Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
15. 3. 2017,
15.56

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Natisni članek

Ikona Ljubljana Galerija Emporium Tina Femc Marieta Milanović Trapo nakupovanje trendi moda

Sreda, 15. 3. 2017, 15.56

5 let, 6 mesecev

Luksuzni modni kosi: Slovenci so za modo pripravljeni zapraviti bistveno manj kot kupci iz tujine

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Tina Femc, Galerija Emporium | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V tujini luksuzne modne kose ponujajo dolge avenije prestižnih modnih znamk, v Sloveniji pa tega ni. V prestolnici imamo dve večji in vidnejši modni hiši, ki načeloma poskrbita za stranke, ki si zaželijo nekaj več, a to ne pomeni, da so tam dobrodošli samo tisti z debelejšo denarnico.

Večina Slovencev ima občutek, da sta Galerija Emporium in Ikona Ljubljana hiši, ki v notranjost vabita premožnejše stranke, saj tja največkrat zavijejo tudi bogati turisti. A dejstvo je, da drugam v prestolnici ne morejo iti. Ljubljana nima nakupovalnih avenij, kakršne najdemo v drugih prestolnicah, zato sta ti dve hiši skoraj edini, ki ponujata širok nabor različnih, tudi prestižnejših znamk.

Pravega luksuza v Sloveniji ni

A ravno zaradi raznolikosti lahko tam kose zase najdejo vsi, saj so dostopni vsem, poudarjata Tina Femc, direktorica Galerije Emporium, in Marieta Milanović Trapo, vodja modne hiše Ikona Ljubljana.

"V tekstilni industriji oblačila ne predstavljajo več takšnega luksuza kot nekoč. Luksuz so avtomobili, jahte in ročne ure, ki stanejo tudi po deset tisoč evrov. Oblačila pa ne, vsaj pri nas tako dragih kosov ne prodajamo," razlaga Tina Femc iz Galerije.

Tina pravi, da v Galeriji ponujajo kose za vse cenovne razrede. Pri iskanju pravega in cenovno dostopnejšega pomagajo tudi svetovalci. | Foto: Vid Ponikvar Tina pravi, da v Galeriji ponujajo kose za vse cenovne razrede. Pri iskanju pravega in cenovno dostopnejšega pomagajo tudi svetovalci. Foto: Vid Ponikvar

Tina Femc | Foto: Vid Ponikvar Tina Femc Foto: Vid Ponikvar

Seveda ponujajo tudi precej dražje kose, kot je recimo ta obleka za 1.090 evrov. | Foto: Vid Ponikvar Seveda ponujajo tudi precej dražje kose, kot je recimo ta obleka za 1.090 evrov. Foto: Vid Ponikvar

Sogovornici se strinjata, da je dojemanje luksuza, tako kot pri potovanjih, povsem subjektivno in se razlikuje od posameznika do posameznika. "Za nekoga je luksuz torbica znamke Michael Kors za 270 evrov, za nekoga Valentinova obleka za 500 evrov, za nekoga Valentinovi čevlji za 700 evrov. Zelo je različno in odvisno od posameznika," pravi Femčeva.

Morda je luksuz, kakršnega si vsi radi predstavljamo, tudi pri nas zares obstajal, danes pa ga ni več, ugotavlja. "Pri oblačilih so se stvari zelo spremenile. Ko smo odprli Galerijo, smo bili morda bolj luksuzni, ker smo ponujali prve linije, imeli smo Alexandra McQueena, njegovi kosi so postali res luksuzni, ko je umrl, zaradi tega je dobil dodano vrednost.

Modna industrija se je spremenila in še vedno se spreminja, kar se vidi tudi po tem, da nekatere modne znamke tudi propadejo. Zato jaz luksuza ne vidim, vidim pa, da postaja moda funkcionalna, mora biti dostopna, upravičiti mora ceno. Pri oblačilih ni cena tista, ki določa luksuz.

Salonarji za 700 evrov, ki so slavo doživeli tudi zahvaljujoč modnim blogerkam. | Foto: Vid Ponikvar Salonarji za 700 evrov, ki so slavo doživeli tudi zahvaljujoč modnim blogerkam. Foto: Vid Ponikvar

Torbica Dolce & Gabbana za 3.500 evrov. | Foto: Vid Ponikvar Torbica Dolce & Gabbana za 3.500 evrov. Foto: Vid Ponikvar

Torbica za tri tisočake za turiste

V Galeriji se seveda najdejo določeni res dragi kosi, recimo torbice, vendar jih največkrat kupijo bogati turisti. "Smo le v samem mestnem jedru, v prestolnici, zato je prav, da tako kot druge prestolnice tudi mi ponujamo takšne kose."

