SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
Vsebino omogoča MasterCard
  • Messenger
  • Messenger

Kje boste lahko uživali v pustnih maskah in šemah

Vsebino omogoča MasterCard

Rajanja, karnevali in povorke so pustni običaji, ki jim Slovenci ostajamo zvesti še iz poganskih časov. Preverite, kje boste lahko uživali v pustnih maskah in šemah.

Že veste, kaj boste letos za pusta hrusta? Tradicionalni pustni čas med svečnico in pepelnico se je že začel. Ptujski kurenti, cerkljanski laufarji, škoromati iz Hrušice in druge pustne šeme so že prevzeli oblast v nekaterih slovenskih krajih.

Vsi, ki našemljeni radi preganjajo zimo, bodo v soboto lahko izbirali med številnimi pustnimi povorkami. Prebudite svojo domišljijo in se pridružite maskam pri preganjanju zime, menda še niso izgubile čudežne moči.

Ptuj – slovenska pustna prestolnica

Najstarejše slovensko mesto Ptuj se je v teh dneh že odelo v pisane barve in postalo slovenska pustna prestolnica. 56. ptujsko Kurentovanje z nosilno temo letošnjega pusta Prebujamo pomlad bo po pričakovanju organizatorjev v mesto privabilo okrog sto tisoč ljudi. Kurentovanje je namreč eden največjih etnografskih dogodkov v tem delu Evrope.

Celo Lonely Planet je Kurentovanje umestil med najzanimivejše karnevale na svetu.

Kurent ali korant je najbolj priljubljen in pogost tradicionalni pustni lik. Po starem verovanju naj bi bil kurent demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad.

Coprnica Uršula v družbi Butalcev na cerkniškem karnevalu

Cerknica se v pustnem času spremeni v zloglasne Butale. Butalci na debeli četrtek vsako leto vzamejo oblast županu Cerknice, Butalcem pa se pridružijo številni znameniti liki. Med njimi je verjetno najbolj slavna coprnica Uršula, prva velika figura, ki se je predstavila na cerkniškem karnevalu.

Pust v Cerknici ima status državnega praznika. Pridružite se mu točno ob 12.32, ko bo po ulicah Cerknice potekal veliki tradicionalni pustni karneval z vsemi priljubljenimi liki, velikimi figurami in gostujočimi maskami.

Zmajev karneval

Zmajev karneval v Ljubljani bo na ljubljanskih ulicah potekal 6. februarja ob 11. uri.

Ljubljanski karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki med drugim nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila, kot so kurenti, laufarji, morostarji in druge.

Zmajev karneval vključuje skupine tradicionalnih, etnološko obarvanih pustnih mask, otroške skupine in druge organizirane skupine mask.

Tradicionalno pustovanje v Mariboru

Tudi v Mariboru pomlad ni več daleč. Preganjali jo bodo na tradicionalnem pustovanju na Trgu Leona Štuklja, v prireditveni dvorani Arena na Snežnem stadionu, v Festivalni dvorani Lent, v hotelu Leonardo in drugih klubih.

Prešerni karneval

Na pustno soboto postane Kranj pravo karnevalsko mesto, kar potrjuje tudi vključitev Kranja v Evropsko zvezo karnevalskih mest.

Kranj na pustno soboto gosti najbolj množični pustni sprevod na Gorenjskem. Vsako leto se predstavijo številne slovenske in tuje etnografske skupine ter pustne skupine, ki tekmujejo za naziv naj pustne skupine.

Pustna povorka bo potekala od Mestne knjižnice Kranj do Prešernovega gledališča Kranj. Glavna predstavitev bo na Glavnem trgu, kjer bosta potekala tudi ocenjevanje tekmovalnih skupin in zabava.

Pust je pršu v Ilirsko Bistrico

Pustnim likom na Bistriškem narečno pravijo "šjme", te pa se delijo na "ta lepe in ta grde" oz. "ta dobre in ta hudobne", kar zaznamuje večni boj med dobrim in zlim.

Pustni karneval v Ilirski Bistrici, ki gledalce navdušuje že 21 let, bo letos spet potekal na pustno nedeljo, ko Turistično društvo Ilirska Bistrica organizira karneval Pust je pršu.

Pustna povorka bo potekala od OŠ Dragotina Ketteja po Župančičevi ulici ter po Bazoviški cesti do Sokolskega doma. V povorki bodo navdušili škoromati (ena izmed najstarejših pustnih mask na Slovenskem), šeme, zvončarji, kurenti in novodobne maske, ki vedno poskrbijo za obilo smeha.

Pustni karneval na Bledu

Na pustno soboto na Bledu pripravljajo pustni karneval s pustno povorko, ki se bo lotila aktualne problematike.

Povorka ima namreč naslov Supi, hostli in ostala blejska problematika. Pustni sprevod se bo začel na Grajski cesti pri hostlu Bledec.

Vse skupine se bodo med 15. in 16. uro predstavile na Promenadi pod Občino Bled.

Laufarija Cerkno

Cerkljanski laufarji gotovo spadajo med bolj znane pustne šeme na Slovenskem. Letos praznujejo 60-letnico oživitve in ob tem pripravljajo še posebno pester program.

Pustni čas v Cerknem se začne prvo nedeljo po novem letu, ko se na ulicah Cerknega prikaže prvi laufar. Drugo nedeljo prideta dva ali trije in tako vsako nedeljo več in več, vse do pustne nedelje, ko se vsi podajo na glavni trg v Cerknem. Cesarsko-kraljeva sodnija Pusta javno obtoži za vse neumnosti, pregrehe, traparije in kozlarije, ki so se zgodile od prejšnjega pusta.

Celjski pust

Na pustno soboto, 6. februarja, bo Zavod Celeia Celje poskrbel za pestro pustno dogajanje v mestnem središču Celja od 10.30, ko bodo v mestu za pustno vzdušje poskrbeli člani Godbe na pihala Ljubečna, Zavoda Bufeto in Društva prijateljev kurentov Celje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin