Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
19.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

depilacija sladkor

Petek, 25. 1. 2013, 19.32

7 let, 12 mesecev

Kleopatrina skrivnost: sladka depilacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Že pred tisočletji so dekleta v starem Egiptu gladko telo dosegala z naravno, sladko, predvsem pa delujočo depilacijo. Bi jo preizkusili tudi sami?

Depilacija s sladkorjem ni novost, saj je na trgu kar nekaj izdelkov, ki zagotavljajo gladko kožo, ta brez dlak ostane dlje na povsem neboleč način. Tak tretma ponujajo tudi nekateri lepotni saloni, ker pa naj bi metoda temeljila na povsem naravnih sestavinah, je mogoče najti tudi nekaj receptov za depilacijsko sredstvo, ki si ga lahko pripravite kar sami. Bi poizkusili?

Gre sladkorno pasto, ki deluje tako, da jo segrejete, nanesete na kožo, prekrijete z bombažnimi trakovi, počakate, da se strdi in jo – skupaj z dlačicami – potegnete s površine. Metoda je podobna voskanju, ker pa se sladkorna pasta med strjevanjem oprime dlačic, lahko te odstranite s koreninami vred. V primerjavi z umetnimi voski je sladkorna depilacija za kožo prijetnejša, ostanke pa lažje speremo, saj se sladkor v vodi topi.

Za domačo sladkorno depilacijo potrebujete:

• kuhinjski termometer, • leseno žlico in leseno sladoledno paličico, • trakove bombažnega blaga, dolge približno 10 centimetrov, • skodelico sladkorja, • skodelico medu, • sok polovice limone.

Sestavine zlijte ali stresite v kozico z debelim dnom in segrevajte na srednji temperaturi. Ko začne mešanica nežno vreti, zmanjšajte temperaturo in občasno premešajte, dokler mešanica ne doseže 120 stopinj Celzija. Nato kozico odmaknite z ognja in pustite, da se ohladi do sobne temperature.

Previdno, z vročim sladkorjem se lahko zelo močno opečete, zato sladkorne paste ne preizkušajte vroče!

Še tekočo mešanico lahko prelijete v čist steklen kozarec.

Kako se lotiti depilacije?

Predel kože, ki jo želite depilirati, nežno posujte s koruznim škrobom – kot bi bil puder. Pomagal bo pri zaščiti kože, ob sloju škroba pa se pasta ne bo povsem strdila in oprijela povrhnjice kože.

S sladoledno paličico zajemite nekaj sladkorne paste in jo tanko nanesite na kožo. Nato na namazan predel položite bombažni trak, z dlanjo nekajkrat močno pogladite in počakajte kakšno minuto, da se pasta ohladi in strdi. Nato z eno roko napnite kožo, z drugo pa sunkovito potegnite trak s kože pod ostrim kotom. Ponovite, če je potrebno.

Ne spreglejte