Trenutno pri njih domuje torbica Dolce & Gabbana za 3.500 evrov, kakršno je pred nekaj tedni za svojo ženo kupil premožnejši Korejec. A takšne stranke dejstva, da imajo veliko pod palcem, ne obešajo na veliki zvon, razlaga Femčeva. "Želijo biti zelo diskretni, pridejo, kupijo in gredo. Veseli so pozitivne nakupovalne izkušnje, da se jim nekdo posveti in da z njimi komuniciramo na pravi način. A takšni smo z vsemi strankami. Morate vedeti, da pri nas nakupujejo čisto navadni ljudje."

Direktorica Galerije opaža, da so Slovenci pri njih pripravljeni zapraviti bistveno manj. Za res dobro obleko odštejejo od 500 do 600 evrov, a gre za kos, ki je res drugačen, večen. "Slovenci smo pametni nakupovalci oblačil, se ne zaletimo in cena mora upravičiti kakovost," razlaga.

Za moške je odlično poskrbljeno, pravi direktorica Galerije.  | Foto: Vid Ponikvar Za moške je odlično poskrbljeno, pravi direktorica Galerije. Foto: Vid Ponikvar

Tina Femc, Galerija Emporium | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Nakupovanje s penino za vse

Nakupovalna izkušnja je za vse enaka. Pri uspešnem iskanju določenega kosa (brezplačno) pomagajo svetovalci, ki so hkrati tudi osebni nakupovalci, vse kose je mogoče kupiti na obroke, reklamacija z računom pa je mogoča kar dve leti.

Direktorica dodaja, da se ji zdi pozitivna nakupovalna izkušnja pomembnejša kot to, koliko so odšteli za nek kos, zato se potrudijo še toliko bolj. Vse stranke obravnavajo enako in če se da, jim postrežejo kavo ali celo penino. "O penini presodimo, ko vidimo, kako se odvija prodaja. Naše svetovalke same začutijo, kdaj je stranka tako razpoložena in pripravljena kupovati. Če je morda slabe volje, jo skušamo s kavo malo pocrkljati. To je to, kar stranke cenijo."

V Galeriji so najbolj priljubljene znamke Guess, Michael Kors in Trussardi Jeans. | Foto: Vid Ponikvar V Galeriji so najbolj priljubljene znamke Guess, Michael Kors in Trussardi Jeans. Foto: Vid Ponikvar

V Ikoni je med najbolj priljubljenimi znamka Chiare Ferragni, ene najuspešnejših modnih blogerk na svetu. "Slip on" superge na fotografiji stanejo približno 240 evrov. | Foto: Matej Leskovšek V Ikoni je med najbolj priljubljenimi znamka Chiare Ferragni, ene najuspešnejših modnih blogerk na svetu. "Slip on" superge na fotografiji stanejo približno 240 evrov. Foto: Matej Leskovšek

Ne zavedamo se pomembnosti prvega vtisa

Marieta Milanović Trapo, vodja modne hiše Ikona, pa v glavnem opaža, da se Slovenci premalo zavedamo, kako pomemben je videz in prvi vtis. Luksuz prepoznamo že v vsakem posamezniku, ki si privošči dražje oblačilo, pri čemer pozabljamo, da si prioritete vsak postavlja sam.  

"Moda se pri nas še vedno obravnava kot luksuz. Če si nekdo privošči škornje za 300 evrov, je to že nek nadstandard. A če se naredi izračun, so ljudje, ki kupijo dražje kose, precej varčni, saj se ti takšen nakup vedno obnese na dolgi rok. Te 'luksuzne' kose si lahko privošči vsak, a vsak sam si postavlja prioritete."

Marieta Milanović Trapo | Foto: Matej Leskovšek Marieta Milanović Trapo Foto: Matej Leskovšek

Slovenci vzamejo posojilo za kuhinjo, Zagrebčanke pa za modo

Ob tem Marieta pove zanimivo dojemanje mode naših južnih sosed, Zagrebčank. Te dobro premislijo o novih modnih kosih in si zanje vzamejo celo posojilo.

V Sloveniji ni nič čudnega, če zapraviš deset tisoč evrov za kuhinjo, ki si je ne moreš privoščiti, zato vzameš posojilo, to je logično. Zakaj? Ne vem. Pri Zagrebčankah pa ni nič nenavadnega, da si vzamejo posojilo na začetku sezone, si kupijo res dobre kose, ki jih odplačujejo skozi sezono. Ampak to so njihove prioritete. V stanovanju pa mogoče nimajo ploščic za tisoče evrov. Zavedajo se tega, da je vizualna podoba zelo pomembna, prav tako prvi vtis.

