Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
12. 6. 2016,
12.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

barvanje las lasje nega las frizer Jan Jontez

Nedelja, 12. 6. 2016, 12.01

6 let, 6 mesecev

Preden se lotite barvanja las doma, preberite te nasvete frizerja

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Foto: Thinkstock

Če se odločite, da si boste lase barvali doma, morate biti pripravljeni svojo kopalnico spremeniti v salon, pravi frizer.

Da barvanje las na lastno pest ni najboljša ideja, smo pisali že v članku Lepotni podvigi, ki se jih nikoli ne lotite sami, zdaj pa k temu dodajamo še mnenje in napotke frizerja Jana Jonteza.

Kako izbrati barvo v trgovini

Najprej velja vedeti, da vam bo le izkušeni frizer dal takšno barvo, ki si jo res želite, saj je vse odvisno od barve in strukture vaših las. Odtenki, ki jih vidite v reklamah in na škatlah barv, lahko na vaših laseh izpadejo popolnoma drugače.

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pa vseeno: najprej bodite torej pozorni na barvo svojih las, barvo konic (ta je lahko svetlejša ali temnejša kot preostala dolžina), ter na ten svoje kože in barvo obrvi. "Barvo izberite po lastni izbiri, vendar morate biti pozorni na podton, predvsem pa je pomembno, da izbete za odtenek ali dva svetlejšo barvo, kajti trgovinske barve primejo vedno malo temneje," opozarja Jan in dodaja, da so lahko v kupljenih barvah velikrat rdeči, oranžni in rumeni podtoni. "To najhitreje in najbolje opazite na embalaži ali po številkah."

Kopalnico dobro pripravite

Po nakupu barve si temeljito preberite navodila za barvanje in ničesar ne izpustite. Pripravite si vsaj eno brisačo (ki vam je ne bo žal, če jo boste uničili), oblecite staro majico (ki vam je prav tako ne bo žal), rokavice (ponavadi so kakšne že priložene barvi), lasne sponke, posodo za mešanje barve in štoparico.

Osredotočite se samo na barvanje, druge stvari naj vas ne zamotijo. Držimo pesti za čim boljši rezultat.

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zakaj frizer barvanje doma odsvetuje

"Sam ne bi nikoli napotil stranke v trgovino po barvo, saj trgovinske barve velikokrat vsebujejo zelo veliko tekstilne barve, ki se zelo močno vpije v lase. Zakaj? Mora biti namreč prilagojena in dovolj močna, da se prime na vse tone las. Trgovinske barve poleg tega največkrat vsebujejo tioglikolat, ki ne izhlapi med kemično reakcijo kot amoniak, temveč se vpije v kožo in gre neposredno v kri. Lase je treba z ustrezno nego tudi pripraviti na barvanje in jih negovati tudi po barvanju."

Raje v frizerski salon

V frizerskem salonu vam bodo najlažje svetovali glede barve in las, še svetuje Jan. "Zmešali bodo pravo razmerje za pokrivanje sivih las in osvežitev že obstoječe barve. V frizerskem salonu bodo poskrbeli tudi za pravo nego pred barvanjem in po njem."

Preberite si še članek, zakaj je tudi oblikovanje obrvi najbolje prepustiti strokovnjaku.

Ne spreglejte