SiolNET. Trendi Moda
5,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je Mariborčanko Niko raziskovalna naloga pripeljala do uspešne znamke

5,40

termometer

Nika Ferš, Quotelife
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nova zgodba o uspehu tokrat prihaja iz Maribora, kjer živi in ustvarja mlada grafična oblikovalka Nika Ferš, dekle, ki se "skriva" za znamko Quotelife.

Morda ste jo nehote opazili na Facebooku ali pa v kateri od ljubljanskih trgovin s konceptom, saj Nikini izdelki težko ostanejo neopaženi. Pravzaprav so citati tisti, ki požanjejo največ pozornosti.

Nika Ferš je namreč kreativni um znamke Quotelife, ki polepša dan ali določen trenutek v dnevu ljudi, ki kupijo izdelke z mislimi in reki, ki jih nanje natisne Nika. Pri njeni znamki so namreč v ospredju citati – na majicah, svečah, čajnih vrečkah, beležkah, tudi na milu, kmalu pa še na čokoladah.

Printi ...
1 / 10 Printi ...
2 / 10 Majice ...
3 / 10 Majice ...
4 / 10 Mila ...
5 / 10 Mila ...
6 / 10 Čaji ...
7 / 10 Čaji ...
8 / 10 Beležke ...
9 / 10 Dišeče sveče ...
10 / 10 Dišeče sveče ...

Od hobija do uspešne znamke

Znamko je Nika poslala na trg pred tremi leti, a prvotna ideja se je rodila že veliko prej, v šoli, ko je delala raziskovalno nalogo z naslovom Pregovori in reki na Slovenskem. "Ta tematika me je spremljala že od nekdaj, citati so mi bili blizu še iz časov, ko smo jih v šolskih klopeh pisali v zvezke. Potem pa je to nekako sovpadlo s tem, ko sem razmišljala, kako bi jih spravila v neko obliko, da bi jih lahko imela na steni."

Takrat približno se je začel rojevati Quotelife, a še prej je morala 29-letna Nika, po izobrazbi grafična oblikovalka, koncept dobro dodelati. "Kot oblikovalka sem se najbolj ukvarjala s tem, kako bo vse skupaj izpadlo kot celota. Ukvarjala sem se s tem, kakšen bo logotip, kako bom vse izpeljala, da bo vse delovalo kot celota. Trajalo je kar nekaj časa. Zdi se mi, da je pri lansiranju znamke najtežji del ravno vzpostavitev. Potem samo še dodajaš izdelke."

[video: 60291 / ]

Pustila redno službo in se predala svojim idejam

Prej je bila redno zaposlena, citati so ji predstavljali zgolj hobi, potem pa je s prijateljico odprla studio We design stuff in se samozaposlila. "Zdaj več časa ostane tudi za Quotelife, zato se mu lahko malo bolj posvetim." Njeno glavno vodilo pri tem je, da se drži minimalizma in v ospredju bolj kot dizajn ohranja pomen citatov.

Citati na čajnih vrečkah (v slovenščini in angleščini) so lahko ideja za novo temo pogovora. Citati na čajnih vrečkah (v slovenščini in angleščini) so lahko ideja za novo temo pogovora. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Od navadnih printov v okvirjih do "mislečih" čajev

Začelo se je s printi in slikami v okvirjih, potem pa se ji je utrnilo, kako bi lahko citat določenim izdelkom dal nov pomen, z njimi pa bi tudi v ljudeh prebudil dodatno razmišljanje. Njena mila recimo nosijo citat: "Wash the weight of the world off your shoulders" (Sperite težo sveta s svojih ramen, op. a.), kar ima nek dvojni pomen, pravi Nika: "Z milom umiješ 'težo sveta', hkrati pa je prhanje trenutek, ko se res sprostiš in si spereš skrbi. Predstavlja neko afirmacijo."

Te pa lahko najdete še na njenih svečah in čajnih vrečkah, ki lahko služijo kot nekakšne iztočnice za pogovor. "Osnovno vodilo je vzpostavitev nadaljnje komunikacije in razmišljanja. Bistvo je, da ti da misliti."

Nika Ferš, Quotelife Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nove ideje in načrti za izdelke se rojevajo sproti, pravi. Nove ideje in načrti za izdelke se rojevajo sproti, pravi. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Navdihe sprejema od vsepovsod

Iskanje novih citatov se za Niko ne konča; če jih ne videva na spletu, pa nanje naleti v resničnem življenju. "Veliko spremljam družbena omrežja, Instagram in Pinterest. Odvisno je tudi od obdobja, v katerem sem, kako razmišljam, kaj se mi dogaja ali pa komu v bližnji okolici. Zdi se mi namreč, da ti je citat blizu, ko se lahko z njim poistovetiš."

Razlago za vse večji pomen citatov vidi v tem, da ljudje morda nimamo več toliko časa za branje knjig, kjer navadno iščemo navdihe, zato se prepuščamo hitrim mislim, privlačnim citatom na skodelicah, beležkah in majicah, ki dajo neko novo smer razmišljanja.

Pod znamko Quotelife ima že toliko izdelkov, da bi lahko imela svojo manjšo trgovino. Pod znamko Quotelife ima že toliko izdelkov, da bi lahko imela svojo manjšo trgovino. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nika bo kmalu lansirala še aplikacijo, prek katere bo lahko vsak vpisal svojo misel oziroma citat, ki je vnaprej oblikovan s črno-belim dizajnom in Nikino tipografijo. Vpisal bo citat in avtorja (lahko je tudi sam) ter to delil na družbenih omrežjih. "Da lahko na lepši način objavimo, karkoli se nam utrne," pravi Nika in dodaja: "Ni treba, da si oblikovalec, da svojo misel spremeniš v lepo obliko."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 298
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin