozdravi ga mukanje krav v daljavi in nekateri se raje kot za zabavo ob športnih igrah odločijo za pohod po čudovitih gorskih poteh, ki jih ponujajo okoliške planine.

Veter v laseh na gokartu in skiroju (s čelado na glavi)

Vendar naša ekipa ni imela pohodniških ciljev. Želeli smo se preizkusiti v športnih izzivih, ki jih že pet let ponujajo na Krvavcu. Poletni park je bil pravi kraj za nas.

Smučarska proga pod štirisedežnico Tiha dolina je spremenjena v stezo za vožnjo z gokarti. Presenetila nas je stabilnost vozila, v katerega smo na vrhu steze sedli malce negotovo, a so se vsi dvomi, kako nam bo šlo, razblinili že po prvem metru vožnje.

Tistim pogumnejšim bo ustrezala malce drznejša vožnja, malce previdnejši pa smo vztrajno pritiskali na zavore na krmilu gokarta. Delujejo! Užitek v vožnji je zagotovljen tudi z gorskimi skiroji, ki imajo izjemno široka kolesa, stabilnejša od klasični cestnih skirojev.

Osvojiti steno? S takšnimi inštruktorji brez težav.

Medtem ko smo se pripravljali na plezanje po umetni steni malo pod brunarico Sonček, so se ob otroški smučarski progi z gumijastimi blazinami spuščali navdušeni Nizozemci, ki so se odločili, da bodo poletni dan preživeli v gorah.

Mi pa smo pogledovali proti vrhu umetne stene, kjer je inštruktor Miha Loboda že napeljeval vrv za varovanje soplezalca. Bo šlo tudi v pohodnih čevljih? Seveda, brez težav!

Inštruktor vsakega obiskovalca dobro pripravi na plezanje, ga priveže na vrv in avantura se lahko začne. Čakajo vas tri stene s smermi različnih težavnostnih stopenj. Stena je visoka osem metrov.

Na vrhu pomahajte v dolino in se pripravite na naslednji izziv – pustolovsko pot visoko nad gorskimi stezicami.

Kot veverice med krošnjami dreves

Tudi v pustolovskem parku vas ne spustijo na progo, če prej ne poslušate kratke predstavitve varnega plezanja in ne preizkusite, kako se hodi po višinskih nalogah. Dve vrvi s karabini, ki visita s plezalnega pasu, nista namenjeni mahanju po zraku. Z eno morate biti nujno pripeti na jeklenico! To je vaš edini stik s plezali.

Odločili smo se za najtežjo, modro progo, in ko smo začeli plezati oziroma viseti po deblih nekje nad tlemi, so se nam začela porajati vprašanja v slogu: "Kaj mi je tega treba?" A to je bila šele prva vaja in druge, ki so sledile, so jo premagale v zabavnem učinku. Sploh zadnja, ko smo se po jeklenici spustili do drevesa na nasprotni strani ceste, kjer smo sodelavcema, ki sta morala zaradi narave dela "na kopnem" samo gledati in snemati oziroma fotografirati, že lahko dali "petko" za uspešen pristanek.

Pregrizli smo torej do konca modre proge in se zahvalili inštruktorici Neni za prijazno uvajanje ter se pognali naprej, v višave, dobri malici naproti.

(Poleg modre proge sta na razpolago še dve, najlažja oranžna in srednja, zelena. Primerni sta za mlajše obiskovalce.)

Kulinarične pregrehe na Plaži

Gorski zrak in odlična hrana se odlično dopolnjujeta. Na Plaži ob hotelu Krvavec smo si privoščili skodelico domačega čaja iz gorskih zelišč. Kmalu nas je premamil vonj iz kuhinje, kjer je kuhar Jernej Nejc Goličnik že pripravljal okusno gorsko pojedino. Odločili smo se za malo manj klasično kosilo. Izbiro smo prepustili kuharju, ki v hotelu Krvavec kuha šele nekaj tednov. Njegove kuharske ideje so nas očarale.

Za predjed so postregli izdatno gobovo juho z zeliščnimi krušnimi kockami in ajdovim kruhom. Nadaljevali smo z glavnim krožnikom – odlična svinjska pečenka v naravni omaki, francoska rulada s puranjim meso v testu z makom, domač sirov štrukelj (izjemno rahel in sočen), pražen krompirček, paradižnik po hribovsko in por v smetanovi omaki s filiranim pomarančnim krhljem. Z eno besedo – bilo je enkratno. Okusno glavno jed je zaokrožil motovilec, ki sta mu poseben okus dala jogurtno-gorčična polivka ter nariban in popražen korenček s kančkom medu.

Kombinacije so nas navdušile, in medtem ko smo zadovoljno cmokali, je v kuhinji že nastajala čokoladna sladica. Natakar Anže je prinesel še zadnjo Jernejevo mojstrovino ta dan – čokoladno-korenčkovo pecivo s pomarančno peno in kokosovo omako. Na višini 1.500 metrov nad morjem so dovoljene različne pregrehe in to kulinarično toplo priporočamo.

Seveda vam z veseljem postrežejo tudi s klasično gorsko malico – kislim mlekom, žganci, obarami in podobnimi dobrotami, ki se jih po planinarjenju nikoli ne branimo.

Adrenalinski del poletnega parka je prihranjen za kolesarje

Poletni pustolovski park je namenjen uživanju in preživljanju prostega časa z družino. Vse aktivnosti v parku lahko čez dan ponovite večkrat, v nedogled, če je treba. "Za bolj športne kolesarje smo pripravili nekaj gorsko-kolesarskih prog, ki zahtevajo dobro telesno pripravljenost. Za manj zahtevne kolesarje je primerna proga Scott Trail, ki je vključena tudi v ponudbo Poletnega parka," je povedal vodja prodaje pri RTC Krvavec Luka Vrančič in poudaril, da veliko gostov obišče Krvavec v sklopu širše turistične ponudbe regije. Tudi zanj ima poletni Krvavec poseben čar, ki ga ob zimskem vrvežu obiskovalec niti ne more začutiti.

 

Ne spreglejte