Tako kot v Galeriji je tudi v Ikoni mnogo naključnih strank presenečenih nad dostopnimi cenami, opaža Marieta. "Imamo segment znamk, ki so višjega cenovnega razreda, a smo nekakšna trgovina s konceptom, ki se osredotoča na širok krog ljudi, ne samo na nekoga, ki je zelo dobro finančno situiran. In tudi mi ponujamo plačevanje na obroke." Tudi pri njih stranki postrežejo kavico in šampanjec, še posebej ob daljših nakupih na oddelku s parfumi.

V Ikoni najdete tudi nekaj kosov, pod katere se podpisujta Kendall in Kylie Jenner. | Foto: Matej Leskovšek V Ikoni najdete tudi nekaj kosov, pod katere se podpisujta Kendall in Kylie Jenner. Foto: Matej Leskovšek

Slovenci raje v trgovska središča, turisti pa v trgovine s konceptom

"Težava" je tudi v velikem porastu nakupovalnih središč, ki so za Slovence primarne točke za nakupovanje mode, dodaja Marieta. Ravno zato jih je težko prepričati v nakupovanje v modnih hišah, čeprav je na enem mestu zelo veliko različnih znamk in cen. "Turisti pa so tega vajeni, saj takšne trgovine s konceptom v tujini obstajajo že dlje časa. Poleg tega tudi veliko bolj cenijo znamke, ki jih ponujamo."

Iz tega razloga imajo v Ikoni najraje turistično sezono, med katero opažajo, da kitajski turisti iščejo zgolj kose, ki so narejeni v Italiji, in nočejo slišati za "made in China", v smehu pove Marieta. "Zelo pomembno jim je tudi pravo usnje, zanj so pripravljeni odšteti več. K nam prihajajo turisti z vsega sveta in moram reči, da se Ljubljana v tej smeri zelo dobro razvija."

V Ikonu posebno pozornost posvečajo nišnim parfumom. Ti so praviloma dražji, a tudi bolj kakovostni in trajni. Marieta pravi, da nekaterim ena steklenička zadostuje za vse življenje. | Foto: Matej Leskovšek V Ikonu posebno pozornost posvečajo nišnim parfumom. Ti so praviloma dražji, a tudi bolj kakovostni in trajni. Marieta pravi, da nekaterim ena steklenička zadostuje za vse življenje. Foto: Matej Leskovšek

To je najljubša dišava ruskega predsednika Vladimirja Putina. Steklenička stane nekaj več kot 200 evrov. | Foto: Matej Leskovšek To je najljubša dišava ruskega predsednika Vladimirja Putina. Steklenička stane nekaj več kot 200 evrov. Foto: Matej Leskovšek

V Ljubljani hrana nadomešča modo

Ne razvija pa se v smeri butikov, ki jih Marieta pri nas zelo pogreša. "Ljubljani manjka avenija nakupov, kot jo ima vsako glavno mesto. Če bo šlo v to smer, da se bo odpiralo vse več restavracij in prehranske ponudbe, ne bomo imeli turistom več kaj ponuditi. Čopovo smo nekoč povezovali z nakupovanjem, danes pa so tam pekarne, lokali s hitro hrano … Odpirajo se samo še prostori z burgerji, ki so zdaj že na vsakem kotičku, zato je tudi nam trgovcem težje. Modne trgovine se zapirajo, modo ponujamo mi in Galerija Emporium nekaj sto metrov stran. Nimamo ulice, kamor bi lahko turista poslali na enourno nakupovanje."

Modne navdušenke si želijo tudi pri nas dobiti zadnje trende, ki jih vidijo na Instagramu in na svetovnih modnih blogerkah.  | Foto: Matej Leskovšek Modne navdušenke si želijo tudi pri nas dobiti zadnje trende, ki jih vidijo na Instagramu in na svetovnih modnih blogerkah. Foto: Matej Leskovšek

Zaradi pomanjkanja butikov in nakupovalne avenije zato ne izgubljamo samo tujih strank, ki si zaželijo prestiža, temveč tudi domače stranke, ki gredo svoj denar za luksuzne kose raje zapravit v Milano, kjer najdejo vse, kar pri nas pogrešajo.

Save

Save

Save

Save

Ne spreglejte