Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
27. 12. 2017,
20.40

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

oblačila znamka moda umetno krzno krzno

Sreda, 27. 12. 2017, 20.40

6 let, 3 mesece

Ulične znamke pravo krzno prodajale kot umetno

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
krzno | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V modnem svetu so sprožili raziskavo, s katero hočejo odkriti, katera podjetja in znamke svojim kupcem prodajajo izdelke iz umetnega krzna, a so v resnici narejeni iz pravega.

Spletne trgovine TK Maxx, Boohoo in Amazon so v središču preiskave zaradi odkritja, da so izdelke iz pravega krzna prodajale kot umetno, čeprav se oglašujejo kot znamke, ki nasprotujejo prodaji pravega krzna.

Omenjene ulične znamke je že pred osmimi meseci pod drobnogled vzel Sky News, v preiskavi pa so kot prvi primer izpostavili priljubljeno britansko spletno trgovino Boohoo, natančneje njihove uhane iz "umetnega" krzna. Izkazalo se je, da so uhani pravzaprav iz pravega krzna norke. A ni se končalo pri uhanih. Pravo zajčje krzno so med preiskavo našli še na njihovih poročnih čevljih za neveste - čeprav je znamka odločno proti pravemu krznu.

"Zelo smo razočarani, da so dobavitelji, ki nas oskrbujejo z materiali, kršili naše visoke standarde," so se branili pri Boohooju in dodali, da so sporne kose že umaknili iz prodaje in sprožili notranjo preiskavo.

Sporni niso le plašči, temveč tudi dodatki, kot so recimo obeski za ključe ali torbice. | Foto: Getty Images Sporni niso le plašči, temveč tudi dodatki, kot so recimo obeski za ključe ali torbice. Foto: Getty Images

Krivi tudi drugi

Med krivci se je znašla tudi spletna trgovina TK Maxx, ki trdi, da pravega krzna ni prodajala že od leta 2003, a so odkrili, da so pred kratkim prodali plašče in obeske za ključe iz pravega krzna. Z enakimi obtožbami se spopadata tudi Amazon in Groupon.

Pri Amazonu so dejali, da morajo vsi prodajalci na njihovi spletni platformi upoštevati Amazonova pravila pri prodaji, v nasprotnem primeru odstranijo njihove račune. "Sporne izdelke smo že umaknili in niso več na voljo," so sporočili.

Med znamkami, ki so jih v preteklosti prav tako že obtožili prodaje pravega namesto umetnega krzna, so American Apparel, Billabong, H&M in The Gap.

Nov zimski trend, ki ni samo moden, ampak tudi topel: plišasti plašč

krzno | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kako ločiti pravo krzno od umetnega?

Nekoč je bila cena pravi pokazatelj tega, ali gre za kos iz pravega krzna, saj je bil neprimerljivo dražji od kosov iz umetnega. Kot kaže, ni več tako. A vseeno obstaja nekaj smernic, kako lažje ločiti pravo krzno od umetnega:

  • Potipajte. Pravo krzno je izjemno mehko na otip, zelo gladko in kar zdrsne skozi prste. Podobno kot če bi božali mačko. Umetno pa je malce grobo in celo malce lepljivo v vlažnem vremenu. Ima podoben občutek kot plišasta igračka.
     
  • Testirajte z ognjem. To je sicer malo tvegan test, a vam bo zagotovil, iz česa je vaš kos. Izpulite dve ali tri dlake in jih rahlo izpostavite ognju. Pravo krzno bo smrdelo kot zažgani lasje, umetno pa kot zažgana plastika ali zažgan papir.
     
  • Vanj potisnite buciko (tudi skozi podlogo). Če bucika prodre gladko, gre za umetno krzno, saj bucika zlahka drsi skozi sintetični material. Če buciko zelo težko potisnete skozi, gre povsem verjetno za pravo krzno, saj je skozi usnje (v tem primeru podlogo pri pravem krznu) težko prodreti.

Obstaja pa še zelo preprost test teže: pravo krzno je bistveno težje od umetnega.

krzno | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Žal pa je dandanes zelo težko ločiti pravega od umetnega, saj je izdelava umetnega krzna močno napredovala. Samo pogled ali otip nista več dovolj, umetno krzno lahko daje vtis pravega, pravo pa lahko prebarvajo na drugo (nenaravno) barvo in daje vtis umetnega.

Pravo krzno kot umetno mnoge znamke prodajajo tudi zato, ker so ljudje vedno bolj ozaveščeni in nočejo več kupovati pravega.

Preberite še: Popestrite svojo zimsko garderobo z umetnim krznom

Ne spreglejte