Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
4. 10. 2017,
13.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Citypark Kastner & Ohler moda Primark

Sreda, 4. 10. 2017, 13.49

6 let, 6 mesecev

K nam prihaja Primark, 'Ryanair modne industrije'

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Primark | Foto Reuters

Foto: Reuters

Modne navdušence bo razveselila novica, da v Slovenijo prihaja priljubljena veriga trgovin cenovno ugodnih oblačil in modnih dodatkov.

V ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark naj bi prvo trgovino v Sloveniji odprla irska veriga Primark. Po naših informacijah bo v prostorih nekdanje trgovine Kastner & Öhler (K&O), odprla pa naj bi se najpozneje v začetku prihodnjega leta.

Gre za še enega v vrsti tujih velikanov, ki vstopajo ali se vračajo na slovenski trg. V Cityparku sta v zadnjih mesecih odprla vrata Galileo in Levis ter v Emporiumu Springfield. Že v začetku lanskega leta se je na slovenski trg vrnil španski Mango.

Citypark za zdaj brez potrditve

Prihoda Primarka, o katerem se govori že več kot leto dni, nam v Cityparku še niso mogli potrditi.

Citypark | Foto: STA , Foto: STA , “Vsekakor Citypark kot največje nakupovalno središče vedno skrbi za to, da ima v svojem okviru vedno nove in zanimive najemnike. Predvsem skrbimo za to, da slovenskemu potrošniku ponudimo tiste blagovne znamke, ki jih ni in so zelo iskane po drugih državah. Kdo bo na teh površinah, trenutno ne morem povedati.”

Ali bo Primark prevzel obe nadstropji nekdanjih prostorov K&O ali pa se mu bodo pridružile kakšne druge trgovine, za zdaj ni znano. 

Da so v Cityparku že našli novega najemnika, priča podatek, da se bo v nekaj tednih začela prenova severnega krila nakupovalnega središča, v kateri so še trgovina z obutvijo Humanic, lekarna, frizerski salon Young Mič Styling … Nekateri od njih naj bi zato poslovanje že selili na druge lokacije. “V prihodnjih mesecih bomo naredili nekaj gradbenih posegov,” so potrdili v Cityparku.

Trendovska oblačila po nizkih cenah

Primark je družba s sedežem na Irskem, ki ponuja trendovska oblačila po cenah, nižjih od konkurentov. Primerjajo jo z velikanoma, kot sta španska Zara in švedski H&M.

Modni kosi. | Foto: V domovini znan kot Penneys naj bi bil za modo to, kar nizkocenovna letalska družba Ryanair predstavlja v letalski industriji. Označujejo jo za irsko zgodbo o uspehu, ki ponuja ugodna oblačila in ima že več strank kot Ryanair.

Prvo trgovino zunaj Otoka so odprli pred 11 leti, od tedaj pa so se razširili v večja mesta v Avstriji, Nemčiji, Beneluksu, Italiji, Franciji in Španiji pa tudi v ZDA. Nam najbližja je trgovina v Gradcu, kamor naj bi hodili številni Slovenci.

O njihovem uspehu pričajo tudi podatki o obsegu poslovanja. V obdobju od leta 2011 do 2016 so podvojili prihodke na sedem milijard evrov. V minulem poslovnem letu, ki se je končalo septembra, so ustvarili nekaj manj kot 800 milijonov evrov čistega dobička.

V zadnjem času jih je močno prizadel brexit oziroma izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Ker poslujejo v ameriških dolarjih, večino prodaje pa ustvarijo na britanskem trgu, so zaradi prevrednotenja različnih valut izgubili več deset milijonov evrov.


Preberite še:

Milijardni dobički modnih velikanov Louis Vuitton, Dior, Nike, Zara in H & M 

Po Zari in Mangu v Slovenijo prihaja še en španski velikan


Nizke cene, neetične prakse?

Za nizkimi cenami in milijonskimi dobički pa se skrivajo tudi očitki o neetičnih praksah.

Jeans, kavbojke, modni trendi | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock V letu 2008, kmalu po vstopu Primarka na britanski trg, je prišlo na dan, da cenovno ugodna oblačila dejansko šivajo otroci v tekstilnih potilnicah (angl. sweatshops) v Indiji. Primark je sicer nemudoma prekinil sodelovanje s spornimi podizvajalci.

Leto pozneje so novinarji britanskega BBC razkrili, da delavci v tovarni iz Manchestra, kjer delajo oblačila za Primark, delajo v neživljenjskih pogojih. Za 12-urno delo sedem dni na teden prejemajo vsega 3,5 funta na uro, kar predstavlja malo več kot polovico zakonsko določene minimalne plače. Med delavci naj bi bili priseljenci iz arabskih držav.

Primark danes veliko napora vlaga v prepričevanje javnosti, da delujejo etično, in pojasnjuje, zakaj lahko kljub visokim standardom ohranja nizke cene. 

Rdeče številke K&O v Sloveniji

Kot rečeno, naj bi Primark odprl trgovino v prostorih trgovine K&O, ki je lani napovedala dokončni odhod iz Slovenije. Že v letu 2014 se je umaknila njihova veriga športnih trgovin Gigasport.

Citypark | Foto: STA , Foto: STA , O neuspehu avstrijskega modnega velikana pričajo njihovi poslovni rezultati. Slovensko podjetje Kastner & Öhler, ki je v postopku likvidacije, je na vrhuncu leta 2013 ustvarilo več kot 12 milijonov evrov prihodkov in minimalno izgubo. Zaradi zaprtja Gigasporta so prihodki strmo upadli, v letih 2014 in 2015 pa so ustvarili skoraj tri milijone evrov čiste izgube.

Ne spreglejte