Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 12. 2017,
10.08

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

trendi lepota samopodoba moda vzgoja

Nedelja, 24. 12. 2017, 10.08

6 let, 3 mesece

Kako o lepotnih idealih razmišljajo 14-letnice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
dekleta, najstnice, lepota | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Dojemanje lepote se začne razvijati že v ranem otroštvu, ko na posameznika vplivata vzgoja in okolica. Kaj vse vpliva na samopodobo, kakšno vlogo pri tem igrajo barbike in kako se je dojemanje lepote spreminjalo čez leta?

Deklice so že zgodaj v otroštvu soočene s prvim lepotnim idealom, legendarno barbiko, ki pa pravzaprav predstavlja izkrivljeno podobo ženskega telesa. Zaradi zelo drobnih gležnjev bi bila v realnem življenju prisiljena v hojo po vseh štirih, njena stopala pa bi bila tako majhna, da bi lahko obula le čevlje s številko 33.

Imela bi nenormalno veliko glavo, njen preščipnjen pas pa bi zadoščal le za polovico ledvice in del prebavnega trakta. Barbika naj bi bila visoka 175 centimetrov, težka pa komaj 50 kilogramov, zaradi česar ne bi imela mesečnega perila. Zaradi drobnega zapestja bi bile neuporabne tudi njene roke. Lani so se sicer modrookim in plavolasim vitkim lutkam manekenskih mer pridružile tudi barbike z oblinami.

Kako pa lepoto dojemajo 14-letna dekleta, ki se ne igrajo več z barbikami? Poglejte v spodnjem videu:

Novinarka: Suzana Kozel/Video: Planet TV


Letošnja generacija se oblači športno

Nekoč, pred prvo svetovno vojno, so si dekleta za zgled jemala kar svoje učiteljice, razlaga kustosinja v Šolskem muzeju Marjetka Balkovec Debevec: "Zelo pomembno vlogo so imele učiteljice na podeželju, ki so prinašale nove vzore, tudi nove kroje v njihov svet, in temu so poskušale slediti mame in učenke."

Oblačila so jim šivale mame, dekleta so poleti in jeseni hodila bosa, izbirala pa so lahko med svečano obleko in oblačilom za vsak dan. "Deklice so imele oblačila kot odrasle žene, tako da so bile videti kot pomanjšane odrasle ženske," dodaja kustosinja.

Dekleta hlač niso nosila. Kavbojke so postale hit šele v 60. letih prejšnjega stoletja in takrat so jih Slovenke množično uvažale iz Italije.

Današnje najstnice navdih iščejo na Instagramu. | Foto: Thinkstock Današnje najstnice navdih iščejo na Instagramu. Foto: Thinkstock

A vsaka generacija ima svojo modno zgodbo in danes vpliv svetovnih zvezd na mlade ni več tako močan kot nekoč, ugotavlja učiteljica slovenščine na Osnovni šoli Vič Nuša Drinovec Sever.

"Letošnja generacija manj kot pretekle in tudi ne morem reči, da se izzivalno oblačijo, bolj športno, kar se mi zdi pohvalno," pravi ter dodaja, da priljubljene blagovne znamke in draga oblačila niso več pogoj za priljubljenost v razredu.

O samopodobi otroka, o tem, kaj vpliva nanjo, kakšno vlogo imajo pri tem barbike in kako pomagati otroku s slabo samopodobo, je v oddaji Dan. spregovorila psihologinja Lea Beznik:

Video: Planet TV


Preberite še:


Ne spreglejte