SiolNET. Trendi Moda
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Showroom naših oblikovalcev: kosi za trideset evrov, pa tudi za dva tisočaka

1,80

termometer

showroom, Maxi, moda, oblikovalci
Foto: Žiga Intihar

Slovenska moda se vsekakor prebuja. Zdaj lahko v samem središču Ljubljane v eni najbolj cenjenih blagovnic najdete še izbrane kose naših modnih oblikovalcev in znamk, ki so jih predstavili na zadnjem tednu mode.

Glavni namen tedna mode ni druženje in priložnost, da se estradniki nastavljajo fotografskim objektivom, kar je še do pred kratkim veljalo za večino ljubljanskih tednov mode. Teden mode se pripravi zato, da morebitni kupci, zastopniki blagovnic in trgovin vidijo, kaj lahko v prihodnji sezoni ponudijo svojim strankam. In zdi se, da je tudi Ljubljana končno ujela ta ritem.

Po zadnjem tednu mode MBFWLJ, ki se je odvijal v začetku aprila, so v eni najbolj cenjenih ljubljanskih blagovnic kupcem na ogled postavili in v nakup ponudili izbrane kose oblikovalcev, ki so se predstavili na modni brvi Gospodarskega razstavišča: Akultura, Atelier Terra Urbana, Cliché, Draž, Julia Kaja Hrovat, JSP, Marjeta Grošelj, Romi Bukovec, Sens, Srečko Molk, Sofia Nogard in Tanja Zorn. Gre za nekakšen showroom oziroma prodajno razstavo, na kateri lahko kupci v živo vidijo in otipajo dizajnerske kose.

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

Kupec naj oceni, ali so mu kreacije všeč ali ne

To je prvi val ponudbe, ki jo bo čez dva meseca zamenjal nov nabor oblikovalcev z aprilskega tedna mode, razlaga direktor družbe Montecristo SL Goran Kristan. "Mislim, da je v zadnjih letih naša kreatorska scena izjemno napredovala. Mislim, da je prav, da imajo možnost prodajnega kanala, dostopati do širših množic kupcev, po drugi strani pa ima tudi kupec možnost z lahkoto kupiti te artikle. Na koncu kupec oceni, ali mu je nekaj všeč ali ne."

Vsekakor bo na odločitev nakupa močno vplivala cena, saj velja prepričanje, da so dizajnerski kosi zelo dragi. Tudi med izbranimi z MBFWLJ se najdejo takšni za tisočaka ali dva. A Kristana to ne skrbi, prepričan je, da se bodo našli kupci tudi zanje.

Goran Kristan, direktor družbe Monstecristo SL Goran Kristan, direktor družbe Monstecristo SL Foto: Žiga Intihar

Preverite cene oblačil, ki so trenutno na voljo v showroomu:

[video: 62951 / ]

"Dva kosa smo prodali, še preden smo odprli showroom. Kljub vsemu gre za pletenine Draž, torbice Marjete Grošelj, obleke Sens … To so imena, ki so se že opredelila, ki so prisotna, jih ljudje poznajo in so pripravljeni nekaj plačati zanje." Poleg tega meni, da so se slovenski oblikovalci močno izboljšali. "Če primerjam današnje stanje s tistim izpred nekaj let, mislim, da so napredovali za svetlobna leta." To vidi predvsem v "organizaciji tedna mode, nagovarjanju kupca in zagotovo v tem, da so izdelki poleg tega, da so kreatorski, tudi prodajni in nosljivi", dodaja.

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

Slovenski kupec je izjemno izobražen in inteligenten

Kristan, ki ima več kot 20 let izkušenj v tekstilni industriji, opaža, da so slovenske znamke med Slovenci vedno bolj cenjene, slovenskega kupca pa ocenjuje kot izjemno izobraženega in inteligentnega, ki hoče veliko za svoj denar. "Ni neke velike razlike med kupcem v Avstriji ali Nemčiji in v Sloveniji. To se je s prihodom spleta, Facebooka zelo spremenilo."

V njihovi blagovnici Kristan opaža poseben profil kupca: "Mogoče je nadstandarden. V nakupovalnih središčih ni podobnega, to je kupec, ki je meščan, Ljubljančan. Lahko povem, da je znesek računa pri nas za približno 20, 30 odstotkov nad povprečjem, kar pomeni, da naši kupci ne iščejo najdražjih izdelkov, ampak hočejo imeti kakovost in dobro ponudbo za neko sprejemljivo ceno."

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

Draž kot ena najstarejših znamk poskrbi tudi za 20 let stare kose

Med oblikovalci, ki so trenutno na voljo v Maxiju, je tudi priznana znamka Draž, ki Slovence oblači že 25 let. Oblikovalka Urška Draž je zelo zadovoljna s slovenskimi kupci, za katere pravi, da so tudi zelo zahtevni.

"Imamo res veliko stalnih strank, nekateri že dvajset let kupujejo pri nas. Nekateri imajo v omari več kreacij kot mi v trgovini. Znajo ceniti, če se potrudiš zanje, sicer pa so zahtevni in prinesejo kaj nazaj tudi čez tri leta, češ, da se je material malo zmuckal (smeh, op. p.)." Nekoč jim je neka stranka nazaj prinesla sedem let staro jopico, ker se je patent malo raztegnil, kar so seveda popravili. "Slovenski kupci so zahtevni, a mislim, da jih je treba spoštovati, negovati, povzdigovati," pravi Urška.

Tudi to je ena od posebnosti znamke Draž, saj jim zelo pomeni osebni pristop in stalno negovanje strank. Iz tega razloga ji je ljubši njihov lastni showroom kot skupni v blagovnici. "Je drugačen pristop, saj pridejo v naš studio, stvari se lahko malo popravijo, pomerijo in poskrbimo, da je vse krojeno po meri. Pri nas imamo zelo oseben odnos do ljudi, ki nam v popravilo nosijo tudi po 20 let stara oblačila. Stremimo k temu, da se goji odnos do oblačil, okolja, ljudi, tudi odnosa do narave. Obleka kot potrošni material je žalostna zgodba, česar si ne želimo. Naša filozofija je, da se oblačil ne meče stran, naj se jih raje predela. Tudi poročno obleko pobarvamo iz bele v črno."

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

showroom, Maxi, moda, oblikovalci Foto: Žiga Intihar

Najmlajša oblikovalka Julia Kaja Hrovat ponuja dostopnejše kose

Med kreacijami v Maxijevem showroomu izstopajo tudi kosi mlade oblikovalke Julie Kaje Hrovat, za katero je to prvi prodajni prostor in tudi aprilski teden mode je bil zanjo prvi takšnega pomena in razsežnosti. Po modni reviji je dobila ogromno pozitivnih kritik, predvsem na račun tega, da so njene kreacije nosljive in cenovno dostopne.

"Hočem, da so kosi kakovostni in cenovno dokaj dostopni, saj mi hitra moda res ni pri srcu. Tudi moja mami, ki ima vintage trgovino, stremi k temu. Hočem ustvariti dostopno znamko za srednji razred, ki morda izumira, a mislim, da si lahko ljudje vseeno privoščijo moj kos."

[video: 62965 / ]


Preberite še:


Save

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin