Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
6. 4. 2017,
20.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

MBFWLJ teden mode Instagram moda trend

Četrtek, 6. 4. 2017, 20.58

6 let, 6 mesecev

Instagram je novi kralj mode, kjer lahko trende kroji vsak

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

modna revija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Trendi in modne smernice so prešle v roke množic, posameznika, sosedove blogerke, ki vsak dan posname svojo opravo in jo objavi s primernimi značkami. O tem so na okrogli mizi v okviru tedna mode MBFWLJ razglabljali predstavniki mednarodnih modnih publikacij.

Vpliv Instagrama kot najbolj priljubljenega orodja za poročanje o modi je danes večji kot kadarkoli prej. Rodil se je pred šestimi leti, prvotno kot platforma za deljenje fotografij, hitrih, instantnih utrinkov iz življenja posameznika.

Danes je Instagram vreden dobrih 32 milijard evrov in predstavlja glavno družbeno omrežje za ves modni svet. Na njem so se rodile prve modne blogerke, ki lahko zdaj zelo dobro živijo od bloganja, vloganja in deljenja svojega pogleda na modo in lepoto, blagovne znamke in modne hiše pa z njegovo pomočjo večajo prodajo in so bližje kupcem kot kdajkoli prej.

Modna revija ne mine več brez fotografiranja z mobilniki in rednih objav na Instagramu. | Foto: Getty Images Modna revija ne mine več brez fotografiranja z mobilniki in rednih objav na Instagramu. Foto: Getty Images

Instagram ustvarja novodobne zvezde

Spremenilo se je tudi delo modnih uredništev, saj mode zdaj ne narekujejo več (samo) Vogue, Harper's Bazaar, Elle, Cosmopolitan in druge priznane modne revije, temveč tudi Chiara Ferragni (8,7 milijona sledilcev na Instagramu), Negin Mirsalehi (3,8 milijona sledilcev), Nicole Warne (1,7 milijona), Alexandra Pereira (1,3 milijona) in Julie Sariñana (4,4 milijona). Naštete modne blogerke lahko že lep čas (zelo) dobro živijo od bloganja in vloganja, njihov vsakdan pa je videti prav sanjsko. Oblikovalci si jih želijo na modni brvi ali pa tik ob njej, v prvi vrsti, kjer sicer sedijo le največji zvezdniki. Blogerke so na naslovnicah revij izpodrinile manekenke in zvezdnice, postajajo obraz največjih kozmetičnih hiš.

In za vse to se lahko večina od njih zahvali Instagramu, kjer se je začela njihova blogerska pot.

V prvih vrstah sedi vedno več modnih blogerk. | Foto: Getty Images V prvih vrstah sedi vedno več modnih blogerk. Foto: Getty Images

Trende si zdaj ustvarja vsak sam

O tem so danes v okviru tedna mode (MBFWLJ) spregovorili predstavniki mednarodnih modnih publikacij, ki Instagram označujejo kot novega kralja mode. Ana Stefanović (Harper's Bazaar Serbia), Elise Morton (The Calvert Journal), Francesca Crippa (Grazia Italia), Luca Imbimbo, (Fuuucking Young!), Marta Peleteiro (The Issue Magazine), Sarah Weyers (Superior Magazine) in Rosario Morabito (Vogue Italia) so razglabljali o tem novem modnem orodju, ki mu modna uredništva ne morejo uiti.

"Mislim, da je Instagram res novi kralj mode. Je platforma, ki se je začela kot osebni medij, a je postala zelo komercialna, saj jo lahko uporabljaš kot komunikacijsko orodje, PR-orodje, zdaj pa lahko prek Instagrama tudi prodajate. Vse to je na enem mestu," pravi Rosario Morabito, ki meni, da Instagram za razliko od drugih družbenih omrežij najbolje komunicira z modo. "Objave na Snapchatu ne ostanejo, Facebook pa je bolj odprt za pogovore o temah."

