Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
15.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zepter

Natisni članek

advertorial Bioptron Zepter fizioterapija športne poškodbe intervju

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 15.25

2 meseca, 1 teden

Športni maser, ki se je zaradi bolezni moral odpovedati karieri v Real Madridu

Vsebino omogoča Zepter

V svet športa je najprej vstopil kot nogometaš, svojo pot pa nadaljeval kot športni maser. Miran Maksimovič je tisti človek iz ozadja, ki skrbi za dobro počutje slovenskih športnikov.

Športni in terapevtski maser je ključen del profesionalne športne ekipe, je tisti, ki lahko celo v zadnjih minutah poskrbi, da športnik sploh lahko tekmuje.

Eden takšnih pomembnih členov iz ozadja je tudi Miran Maksimovič, dolgoletni športni in terapevtski maser rokometnega kluba Pivovarna Laško, ki je v svoji karieri pomagal številnim športnikom, tudi takšnim, ki so svojo kariero že nameravali obesiti na klin.

Med svoje največje strokovne dosežke uvršča tudi uspešno rehabilitacijo Jolande Čeplak, ki je zaradi poškodbe tetive želela prekiniti kariero, in sanacijo poškodbe Špele Rogelj, ki je zaradi težav s hrbtenico razmišljala, da bi nehala skakati.

Skozi njegove roke so šli številni drugi znani športniki, med drugim Dejan Zavec, Urška Žolnir in Ana Drev, njegovo strokovnost pa so pred leti spoznali tudi v tujini in mu celo ponudili pogodbo za nogometni klub Real Madrid, vendar jo je moral zaradi resnih zdravstvenih zapletov zavrniti. Pomagal je tudi brazilskemu nogometnemu zvezdniku Ronaldinhu.

 | Foto:

Nad njimi marsikdo dvignil roke, on jim je znal pomagati

"Resnično delam s srcem," in sicer že od leta 1981, ko ga je za ta poklic navdušil takrat njegov nogometni kolega Bojan Prašnikar. Po dolgoletni praksi v profesionalnem svetu pa v zadnjih letih aktivno dela v svoji ordinaciji, ki jo vodi skupaj z ženo Sonjo in njeno hčerko Anito. "Rad bi povedal, da sta mi prav onidve najbolj stali ob strani, ko sem hudo zbolel in bil na robu smrti." To je bilo ravno v obdobju, ko se mu je nasmihal veliki karierni preobrat – delo v španskem prvoligašu Real Madrid.

"Pogosto sem pomagal tudi takšnim, nad katerimi so drugi dvignili roke," samozavestno dodaja v pogovoru, pri katerem večkrat kritično poudari, da mlajšim športnim maserjem danes manjka strokovnosti.

"Danes bi vsi delali samo z aparati, v resnici pa je potrebnega veliko drugega znanja. Vse je treba obvladati. Poškodb se ne pozdravi kar v enem dnevu, treba je vedeti, kako se zdravi mišica, kako se zdravi poškodba po zlomu ali zvinu. Za to je treba imeti izkušnje."

 | Foto:

Svetlobna terapija je pri njegovem delu ključna

Pri zdravljenju svojih pacientov, ki se nanj obračajo z različnimi težavami, uporablja različne tehnike in terapije, ena pomembnejših je svetlobna terapija.

"Pomembno je, da športni maser zelo dobro pozna vse aparate in tehnike, sicer lahko naredi še večjo škodo. Treba je vedeti, pri kateri poškodbi se lahko uporabi katero tehniko zdravljenja. Svetlobna terapija je recimo odlična pri poškodbah, kjer so 'natrdnine' poškodovane ali počene. S to terapijo se vse skupaj lažje in hitreje zaceli. Pri zdravljenju poškodb ponavadi najprej uporabljam laser, potem zmasiram, potem pa dodam svetlobno terapijo."

"Športnikom vedno govorim, naj jedo meso in zelenjavo"

Vrhunski šport in športne poškodbe gredo z roko v roki, vzroki so večplastni, vendar so zanje pogosto krivi tudi klubi, je prepričan Miran Maksimovič. Svoje varovance po njegovem mnenju vodijo premalo strokovno: "Potrebujemo strokovne trenerje, ki so nekdanji športniki, ki bodo znali ustrezno povečati tempo na treningih. Preveč je fitnesa. Že Bojan Prašnikar je zagovarjal teorijo, da recimo nogometaši ne potrebujejo fitnesa, ampak veliko teka, kondicije."

Zelo pomembna pa je po njegovem mnenju tudi izbira prehrane. "Tudi zaradi različnih prehrambnih nadomestil, kot je na primer kreatin, se pojavijo poškodbe, pokajo mišice. Športnikom govorim, naj jedo meso in zelenjavo in naj ne pretiravajo z različnimi dodatki."

Športne poškodbe pretijo tudi rekreativcem

Ne samo v profesionalnem športu, tudi pri rekreativcih so športne poškodbe vedno pogostejše. Miran Maksimovič je tudi tukaj neomajen. "Premalo je strokovnosti," poudarja, da bi tudi rekreativci večkrat morali po strokovno pomoč. "Rekreativci danes pretiravajo in gredo čez sebe, ne upoštevajo svoje starosti in ne razumejo svojih sposobnosti." Pomembna je postopnost tako pri treningih kot v športnih ciljih. "Če si pripravljen na desetkilometrski tek, se ne moreš prijaviti na maraton. Svojim strankam raje svetujem nordijsko hojo namesto teka," začeti je treba postopoma in telo počasi privaditi na nove telesne napore.

Ne spreglejte