SiolNET. Trendi Moda
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Si predstavljate, da bi na glavi nosili 45-kilogramski turban? #video

0,23

termometer

 | Foto:

Turban ni samo del kulture sikhov, saj zadnja leta postaja modni dodatek, na katerega prisega vse več modnih privržencev. Redno ga nosita tudi dve Slovenki, ki si ne predstavljata dneva brez tega dodatka.

Avtar Singh Mauni, pripadnik sikhovske vere, nosi najtežji in najdaljši turban na svetu. Na glavo si vsak dan zavezuje več kot 640 metrov blaga, kar mu vzame kar šest ur. Velikost turbana mu otežuje vstop skozi vrata, z njim pa tudi ne more sesti v avto, zato se naokoli prevaža z motorjem.

[video: 65624 / ]

Turban postane del njih, ko jim zrastejo prve dlake

Tudi v Sloveniji lahko najdemo sikhe, ki pa na glavi običajno nosijo turbane, dolge od pet do sedem metrov. Pred nekaj meseci smo se v rubriki Tujci v Sloveniji pogovarjali z Mehtabom Singhom, ki turban nosi že od svojega 15.leta.

Njegova religija sikhizem mu poleg turbana nalaga še stalno nošenje lesenega glavnika, bodala in posebnih spodnjic. Vsi ti simboli imajo tudi duhovni pomen.

Turban ohranja dobro energijo in varuje pred negativnimi vplivi, razlaga Mehtab, sikhi pa ga začnejo nositi, ko jim poženejo prve dlake.

Mehtaba ni težko opaziti, saj vedno nosi turban, brado in posebno zapestnico.  | Foto: osebni arhiv Mehtaba ni težko opaziti, saj vedno nosi turban, brado in posebno zapestnico. Foto: osebni arhiv

Z leti so ga posvojile tudi modne privrženke

Brez turbana si dneva ne predstavljata niti Eva Ana Kazič in Blanka Slak Rupnik, le s to razliko, da si ga Eva Ana zavezuje z ruto, Blanka pa je oblikovala turbane, ki si jih samo povezneš na glavo.

Eva Ana ima doma več kot 150 rut, iz katerih si vsak dan zavezuje turban. Tako je že sedem let. Pravi, da so njena krona, odraz njene osebnosti in značaj.

Preverite, kako turban nosi Eva Ana in kako si ga zavezuje Mehtab:

[video: 65623 / ]

Blanka Slak Rupnik je iz turbanov razvila uspešen posel in pred kratkim odprla butik v dunajski zlati četrti, kjer njene turbane kupujejo bogatašinje z vsega sveta.

[video: 65625 / ]

Preberite si še obsežnejši intervju z Blanko, v katerem je razkrila, kako se ji je uspelo prebiti v dunajsko tako imenovano zlato modno četrt, na ulico, kjer domujejo Prada, Chanel, Saint Laurent in Louis Vuitton.

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin