SiolNET. Trendi Moda
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je to najbolj nepremišljen kostum za noč čarovnic?

1,30

termometer

Deklina zgodba
Kostum znamke Yandy razgalja in napeljuje na zapeljive dekle. Foto: Twitter

Ameriška znamka spodnjega perila je za prihajajočo noč čarovnic izdelala provokativen kostum, s katerim je tako razjezila javnost, da so ga že umaknili iz prodaje. Gre za seksi različico kostuma iz serije Deklina zgodba.

Deklina zgodba je pretresljiva drama o zatiranju ženk, postavljena v prihodnost, ko totalitarna diktatura pravice daje le moškim, ženske pa so jim podrejene in razdeljene v različne skupine. Eno od teh skupin predstavljajo dekle, plodne ženske, ki prisotne zgolj za razmoževanje. Nosijo rdeče halje z belim pokrivalom, ki jim omejuje pogled, saj naj bi gledale le naravnost.

Zaradi velike priljubljenosti serije kostum tudi v resničnem življenju predstavlja zatiranje žensk in številne so ga že vzele kot za uniformo med protesti za pravice žensk, nikakor pa ni primeren za izražanje seksualnosti, so prepričane zgrožene tviterašice.

V seriji dekle nosijo haljo, ki jih povsem zakriva. V seriji dekle nosijo haljo, ki jih povsem zakriva. Foto: IMDb

"To je zgrešeno na vseh ravneh"

Znamka spodnjega perila Yandy je za prihajočo noč čarovnic namreč izdelala zapeljivo različico tega kostuma in ga poimenovala "Seksi rdeča devica". Ob opisu izdelka so celo zapisali: "Nastopila je distopična prihodnost, v kateri ženske nimajo besede. A mi pravimo, da bodite drzne in si upajte spregovoriti v tem ekskluzivnem kostumu."

A ko so ljudje izvedeli zanj, so svoje zgražanje in šok izrazili na Twitterju, kjer se niso zadrževali. "Je to slučajno seksi kostum dekel? Ni nihče pomislil, da so seksi različice oblek za obredno posilstvo hudo zgrešene na vseh ravneh?"

"Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne," se je preprosto glasil drug tvit, še en pa: "Še vedno ne morem oblikovati mnenja o tem kostumu v smiselen stavek. Šokirana sem."

Kostum izraža zatiranje žensk in ne seksualnosti, pravijo tviterašice. Kostum izraža zatiranje žensk in ne seksualnosti, pravijo tviterašice. Foto: IMDb

Kostum umaknili in se opravičili

Pri znamki so kritike vzeli resno, kostum umaknili iz prodaje in se opravičili vsem, ki so jih s tem užalili. "V zadnjih urah nam je postalo jasno, da je naš kostum viden kot simbol ženskega zatiranja, in ne kot izraz ženske opolnomočenosti. /.../ Navdih za kostum smo dobili, ko smo videli, kako močno je kostum govoril med protesti, ki smo jim bili priče v zadnjih mesecih," so zapisali na Twitterju.

A tudi opravičilo ni zaleglo, pri čemer so naleteli na očitke, češ da nimajo hrbtenice. "Nihče ne sili nikogar k nošenju kostuma. Vsaka ženska izbira, kaj bo nosila. Patetično."

Sicer pa to ni prvič, da je uporaba Dekline zgodbe v komercialne namene pogorela na celi črti. Pred nekaj meseci je vinski trgovec v sodelovanju s produkcijsko hišo MGM predstavil linijo vin, poimenovanih po glavnih likih serije. Odziv, ki ga je ta vinska linija sprožila, ni bil vihar, ampak orkan, zato so vina še isti dan umaknili iz prodaje.

Handmaid's Tale, Deklina zgodba Trendi Najslabša vinska ideja vseh časov je pogorela, še preden je zaživela

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin