SiolNET. Trendi Moda
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako Slovenija pomaga Adidasu, Gucciju in Levi'su pri izdelavi oblačil #video

0,90

termometer

moda, ekologija

Multinacionalka Aquafil je ekološko ozaveščeno podjetje, ki s predelavo odpadnih preprog in ribiških mrež v Sloveniji v podjetju AquafilSLO pridobi materiale, iz katerih svetovno priznane znamke izdelujejo oblačila.

Stella McCartney, Adidas, Speedo, Levi's in Gucci so si sicer precej različne modne znamke, a imajo eno skupno lastnost: njihova oblačila so narejena iz odpadnih ribiških mrež, ki jih v materiale, primerne za nadaljnjo uporabo, predeluje slovensko podjetje AquafilSLO.

Aquafil je eno prvih podjetij, ki so se zaveda pomembnosti krožnega gospodarstva. Veliko večino svojih izdelkov izvozijo, zelo majhen del prodajo v Sloveniji.

[video: 66072 / ]

Gre za posebna najlonska vlakna, ki so v celoti pridobljena iz odpadnih materialov in se jih lahko neštetokrat ponovno pridobi, ne da bi pri tem izgubila kakovost. Proizvodnja poteka v Sloveniji, v nekdanjem Julonu.

Ljubljanski obrat, sicer v lasti italijanske multinacionalke, je eden izmed štirih v Sloveniji. V njem zbirajo predvsem stare preproge in odpadne ribiške mreže. Najprej jih očistijo, nato pa gredo skozi postopek kemične obdelave in na koncu v predilnico.

Tako deluje krožno gospodarstvo. Tako deluje krožno gospodarstvo.

Da je cikel zaokrožen, pri podjetju poskrbijo tudi za odvečno paro. To dovajajo v vodno mesto Atlantis, kjer jo porabijo za ogrevanje bazenov in prostorov. Na ta način prihranijo dva tisoč ton emisij ogljikovega dioksida. Tako niso samo ekonomski, ampak tudi ekološki. In s tem je sistem krožnega gospodarstva končan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin