Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2015,
14.59

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

šminka svinec

Sreda, 28. 10. 2015, 14.59

4 leta, 7 mesecev

Nevarne snovi v šminkah – tudi v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred dnevi so hrvaški mediji objavili šokantno novico, da se je na testu kozmetičnih izdelkov izkazalo, da jih kar nekaj vsebuje svinec. Kdo in kako v Sloveniji skrbi za naše zdravje?

Vse več je dokazov različnih skupin potrošnikov, da kozmetična podjetja v svojih izdelkih uporabljajo kemikalije in težke kovine, ki so za zdravje človeka škodljive.

Pod drobnogled vzemimo le šminke. Povprečna ženska v svojem življenju "poje" približno dva kilograma šminke. Še kako pomembno je torej, da v šminki ni nevarnih kemikalij in kovin, ki jih naše telo ne more razgraditi, z leti pa se te le kopičijo.

Že majhne količine kovin škodljive Na Agenciji za okolje opozarjajo, da prisotnost kovin v organizmih ljudi že v majhnih koncentracijah lahko povzroča škodljive učinke na zdravje.

"Posledice prevelike vsebnosti svinca v telesu odraslega človeka so pojavljajoča se utrujenost, nespečnost, razdražljivost, glavobol, bolečine v sklepih, povišan krvni pritisk, zmanjšano število semenčic, motnje sluha. Nekatere študije so nakazale možnost, da vsebnost svinca v telesu povzroča nastanek raka, zato ga IARC (International Agency on Research in Cancer) uvršča med verjetne dejavnike tveganja za rakave bolezni," so zapisali na svoji spletni strani.

A svinec in preostale kemikalije na izdelku niso označene kot sestavine. Četudi bi se želeli prepričati, da kupujemo do zdravja prijazne izdelke, in bi prebrali deklaracijo, tega ne bi izvedeli. Kako torej vemo, da v svoje telo ne vnašamo tudi strupenih snovi?

Šminke so pri ZPS že testirali in nevarnih snovi niso našli Zveza potrošnikov Slovenije je pred dvema letoma testirala šminke in dobila optimistične rezultate. "Preverili smo vsebnost antimona, arzena, kadmija, niklja, svinca in živega srebra. Rezultat je razveseljiv, saj v prav nobenem izdelku nismo odkrili težkih kovin," so zapisali na svoji strani.

ZPS kot nevladna organizacija prek revije ZPS test in portala zps.si ponuja dostop do rezultatov testiranj široke palete izdelkov, med katerimi so tudi kozmetični. Ob tem opozarjajo, da njihovi testi ne morejo zagotoviti, da škodljivih snovi ni prav v nobenem izdelku, ampak jamčijo le za tiste, ki so jih testirali.

"Kemikalije so pogosto med testiranimi parametri, vendar enoznačnega odgovora, da so škodljive kemikalije povsod oz. jih ni, ne moremo dati, komentiramo lahko le testirane izdelke," so povedali na ZPS ter dodali, da kozmetične izdelke praviloma testirajo potrošniške organizacije v okviru mednarodne organizacije ICRT (http://www.international-testing.org/), članica katere je tudi ZPS.

Evropa pozna nujnost primerjalnih testov "V številnih evropskih državah poznajo pomen in nujnost primerjalnega potrošniškega testiranja, v Sloveniji žal še ne. Mogoče bo zanimiv primer Danske, ki je podprla serijo testov prav na temo ugotavljanja nevarnih kemikalij v izbranih kozmetičnih izdelkih, pa tudi npr. v mobilnih telefonih," so dodali.

Proizvajalec mora zagotoviti varen izdelek. Pa ga? Dejstvo je, da mora vsak proizvajalec sam zagotoviti, da so njegovi izdelki varni, za to tudi odgovarja. Za nadzor nad varnostjo kozmetičnih izdelkov je v Sloveniji odgovoren Zdravstveni inšpektorat.

Zdravstveni inšpektorji izvajajo uradni nadzor na področju kozmetičnih izdelkov, med različnimi pregledi pri proizvajalcih pregledajo dokumentacijo in podatke o sestavi kozmetičnega izdelka, ocene varnosti ter ustreznega dokazila o navedenih učinkih delovanja kozmetičnega izdelka.

V okviru rednega vzorčenja zdravstveni inšpektorji vsako leto odvzamejo približno 40 vzorcev kozmetičnih izdelkov. Ob tem upoštevajo problematiko, ki jo dobijo iz evropskega sistema obveščanja o nevarnih proizvodih RAPEX.

Zdravstveni inšpektorat je našel nekaj odstopanj, a ta niso bila nevarna "Poleg drugih kemijskih sestavin je analiza kovin, vključno s svincem, v izbranih vzorcih vsako leto vključena v program. Rezultati zadnjih treh let kažejo nekaj odstopanj od veljavne zakonodaje, vendar ugotovljena odstopanja v nobenem primeru niso predstavljala tveganja za zdravje," so nam povedali na zdravstvenem inšpektoratu.

Pojasnili so še, da so "pred leti odvzeli 30 vzorcev šmink različnih cenovnih razredov. Na osnovi rezultatov preiskav vzorcev šmink je bilo ugotovljeno, da se težke kovine nahajajo v koncentracijah, ki so ocenjene kot 'v sledovih'."

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so žal potrdili, da se določenim koncentracijam kovin v ličilih za ustnice ne da izogniti. "Nekatere kovine so sestavine barvil (namerno dodane), druge pa so lahko nenamerno prisotne kot nečistoče naravnih ali sintetičnih surovin oziroma so tehnično neizogibne. Njihova prisotnost se dopušča pod pogojem, da ne predstavljajo tveganja za zdravje ob predvidljivi uporabi."

Ali prisotnost določene kovine v nekem kozmetičnem izdelku predstavlja tveganje oziroma ali je izdelek varen? "Na to kompleksno vprašanje ni enostavnega odgovora. Odgovor nanj zahteva veliko podatkov – vrsto kovine, koncentracijo, podatek o sprejemljivem dnevnem vnosu, podatek o izpostavljenosti določeni kovini iz različnih virov in drugo.

Na splošno svetujemo izogibanje pretirani rabi kozmetičnih izdelkov, tako bomo izpostavljenost težkim kovinam iz kozmetike v vsakem primeru zmanjšali," je bil njihov nasvet glede pametne uporabe kozmetike.

Ne spreglejte