Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2013,
18.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kostum film razstava London

Sreda, 30. 1. 2013, 18.31

8 let

Londonska razstava filmskih kostumov presegla pričakovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razstava kostumov iz filmov, kot so V vrtincu, Vojna zvezd, Čarovnik iz Oza in Indiana Jones, je postala druga najbolj obiskana razstava muzeja Victoria & Albert v zadnjih dvajsetih letih.

Pred nekaj dnevi se je v londonskem muzeju Victoria & Albert zaprla razstava, na kateri si je bilo mogoče vse od konca oktobra ogledati zbirko kostumov najbolj znanih hollywoodskih filmov – kot piše britanski Vogue, je z več kot 250 tisoč obiskovali postala druga najbolj obiskana razstava tega muzeja v zadnjih dveh desetletjih. Z več obiskovalci jo je leta 2003 prehitela le razstava Art Deco.

Vstopnico za razstavo Hollywood Costume naj bi si tako na dan kupilo okoli 2.600 obiskovalcev, ki so si želeli ogledati nekatere od najbolj nepozabnih kostumov velikih filmskih klasih. Na ogled je bila na primer postavljena obleka, ki jo je Judy Garlandy kot Dorothy nosila v Čarovniku iz Oza, smaragdno zelena obleka, ki smo jo na Keiri Knightley videli v drami Pokora, pa tudi črna oprava Dartha Vaderja legendarne znanstvenofantastične franšize Vojna zvezd.

"Razstava Hollywood Costume je bila edinstvena priložnost za ogled kostumov najbolj legendarnih in priljubljenih filmskih likov v zgodovini sedme umetnosti," je dejal predstavnik muzeja Damien Whitmore. "Upam, da je pripomogla k razumevanju umetnosti kostumografa in njegove nepogrešljive vloge pri ustvarjanju filma."

Obleki iz filma V vrtincu rešili pred propadom Za obleki, ki naj bi jima pripisovali najvišjo vrednost, sta na razstavi sicer veljali tisti, ki ju je Vivien Leigh nosila kot Scarlett O'Hara v filmski klasiki iz leta 1939 V vrtincu Slavni zeleno žametno in večerno obleko v barvi burgundca so namreč konservatorji rešili pred propadom. Center Harry Ransom, ki deluje v okviru univerze v Teksasu, je projekt reševanja oblek napovedal že leta 2010, vanj pa je bilo vloženih 30.000 ameriških dolarjev (dobrih 23.000 evrov).

Center Harry Ransom je obleki pridobil v osemdesetih v zbirki producenta Davida O. Selznicka, prvotni namen konservatorjev pa je bil, da ju restavrirajo do leta 2014, ko bo 75. obletnica premiere filma. Med drugim so iz zbirke oblačil Scarlett O'Hara na ogled želeli postaviti tudi njeni modro žametno in poročno obleko, a sta z leti postali preveč občutljivi, da bi se lahko ukvarjali tudi z njima. Poslali so ju nazaj v skladišče.

Med pisano paleto oblačil so si lahko obiskovalci sicer ogledali tudi kostume iz filmov, kot so Vzpon Viteza teme, Pirati s Karibov, Ben Hur, Elizabeta: Zlata doba, Indiana Jones: Lov za izgubljenim zakladom, Pokora, Zajtrk pri Tiffanyju in Nekateri so za vroče.

Ne spreglejte