Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
8. 8. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

zaščita poletje vročina

Sreda, 8. 8. 2018, 4.05

5 let, 8 mesecev

Nujni pripomočki, ki naj bodo v torbici med vročinskim valom

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
poletje, vročina | Vročina bo znosnejša, če boste imeli v torbici nekaj dodatnih stvari. | Foto Thinkstock

Vročina bo znosnejša, če boste imeli v torbici nekaj dodatnih stvari.

Foto: Thinkstock

(Pre)vroči dnevi zahtevajo posebne priprave, s katerimi je prenašanje vročine lažje. Poleg primernih oblačil za v službo, ki olajšajo delo v vročih dneh, imejte pri sebi pripomočke, s katerimi se boste lažje prebili čez dan.

Ko nastopi vročinski val, je treba prilagoditi marsikaj. Od garderobe do ličenja, pa tudi spanec in rekreacijo. Otežena je tudi pot v službo, še bolj iz nje, saj so temperature takrat že res visoke.

Trendi Kako se primerno obleči za v službo, ko je res vroče

Da boste lažje prenašali najbolj vroče ure v dnevu, si pomagajte z naslednjimi pripomočki, ki vsaj malo olajšajo vročinsko stanje:

  • Vodno razpršilo za obraz. Vročina lahko zelo pregreje glavo, zato je voda pri hlajenju čela in žarečih lic najboljša izbira. Najbolje vam bo pomagalo razpršilo z osvežilno vodo, ki obraz osveži in obenem ohladi.
  • Matirni lističi za vpijanje znoja. Lističi ob stiku s kožo popivnajo znoj, obraz pa se po njihovi uporabi ne sveti več. Rahlo jih pritisnete na mesto, kjer je svetleča mastna koža najočitnejša (ponavadi je to predel čela in nad ustnicami), in težava bo rešena, ne da bi pri tem uničili mejkap.
  • Osvežilni robčki. Ti spadajo med velike onesnaževalce, zato jih ne uporabljajte prepogosto, ampak po pameti in takrat, ko jih res nujno potrebujete, na primer ko nimate na voljo tekoče vode in navadnih robčkov, s katerimi bi se lahko na hitro osvežili.
mejkap, ličenje
Trendi Kako se lotiti ličenja, ko je zunaj peklenska vročina

Seveda pa ne pozabite na najnujnejši poletni pripomoček: sončna očala. | Foto: Thinkstock Seveda pa ne pozabite na najnujnejši poletni pripomoček: sončna očala. Foto: Thinkstock

  • Dezodorant. Če se veliko potite in se ob tem tudi zavohate, naj bo dezodorant vedno pri roki. Seveda po predhodni uporabi osvežilnih robčkov ali mokrih navadnih robčkov.
  • Pahljača. To preprosto orodje za hlajenje je tako kot vodno razpršilo za obraz lahko zelo priročno. Prav pride tudi na plaži.
  • Steklenička z vodo. Samoumeven del "opreme" med vročinskim valom, ki naj bo vedno na dosegu roke. Ob hudi vročini tudi pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočajo povečano uživanje vode pri sobni temperaturi, čeprav nismo žejni. Vsaj dva litra vode na dan, v času telesne aktivnosti pa še več. 

Preverite še:

poletje, vročina
Trendi Kako ravnati v hudi vročini
Ne spreglejte