Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Naomi Campbell Cara Delevingne Kendall Jenner Instagram

Torek, 3. 2. 2015, 12.42

8 let

Je le Instagram dovolj, da postanete svetovno znana manekenka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko so manekenke v 90. letih prejšnjega stoletja svojo kariero gradile več let, se zdi, da je danes poleg pravih mer dovolj le vpliv na družabnih omrežjih, med katerimi prevladuje Instagram.

Živimo v dobi digitalne revolucije, ki je, tako kot večina drugih industrij, dosegla tudi modo. Bodočih manekenk in manekenov tako agenti ne odkrivajo več le na ulici, marveč tudi na spletu. Natančneje na družabnih omrežjih.

Dober primer tega razvoja lahko vidimo tudi v Sloveniji, saj je modni agent agencije Immortal models management Tomaž Mihelič manekena Naca Noaha Visočnika odkril prav na družabnem omrežju Instagram, pozneje pa se je ta izkazal pri številnih drugih projektih. Nazadnje pri kampanji za modno znamko Jack & Jones.

Ob pogledu na trenutno najbolj zaželene manekenke na trgu so zelo zgovorne številke. Kendall Jenner, ki se je na modne brvi uspešno podala v preteklem letu, ima na družabnem omrežju Instagram že več kot 18 milijonov sledilcev, medtem ko se lahko manekenka, ki se giblje tudi v filmskih in glasbenih vodah, Cara Delevingne na prej omenjenem družabnem omrežju pohvali z več kot osmimi milijoni sledilcev. Včasih je bilo za uspeh nujno trdo delo, danes dovolj le internet Na to temo pa je v intervjuju za televizijsko pogovorno oddajo The Meredith Vieira Show odkrito spregovorila Naomi Campbell, 44-letna manekenka, ki že več deset let uspešno deluje v modni industriji. Dejala je, da je presenečena, kako se je v tem pogledu razvila moda, in hkrati vsem dekletom, ki svojo kariero v manekenstvu začenjajo s pomočjo interneta, zaželela vso srečo.

"Zdi se mi, da je moja generacija manekenk, kot so Cindy Crawford, Linda Evangelista in Claudia Schiffer, za uspeh delala veliko več, kot morajo dekleta za preboj narediti danes," je še dejala manekenka. Hkrati je izrazila tudi bojazen, da tak uspeh pomeni le tek na kratke proge in ne dolgoletne kariere, kot jo je razvila sama in številne v 90. letih prejšnjega stoletja uspešne manekenke.

Prepoznavnost je za nekatere znamke pri izbiri modela ključnega pomena Razlog, da se tovrstno iskanje modelov bliskovito razvija tako po svetu kot tudi v Sloveniji, pa je, kot še ugotavlja Naomi, da danes nekatere modne znamke iščejo modele, ki so že uveljavljeni in predstavljajo tako sebe kot znamko ter tako pomenijo dodaten kanal za promocijo oblačilnih kosov, modnih dodatkov ali kozmetike iz kampanje, v kateri nastopajo.

Danes 44-letna Britanka v isti sapi pojasnjuje še, da je sama hvaležna za način, kako se je razvijala njena kariera v manekenskih vodah, in da si tega nikakor ne bi želela spremeniti.

Ne spreglejte