Z njim se strinja Elise Morton, ki meni, da bo Instagram postajal še večji in bo samo še rastel, Ana Stefanović pa ga ne bi poimenovala kot kralja mode, saj so to zanjo še vedno kreativni direktorji največjih znamk. "Vse se vrti okrog njihovih idej, Instagram pa je tehnološka ideja, ne modna, je zgolj orodje za modo." Če ni zadaj neke dobre ideje, tudi Instagram ne pomaga, pravi.

Okrogla miza MBFWLJ | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Okrogla miza MBFWLJ Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ana Stefanović | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ana Stefanović Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Trende ustvarja vsak sam, brez filtra

Instagram in trendi na njem so tako ušli izpod nadzora uredništvom. Zdaj si vsak sam ustvarja smernice, brez pomoči urednikov, kreativnih direktorjev in novinarjev, kot je bilo nekoč. Ti so si nove trende ekskluzivno ogledali na modnih revijah, jih skrbno izbrali in ponudili bralcem.

"Mislim, da Instagram ne more zamenjati urednika, ki premišljeno naredi izbor, ki gre v objavo," meni Ana in dodaja, da mora zdaj ta izbor vsak narediti sam. A prav to se zdi Rosariu in Elise najbolj čarobno. "Meni osebno se zdi dobro, da se industrija znebi vratarjev. Zakaj potrebujemo modni PR, ljudi, ki bi vam govorili, kaj moraš nositi?" se sprašuje Rosario, Elsie pa dodaja, da ji je takšna demokratičnost všeč. "Vsak lahko uporablja Instagram in za objave v svetu ne potrebuješ denarja, malo produkcije in lahko takoj prideš do ljudi, kar se mi zdi super."

Rosario Morabito | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Rosario Morabito Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Elise Morton | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Elise Morton Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ploskajo Petru Movrinu

Sogovorniki z okrogle mize so si ogledali še najnovejše trende s tedna mode MBFWLJ in so enoglasno pohvalili slovenske oblikovalce. Najbolj jih je navdušil Peter Movrin, ki že nekaj let deluje tudi v Londonu.

"Všeč mi je bila celotna izkušnja predstavitve kolekcije, saj je bila v nekem trenutku čista tišina in si lahko slišal zvok materiala. To se mi je zdelo super, dobila sem kurjo polt. Bilo je res nekaj posebnega in sem navdušena," je izkušnjo na Movrinovi reviji opisala Elise.

Rosario je dodal, da ga je naš oblikovalec presenetil že na Otoku. "Obožujem kolekcijo, ki smo jo videli. Mislim, da bi jo morali predstaviti zadnji dan in ne prvi, saj smo začeli z njim in potem morajo vsi slediti njegovemu vzoru. Name je naredil vtis že v Londonu in sem že tam videl njegov ogromen potencial." Rosario poleg Movrina hvali tudi Akulturo Alenke Globočnik Fabjan, za katero pravi, da je slovenska Vivienne Westwood.

Peter Movrin na aprilskem MBFWLJ. | Foto: Jani Ugrin Peter Movrin na aprilskem MBFWLJ. Foto: Jani Ugrin

Peter Movrin na aprilskem MBFWLJ.  | Foto: Jani Ugrin Peter Movrin na aprilskem MBFWLJ. Foto: Jani Ugrin

Na vprašanje o ljubljanski modi, ki jo vsakodnevno vidimo na brveh ulice, pa je imela najboljši odgovor srbska kolegica Ana, ki modo naše prestolnice spremlja že nekaj časa. "Ko pomislim na ljubljansko modo, imam v glavi 'rebel punk'. Če pa ni to, je pa hipijevski in vintage stil. Vsekakor se mi zdi super, da lahko na ulici prepoznam ljubljanski modni stil. Lahko skoraj takoj vem, ali je iz Ljubljane ali Srbije."

Save

Save

Save

Save

Ne spreglejte