Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
9.17

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič, Tomaž Šantl
Foto: Tina Boh, Dean Gostimirovič

Natisni članek

recept Zepter advertorial

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 9.17

2 meseca, 2 tedna

VIDEO: Kakšna je prava skrivnost za popolno rižoto s šparglji

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič, Tomaž Šantl
Foto: Tina Boh, Dean Gostimirovič

So vam zadišali šparglji? Chef Uroš Štefelin razkriva, kako pripraviti okusno spomladansko rižoto s šparglji in Jakobovo pokrovačo.

Pomlad nam ponuja ogromno novih kulinaričnih priložnosti, ena od glavnih sestavin sezonske kuhinje so nedvomno šparglji.

Chef Uroš Štefelin nam je pokazal, kako pripraviti popolno rižoto in nam razkril še nekaj pomembnih chefovskih trikov, s katerimi bo rižota vedno uspela.

Počasno kuhanje v voku

Prvo pravilo pri pripravi rižote je izbira prave posode. Uroš Štefelin priporoča vok, saj se v njem rižota enakomerno skuha, poleg tega pa je bolj priročna tudi pri sprotnem mešanju in dolivanju vroče vode.

Za rižoto si je treba vzeti čas, kuhamo jo pri nizkih temperaturah in pazimo, da ji sproti dolivamo dovolj vroče tekočine.

Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije | Foto: Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

"Kuhanje na nizkih temperaturah, kuhanje na sopari in kratek čas priprave ohranijo več za zdravje pomembnih hranilnih snovi, vitaminov in mineralov.

Takšna hrana naše telo bolj nasiti kot industrijsko pripravljena hrana, pogreta le v mikrovalovni pečici, ki je tako rekoč zelo osiromašena in našemu telesu ne zagotavlja vseh potrebnih hranil ampak le tako imenovane prazne kalorije," poudarja  Janja Klinčar, Zepterjeva svetovalka za zdrav življenjski slog in svetlobno terapijo Bioptron.

Pomembno pravilo chefa Uroša: izbiramo lokalne in organske pridelke

Uroš Štefelin je za pripravo svoje rižote izbral domače šparglje organskega izvora. "Špargljev zato ne olupim, saj bi sicer odstranil največ vitaminov in mineralov," dobre dele zato uporabi za rižoto, tiste malo slabše pa za okusno domačo jušno osnovo, ki bo rižoti še poudarili okus.

Riž in šparglje vedno kuhamo v isti posodi, zato da dosežemo pravi spoj okusov, začimbe pa vedno dodajajmo na koncu.

 | Foto:

Neverjeten, vendar zelo pomemben kuharskih trik: veliko masla!

V rižoto, ki jo pripravljajo največji kuharski mojstri, ne sme manjkati zelo pomembna sestavina – maslo, oziroma veliko masla. "Maslo rižoto lepo poveže in ji doda tisti pravi priokus," prava pika na ji pri tem mehkem spoju okusov pa je tudi nariban sir. "Namenoma nisem dodal parmezana, saj sem prepričan, da imamo v Sloveniji veliko domačih sirarn," lokalni okusi so na splošno zelo pomembna rdeča nit pri njegovih jedeh.

Detajli okusov in barv

Svojo spomladansko rižoto je dopolnil s kančkom morskega pridiha in jo prefinjeno spojil še z okusno čemaževo omako, ki je celotno jed še nekoliko povzdignila.

Jakobovo pokrovačo je samo na hitro popekel na ponvi brez maščobe, čemaževo omako pa je na hitro spenil z mešalnikom in tako dokazal da lahko tudi doma zelo preprosto ustvarimo chefovsko jed. Tudi s pomočjo barvite spomladanske dekoracije.

Vsestranske domače dobrote z vokom Materpiece

Vok | Foto: Zepter je izdelal vok, ki je domiselna kombinacija orientalske tradicije kuhanja in najnaprednejše tehnologije.

Z vokom Zepter lahko pripravite različne obroke istočasno. Lahko vrete, dušite, pečete in celo cvrete.

Omogoča vam, da boste v kratkem času pripravili hrano, ki je bogata z vitamini in ima malo kalorij.

Vaši obroki bodo vedno zdravi in okusni, pri kuhanju pa boste privarčevali tako na času kot na energiji.

Vsa posoda Masterpiece Zepter je bila razvita neposredno iz filozofije zdravja Zepter.

Uroševa rižota s šparglji

 | Foto:

Sestavine za rižoto:

250 g riža
100 g šalotke
2 dl jušne osnove
100 g masla
300 g belušev/špargljev
50 g staranega sira
Sol, beli poper
Jakobova pokrovača

Priprava:

Šalotko prepražimo, dodamo beluše/šparglje in riž. Pražimo toliko časa, da riž postekleni.Postopoma prilivamo jušno osnovo, da se riž skuha al dente. Na koncu vmešamo maslo in sir. Začinimo. Jakobovo pokrovačo popečemo.

Sestavine za čemaževo omako:

100 g čemaževega pesta
30 g šalotke
150 g sladke smetane
Sol, beli poper

Priprava:

Na popraženo šalotko dodamo pesto, zalijemo s sladko smetano, solimo, popramo, pokuhamo do gostega. Na koncu spenimo s paličnim mešalnikom.

Zepter | Foto:

Kuhanje s Zepterje je bolj preprosto

 

Zepter je edina posoda na trgu, narejena iz superiornega jekla 316L, ki omogoča kuhanje brez vode in pečenje brez maščobe.

 

 Naročite BREZPLAČNO kulinarično delavnico na vašem domu. 

Ne spreglejte