Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

šolski copati otroški copati otroci copati PR članek

Ponedeljek, 18. 7. 2022, 7.00

1 leto, 9 mesecev

Nasveti za izbiro otroških in šolskih copat

Oglasno sporočilo

Čeprav otroška noga še vedno raste in starši zaradi tega radi varčujemo pri izbiri njihove obutve, pa pri otroških copatih tega zagotovo ne bi smeli početi. Glede na to, da otrok v njih preživi večji del dneva, je še kako pomembno, kakšne copate mu boste izbrali.

nasveti-za-izbiro-otroskih-solskih-copat | Foto:

Ne glede na to, ali so to copati za vrtec ali šolski copati, morajo biti ti ustrezno izbrani. Na kaj morate biti še posebej pozorni pri njihovi izbiri, pa si preberite v nadaljevanju.

1. Otroku izberite otroške copate prave velikosti

Otrokom noga zelo hitro raste, še posebej v določenih delih leta. In zelo hitro se lahko zgodi, da mu copati za vrtec ali šolo, ki ste jih kupili spomladi, jeseni ne bodo več prav. Številni starši rešujejo to tako, da otrokom kupujejo večje copate, kot jih potrebujejo.

Vendar pa morate vedeti, da nakup prevelikih otroških copat ni dobra odločitev. Otroku se bodo neprestano sezuvali ali pa bodo v njih preveč nerodni, zato je večja verjetnost padcev in drugih nesreč.

Pri izbiri otroških copat upoštevajte nasvet in vašemu malčku izberite takšne, ki imajo v sprednjem in zadnjem delu približno za en prst prostora. To omogoča prosto in neovirano gibanje prstov, copati pa se ne bodo sezuvali.

otroski-copati-za-vrtec | Foto:

2. Poskrbite, da so otroški copati udobni in praktični

Kar zadeva udobje, je pomembno, da se otrok v copatih dobro počuti. Zato naj bodo otroški in šolski copati mehki, a še vedno dovolj čvrsti, da dajejo stopalu dovolj opore. Pred izbiro šolskih copat je treba razmisliti tudi o tem, kako intenzivno se bo otrok v njih gibal, saj boste na podlagi tega morali sprejeti odločitev o tem, kakšen model izbrati.

Predvsem pa je treba biti pozoren, da imajo copati za vrtec ali šolo:

  • na vrhu stopalnega dela všito elastiko, kar preprečuje, da bi se med otroško igro, tekom ali skakanjem sezuvali;
  • podplat iz gume, ki preprečuje spodrsavanje, zaradi katerega bi se lahko zgodili padci;
  • mehak podplat s penastim vložkom, ki absorbira vse udarce in poskrbi za udobje in razbremenitev hrbtenice.

3. Zasnova copat mora biti otroku všeč

Običajno starši najbolje vemo, kakšne otroške copate izbrati, kar zadeva udobje in praktičnost. Ko pa je govora o barvah in vzorcih, naj ima otrok glavno besedo.

otroški-copati-z-motivom | Foto:

Če ne drugega, mu prepustite odločitev o barvi copat in morebitnih motivih, saj je tako večja verjetnost, da jih bo raje obul. Otroški copati imajo običajno mikavne dodatke, vzorce ali pa so poslikani z njihovimi najljubšimi junaki. Pri tem je treba biti pozoren predvsem na to, da ti dodatki niso moteči ter da otroka pri gibanju ne ovirajo.

4. Izberite copate iz kakovostnih materialov

Otroci se pogosto plazijo ali se kako drugače igrajo na tleh. To pomeni, da je zgornji del copat še kako na udaru pred poškodbami. V tem primeru je dobro razmisliti o nakupu trpežnih otroških copat, k čemur v največji meri pripomore izbira njihovega materiala.

Danes so vam v pestri ponudbi na voljo otroški copati iz različnih materialov.

  • Bombažni otroški copati so sicer mehki in prijetni za nošenje ter enostavni za vzdrževanje. Vendar je treba biti zaradi različnih kakovosti tkanin pri njihovi izbiri zelo previden.
  • Otroški copati iz mikrotkanine so zelo prožni in elastični, zato se optimalno prilagodijo obliki stopala. Čeprav so enostavni za vzdrževanje, pa se otroška noga v takšnih copatih pogosto poti.
  • Otroški copati iz umetnega usnja so na prvi pogled sicer podobni usnjenim, vendar so njihove lastnosti popolnoma drugačne. V copatih iz umetnega usnja se bo otroška noga hitreje potila, takšni copati pa se tudi hitreje obrabijo.
  • Usnjeni otroški copati so za otroke najboljša izbira. Naravno usnje je material, ki dobro diha, zato stopala v takšnih copatih zelo dobro dihajo tudi pri raznovrstnih aktivnostih. V hladnih dneh ostanejo stopala topla, poleti pa se otroška noga ne poti.

  solski-copati-za-vrtec | Foto:

Zakaj so usnjeni otroški copati za vašega malčka najboljša izbira?

Ko je treba sprejeti odločitev, starši upravičeno izbiramo med otroškimi copati iz različnih materialov. Čeprav so ti na prvi pogled med seboj zelo podobni, pa so razlike med njimi več kot očitne. Če želite otroškim nogam privoščiti le najboljše, so usnjeni otroški copati zagotovo najboljša izbira.

Poleg tega, da je usnje naraven material, pa je razlogov za nakup usnjenih otroških copat še več:

  • usnje je material, ki dobro diha, zato se otroška noga v usnjenih otroških copatih ne poti;
  • usnjeni šolski copati so preprosti za vzdrževanje, zato boste za čiščenje potrebovali le vlažno krpo;
  • usnjeni copati so v primerjavi z drugimi materiali veliko bolj trpežni, zato jih bo otrok dalj časa uporabljal;
  • usnje se kar najbolj prilagodi otroškim stopalom, zato so izjemno udobni;
  • usnje je dober izolator, zato je otroška noga v njih vedno prijetno topla.
S pravo izbiro materiala šolskih copat ne boste poskrbeli zgolj za udobje otroške noge, ampak tudi za vzdržljivost obutve. Če iščete za svojega malčka kakovostne copate, potem ne odlašajte in mu izberite otroške copate iz naravnega usnja!

Naročnik oglasnega sporočila je MARJAN FAJFAR, S. P.

Ne spreglejte