Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
27. 4. 2016,
19.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

oblačila obleke shranjevanje

Sreda, 27. 4. 2016, 19.49

6 let, 6 mesecev

Devet načinov, kako podaljšati življenjsko dobo oblačil

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Foto: Getty Images

Če boste vestno skrbeli za svoje modne kose, vam bodo služili dlje.

Naj spodnji nasveti postanejo vaša rutina, saj si vsi kosi zaslužijo pravilno nego. Tako jih boste lahko nosili dlje in s tem tudi zapravili manj za njihova nadomestila.

Volnene puloverje zlagajte, ne obešajte. Volna se lahko precej raztegne, če jo obesite na obešalnik, zato svoje volnene kose vedno skrbno zložite.

Volnene puloverje pridno zlagajte. | Foto: Thinkstock Volnene puloverje pridno zlagajte. Foto: Thinkstock

Perite jih le po potrebi. Z izjemo spodnjega perila in nogavic, preostalih oblačil ni treba oprati po vsakem nošenju. Ko se slečete, jih le posušite na zraku in nato pospravite v omaro. Poskrbite tudi, da tik ob blagu ne uporabljate dezodoranta in parfuma.

Osvežite jih s parnim likalnikom. Poleg tega, da s tem zgladite gube, bo parni likalnik pomagal tudi pri odstranjevanju neprijetnih vonjev. Tega se lahko lotite po sušenju na zraku, preden kos pospravite nazaj v omaro.

Para iz likalnika bo zgladila gube in osvežila oblačila. | Foto: Thinkstock Para iz likalnika bo zgladila gube in osvežila oblačila. Foto: Thinkstock

Kadar je mogoče, preskočite sušenje v sušilnem stroju. Vročina v njem lahko poškoduje določene tkanine, še posebej če so ji izpostavljene predolgo. Vsekakor pa z rednim sušenjem v sušilnem stroju oblačilom skrajšate življenjsko dobo. Raje skrajšajte čas sušenja v sušilnem stroju in oblačila potem do konca posušite na zraku.

Uporabljajte nežnejši detergent. Agresivnejši odstranjevalci madežev so pregrobi do tkanin, zato si raje omislite kakšnega nežnejšega in skušajte madež očistiti takoj, ko nastane.

Ko čevljev ne nosite, vanje zatlačite svilen papir. | Foto: Thinkstock Ko čevljev ne nosite, vanje zatlačite svilen papir. Foto: Thinkstock

Čevlje natlačite s svilenim papirjem. Kadar čevljev ne nosite dlje časa, vanje zatlačite svileni papir (običajno ga dobite ob nakupu novega para v škatli). Ta bo ohranil obliko čevlja tudi v omari.

Puloverje obnovite z britvico. Če se puloverji in jopice zmuckajo, jih rahlo "pobrijte". Z britvico se nežno pomikajte po oblačilu, s tem pa bodo rezila pridno odstranila mucke, ki dajejo vtis ponošenosti. Puloverji in jopice bodo po tem videti kot novi.

Prosojni lak bo poskrbel za pričvrstitev gumbov. | Foto: Thinkstock Prosojni lak bo poskrbel za pričvrstitev gumbov. Foto: Thinkstock

Gumbe fiksirajte s prosojnim lakom. Gumbe na oblačilih, ki jih pogosto nosite, premažite s prosojnim lakom za nohte. Natančneje – premažite sukanec na gumbu, saj se bo tako težje razparal.

Primerno jih shranjujte. Da bi se izognili gubam in povešanju, se naučite, katere kose obešati in katere zlagati. Kot že zgoraj omenjeno, volnene kose zlagajte, srajce, obleke in krila obešajte, kavbojke in majice zlagajte ... Predvsem pa jim dajte dovolj prostora in zraka, da lahko dihajo.

Ne spreglejte