SiolNET. Trendi Moda
3,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Seks se prodaja: slovite modne fotografije po vrtoglavih cenah

3,30

termometer

Modne fotografije na dražbi
Foto: Sotheby's

Sladkorček za ljubitelje in ljubiteljice modne fotografije: londonska dražbena hiša Sotheby's prodaja nekatera najbolj znana dela slovitih modnih fotografov.

Sotheby's na današnji dražbi s preprostim naslovom Fotografije kupcem ponuja 134 fotografij, med njimi dela znamenitih modnih fotografov, kot so Helmut Newton, David LaChapelle in Peter Lindbergh.

Prav tako znani so obrazi na teh posnetkih. Izstopa na primer Lindberghova fotografija, ki jo je leta 1990 posnel na plaži v Los Angelesu, na njej pa so zbrane najslavnejše manekenke tistega časa: Linda Envangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington, Estella Lefebure, Karen Alexander in Rachel Williams.

Cena slovite fotografije Petra Lindbergha, na kateri so zbrane najbolj znane manekenke iz devetdesetih, naj bi dosegla več kot sto tisoč evrov. Cena slovite fotografije Petra Lindbergha, na kateri so zbrane najbolj znane manekenke iz devetdesetih, naj bi dosegla več kot sto tisoč evrov. Foto: Sotheby's

Sproščena fotografija, na kateri modeli nosijo preproste moške srajce, je bila posneta za ameriški Vogue, a se nato v revijo ni uvrstila. Urednica Vogua Anna Wintour je namreč menila, da je "preveč kontroverzno sproščena". Zdaj ta posnetek velja za eno najznamenitejših modnih fotografij.

Še ena od fotografij na dražbi, ki je požela ogromno pozornosti, je fotografija Marilyn Monroe, ki jo je posnel Richard Avedon in velja za "eno njenih najbolj iskrenih fotografij vseh časov".

Fotografija Marilyn Monroe iz leta 1957. Cena? Okoli 65 tisoč evrov. Fotografija Marilyn Monroe iz leta 1957. Cena? Okoli 65 tisoč evrov. Foto: Sotheby's

"Ure in ure je plesala in pela ter se spogledovala, delala je to, kar počne Marilyn Monroe," je fotografove spomine na nastanek fotografije povzel Daily Telegraph. "Potem pa je prišel neizbežen padec. Ko se je večer končal, ko je zmanjkalo vina in ko se je končal ples, je sedela v kotu kot otrok." Takrat je nastala fotografija.

Najdražja fotografija na dražbi - zanjo nameravajo iztržiti več kot 200 tisoč evrov. Najdražja fotografija na dražbi - zanjo nameravajo iztržiti več kot 200 tisoč evrov. Foto: Sotheby's

Fotografija, za katero nameravajo na dražbi iztržiti največ - več kot 200 tisoč evrov -, pa je delo Američana Irvinga Penna. Fotografija, poimenovana Usta, je nastala za L'Oreal, gre pa za bližnji posnetek psihedelično obarvanih ustnic. Tako visoko ceno zanjo pričakujejo tudi zato, ker je bila do zdaj na dražbah na voljo le dvakrat in velja za pravo redkost.

Več fotografij z dražbe:

David LaChapelle: The Money Shot, 2001 David LaChapelle: The Money Shot, 2001 Foto: Sotheby's

Daido Moriyama: Tights, No. 19, 1987 Daido Moriyama: Tights, No. 19, 1987 Foto: Sotheby's

Mario Testino: Kate on Kate, 2006 Mario Testino: Kate on Kate, 2006 Foto: Sotheby's

Helmut Newton: Two Pairs of Legs in Black Stockings, 1979 Helmut Newton: Two Pairs of Legs in Black Stockings, 1979 Foto: Sotheby's

Guy Bourdin: Charles Jourdan, Autumn, 1977. Guy Bourdin: Charles Jourdan, Autumn, 1977. Foto: Sotheby's

Miles Aldridge: The Rooms, 2011 Miles Aldridge: The Rooms, 2011 Foto: Sotheby's

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin