Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Lagerfeld Chanel

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 18.58

8 let

Modna ikona: Karl Lagerfeld, modni kralj bizarnih izjav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Modni guru bo 10. septembra upihnil 80. svečko, mi pa smo si pogledali, kaj na njem ga označuje kot modno ikono.

Chanelov kreativni vodja in kreativni svetovalec pri Fendiju se podpisuje tudi pod lastno znamko Karl Lagerfeld, poleg oblikovanja pa je zaslužen tudi za fotografije vseh Chanelovih oglaševalskih kampanj. Ob svoji izjemnosti v modni industriji pa je znan tudi kot kralj sarkastičnih izjav, ki ljubi svojo mačko Choupette, ki je tudi ena redkih, ki ji javno izkazuje ljubezen. Belolasi modni maček je znan tudi po tem, da ne zapusti hiše brez rokavičk in močno zatemnjenih sončnih očal.

Karl Otto Lagerfeld se je rodil v premožni družini iz Hamburga, od koder so se z družino preselili na podeželje, kjer pa ni imel ravno stika z modo. Pri štirinajstih letih se je preselil v Pariz, kjer je vpisal študij risanja in zgodovine, pozneje se je prijavil na razpis za mednarodno oblikovalsko tekmovanje in dobil glavno nagrado v kategoriji plaščev. Tam je spoznal tudi Saint Laurenta, prijatelja in konkurenta.

Pod svoje okrilje ga je kmalu vzel Pierre Balmain, pozneje še Jean Patou, skozi leta pa je postal eden najbolj spoštovanih in uspešnih modnih oblikovalcev. Ko so ga pri Chanelu dobrih deset let po smrti mademoiselle Coco povabili k sodelovanju, je podjetje živelo le še od prodaje parfuma Chanel No. 5, a ga je Karlu uspelo spet dvigniti na noge. Kultno tvidasto obleko je skrajšal nad kolena, podložil ramena in Chanel popeljal naprej v korak s časom, danes pa Chanel velja za eno najbolje stoječih modnih hiš na svetu.

Karl je za svoje delo je prejel šest nagrad Združenja ameriških modnih oblikovalcev, leta 2002 tudi nagrado za življenjsko delo. Francozi so mu podelili naziv viteza legije časti, leta 2010 mu je zbornica visoke mode podelila nagrado za vizionarsko delo, ki jo je skrojila posebej zanj.

Ne spreglejte