Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
8.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Srednjeveški park Šentrupert, Thinkstock

Video: YouTube

Natisni članek

Šentrupert izlet ideja za konec tedna Odkrivaj Slovenijo Mastercard advertorial

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 8.40

2 meseca, 1 teden

Ideja za konec tedna: če se bojite viteških mečev, ne hodite v Šentrupert!

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Srednjeveški park Šentrupert, Thinkstock

Video: YouTube

Foto: Srednjeveški park Šentrupert

Ta konec tedna se bo v Šentrupertu na Dolenjskem sprožil časovni stroj in vse obiskovalce popeljal v leto 1439, ko so zgodovino pisali čisto pravi vitezi. Ste za skok v preteklost?

Kaj so ljudje počeli v srednjem veku?

Ali kdaj razmišljate, kaj so počeli naši predniki, ki niso imeli avtomobilov, da bi se odpeljali na kakšen izlet? Kaj so počeli, ko niso imeli elektronskih naprav, s katerimi bi si krajšali čas in se družili na daljavo, in ko niso imeli na voljo kavarne na vsakem koraku, da bi malce poklepetali? Če menite, da je bil svet brez tega zagotovo dolgočasen, ta konec tedna obiščite Šentrupert, kjer boste dobili mnogo dokazov, da je bilo še kako pestro.

Potovanje v svet, ki ga ne poznamo več

V soboto in nedeljo, 3. in 4. septembra, bo namreč na Dolenjskem vse drugo kot običajen jesenski konec tedna. Šentrupert se bo za dva dneva prelevil v svet, ki ga zdaj ne poznamo več – svet vitezov, turških bojev, srednjeveških športov in drugih pozabljenih, a pestrih aktivnosti. Tu se namreč vsako leto odvije srednjeveški festival, ki velja za največjega v Sloveniji. Spoznali boste lahko stare obrti, poslušali srednjeveško glasbo, si privoščilo kosilo kot včasih in še in še.

Brez srednjeveških bojev ne gre!

Kako pogumni bodo vitezi 21. stoletja? | Foto: Srednjeveški park Šentrupert Kako pogumni bodo vitezi 21. stoletja? Foto: Srednjeveški park Šentrupert

Na kaj pomislite, ko slišite za srednji vek? Na viteze, seveda. In tako kot ni srednjega veka brez vitezov, ni vitezov brez bojevanja. Zato si bo ta konec tedna v Šentrupertu mogoče ogledati tudi spektakularne bitke, kjer se bodo igralci pomerili kot pravi srednjeveški vitezi, se bojevali z nevarnimi meči ter streljali z resničnimi topovi in katapulti. V bojevanje bo vključenih kar 17 skupin iz Slovenije, Italije, Slovaške in Madžarske, zato si lahko obetamo nekaj zares napetih bojev. Tekmovanja bodo potekala v različnih igrah in aktivnostih, kot so viteški dvoboji, spretnostno jahanje, sekanje turških glav in streljanje z lokom v galopu.

Pestro tudi za najmlajše navdušence nad zgodovino

Se v vašem malčku skriva vitez? Ta konec tedna se lahko preizkusi v pravih viteških spretnostih.  | Foto: Thinkstock Se v vašem malčku skriva vitez? Ta konec tedna se lahko preizkusi v pravih viteških spretnostih. Foto: Thinkstock

Dogodek rade obiščejo družine z otroki, ki jih zanima zgodovina in se radi vedno kaj novega naučijo. Zato bo dobro poskrbljeno tudi za najmlajše, ki se bodo prav tako lahko aktivno vključili v dogajanje. V viteškem vrtcu se bodo zabavali tako v lutkovni predstavi kot tudi v šoli mečevanja ali lokostrelstva ter se poučili o metanju sekir, poslikavi obraza in kaligrafiji. Zanje se bodo ves konec tedna odvijale različne animacije, ves ta čas pa bo organizirano tudi varstvo.

V srednjem veku niso živeli le vitezi

V tistih časih se je tudi zelo dobro jedlo. Privoščite si pojedino kot v davnih časih! | Foto: Srednjeveški park Šentrupert V tistih časih se je tudi zelo dobro jedlo. Privoščite si pojedino kot v davnih časih! Foto: Srednjeveški park Šentrupert

V srednjem veku je bil vsakdan videti precej drugače kot današnji, zato si bo mogoče ogledati tudi avtentično srednjeveško tržnico, kakršne so takrat veljale za središče dogajanja. Tu boste lahko srečali rablja in tatove, berače, ogledali so boste sojenje vaški obrekljivki, spoznali boste biriča, sodnika in stražarje. Na ogled bodo obrtniške delavnice, kot so kovačija, papirnica, knjigoveznica, lončarstvo in tkalstvo, predstavljena pa bo tudi pristna srednjeveška ponudba izdelkov in kulinarike, kjer si boste lahko privoščili slastno kosilo.

Ne zamudite spektakularne nočne bitke in bojevanja znanih obrazov

Največji srednjeveški spektakel v Sloveniji se bo v soboto končal z nočno bitko. Organizatorji obljubljajo nepozabno ognjeno predstavo in srednjeveško zabavo. Zabavale nas bodo tudi srednjeveške plesne in glasbene skupine. Pestro pa bo tudi v nedeljo, ko se bodo v srednjeveških aktivnostih pomerili tudi znani Slovenci, kot so Boštjan Gorenc – Pižama, komik Andrej Težak – Tešky, Miran Stanovnik in Dejan Zavec.

Več o dogodku si preberite na spletni strani Srednjeveški festival Šentrupert 2016.

Za bolj pristno predstavo, kaj vas ta konec tedna čaka v Šentrupertu:

Sodelujte z zanimivimi turističnimi predlogi iz Slovenije in se potegujte za bogate nagrade!

Nagradni sklad in žrebanja:

1. 9. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 - NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

 

Ne spreglejte