SiolNET. Trendi Moda
4,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na pogorišču Peka nastali prvi novi čevlji Alje Viryent #video

4,28

termometer

Peko, Alja Viryent, čevlji
Foto: Tinkara Zupan/STA

Oblikovalka čevljev Alja Viryent je danes v Tržiču predstavila prve čevlje, izdelane v prostorih nekdanjega Peka. Za en par bo treba odšteti 250 evrov.

Alja Viryent je septembra najela približno sto kvadratnih metrov veliko delavnico v opuščeni Pekovi stavbi v Tržiču. V preteklih mesecih je neuspešno iskala investitorja, in ker ni našla ustreznega partnerja, se je odločila nadaljevati na lastno pest.

Danes je v predprodajo poslala prve čevlje. Gre za klasične ženske salonarje s fluorescenčnimi petami in klasične moške čevlje. Izdelali bodo le po 100 parov. "Čevlji bodo nosili moj podpis in zahvalo vsem, ki nas bodo pri tem projektu podprli."

[video: 61222 / ]

To bodo prvi čevlji, narejeni na pogorišču Peka, par pa bo stal 250 evrov. Viryentova upa, da bodo prodali vse pare, zaposlili ljudi in zagnali proizvodnjo. Nekaj povpraševanj in rezervacij je že dobila.

Peko, Alja Viryent, čevlji Foto: Tinkara Zupan/STA

Peko, Alja Viryent, čevlji Foto: Tinkara Zupan/STA

Župan ceni ročne spretnosti iz duše in srca

Eden od kupcev bo tržiški župan Borut Sajovic, ki je že napovedal, da bo kupil nove čevlje Alje Viryent. "Tu je veliko ročnega dela, ročnih spretnosti, duše in srca," je dejal. Dodal je, da je od 84 Tržičanov, ki so ob stečaju Peka izgubili delo, danes že več kot polovica našla službe v drugih panogah in nočejo več delati v obutveni industriji.

"To pomeni, da se je dragoceno znanje, za katerega je potrebnega kar nekaj let truda, izgubilo. Vsi tisti, ki še delajo čevlje, so zato dragoceni. Vsak dan jih imamo v tej državi manj," je poudaril Sajovic.

Peko, Alja Viryent, čevlji Foto: Tinkara Zupan/STA

Alja potrebuje 1,3 milijona evrov kapitala

Aljin poslovni načrt predvideva vzpostavitev manufakture čevljev višjega cenovnega razreda s proizvodnjo vsaj 12 tisoč parov letno, z desetimi zaposlenimi v proizvodnji in prodajo po vsem svetu. Izdelovali bi čevlje za posebne priložnosti in poslovne čevlje, ki so ortopedsko oblikovani, a na zunaj elegantni. Izdelovali bi tudi čevlje po meri, ortopedsko modno obutev in uporabljali visoko tehnologijo.

Za uresničitev poslovnega načrta potrebuje vsaj 350 tisoč evrov za prvega pol leta, nato pa še milijon evrov obratnega kapitala za prihodnje leto. Investitorje še vedno išče.

Alja Viryent je oblikovala tudi čevlje za nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek, a zanika, da bi ji Bratuškova urejala sodelovanje s Pekom. "Čevlje za Bratuškovo sem izdelovala, še preden je postala predsednica vlade. Nobenega para ji nisem dala kot darilo, vse sem izdelala po naročilu, z računom. Bratuškova čevlje plačuje osebno, ne s kakšnega vladnega računa," je povedala za portal Finance.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 69
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin