Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

modrček spodnje perilo Lisca

Četrtek, 25. 9. 2014, 15.01

8 let

Kako nastaja tisto, kar objema ženske prsi (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pot od skice do lepega modrčka, ki ženskim prsim zagotavlja oporo, je polna zanimivih podrobnosti, ki običajno ostajajo očem skrite. Ste vedeli, da pri snovanju modrčka sodeluje vsaj deset ljudi?

Kakšen modrček je pravi? Tisti, v katerem se počutimo udobno, sproščeno, zapeljivo in lepo. Našim prsim se mora popolnoma prilegati, obline poudariti in biti hkrati diskreten. Ženske vemo, da je popoln modrček vreden zlata, a med pregledovanjem ponudbe v prodajalnah s spodnjim perilom si med različnimi modeli, barvami in številkami niti ne predstavljamo, koliko dela je vloženega v snovanje tako vsakdanjega kosa, kot je modrček.

Preden ga kupimo in oblečemo, modrček prepotuje dolgo pot od ideje, skice, izbire materialov, dodatkov, prvih krojev in testiranj. Pogled v zakulisje nastajanja modrčkov so nam razkrili v Lisci.

Skice na papirju: modne smernice, potreba na trgu in cena Modne oblikovalke, ki pri Lisci skrbijo za različne linije spodnjega perila, pri načrtovanju novih kolekcij sledijo različnim smernicam: tistim, ki so značilne za določeno linijo (mladostna, elegantna, zapeljiva?), potrebam, ki jih narekuje trg, in seveda modnim smernicam.

"Spremljam trende na modnih blogih, obiskujem sejme in modne prestolnice, spremljam modo na Instagramu, Pinterestu in Tumblrju," pravi modna oblikovalka Maja Ratajc. "Končna kolekcija je vedno kompromis med modnimi smernicami, dejanskimi potrebami trga in ceno."

Ideji sledi skiciranje in izbiranje odtenkov blaga, materialov, čipke, kroja in morebitnih okraskov. Pri tem pa ne sme imeti v mislih le vizualne podobe, temveč predvsem uporabnost modrčka. Modna oblikovalka pri snovanju novega perila misli tudi na to, komu bo namenjeno. Če bodo modeli izdelani tudi v večjih velikostih, mora to upoštevati pri izbiranju materialov in kroja.

Krojenje in prvi modeli Skica na papirju je šele začetek. Ko je model potrjen, je treba poiskati in priskrbeti vse potrebne materiale: osnovno tkanino, izbrati morebiten potisk, čipko in vezenje, okrasne obrobe, pentljice, kristalčke … Izbrati je treba tudi pomožne materiale, to so žične opore, penaste blazinice, blazinice za modrček push up.

Kroj modrčka je precej zahteven, na njem pa morajo biti natančno določene vse mere, dolžine, krivine, širine in razmerja. Testni model je izrisan za osnovno velikost, pred množično proizvodnjo pa je treba kroje prilagoditi tudi za druge velikosti prsi.

Modrček je intimno oblačilo, ki ženske spremlja skoraj vsak dan, zato je pomembno, da je izdelan iz kakovostnih materialov ter da njegova oblika ženski zagotavlja udobje in občutek privlačnosti. Ker je vsako blago nekoliko drugačno in se drugače razteza, je treba vsak model preizkusiti.

Je testiranje modrčka težko delo? "Testiranje perila je nadvse pomembno, saj šele takrat ugotovimo, ali je model takšen, kot smo si ga zamislili," razlaga modna oblikovalka Suzana Gorišek.

Pri tem so pomembni tako videz izdelka kot tudi udobje in funkcionalnost. Zanima jih, ali so velikosti pravilne, ali bodiji in hlačke za oblikovanje postave primerno stisnejo, ali so vstavki pri hlačkah na pravih mestih, da te niso prevelike ali premajhne, ali so izrezi pravilno oblikovani … Preverjajo tudi, ali se pri uporabi obnesejo elastike, naramnice, opora, okraski in podobno.

Ženske, ki perilo testirajo, novi modrček nosijo med vsakdanjimi aktivnostmi, ga perejo in sušijo – kot bi to počele, če bi modrček kupile. Ob tem si skrbno zapisujejo svoje ugotovitve, vse pripombe pa v šivalnicah preučijo in upoštevajo pri krojnih popravkih in navodilih šiviljam.

Od tovarne do domačega predala za spodnje perilo Ko so kroji popolnoma dovršeni, se začneta krojenje in nato šivanje celotne serije. Zatem modrček opremijo z informacijskimi etiketami, ki vsebujejo nujne informacije, ga zapakirajo in pošljejo na prodajna mesta po vsem svetu. Tam pa čaka, da postane najljubši sopotnik simpatične gospodične.

Ne spreglejte