Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
23. 11. 2017,
12.32

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

5

Natisni članek

Europark Citypark Citycenter nakupovanje nakupovalno središče črni petek

Četrtek, 23. 11. 2017, 12.32

6 let, 4 mesece

Črni petek zasvojil tudi slovenske trgovce (in kupce)

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

5

Europark | Foto Europark

Foto: Europark

Najbolj pričakovani nakupovalni dan v Ameriki, ki sledi zahvalnemu dnevu, je počasi, a vztrajno začel osvajati tudi Slovenijo. Če še pred enim letom ni bilo čutiti evforije pred črnim petkom, letos kaže, da bo nastopila prava nakupovalna mrzlica.

Črni petek Američani imenujejo dan po zahvalnem dnevu, prazniku, ki ga vsak četrti četrtek v novembru praznujejo od leta 1789. Dan po pojedini, ki jo večinoma sestavljajo puran, sladki krompir, brusnična omaka in pite, se večina navsezgodaj, včasih že ponoči, odpravi v trgovine, kjer jih čakajo neverjetni popusti.

Popusti in ugodnosti, ki jih na črni petek pripravljajo ameriški trgovci, so tako veliki, da se Američani včasih za izdelke celo stepejo.

Pretepi na lanski črni petek v ZDA:

Črni petek je tako nekakšen uvod v predbožično nakupovanje in od četrtega petka v novembru so vsa nakupovalna središča še bolj polna ljudi, popustov in zapravljanja. Tudi pri nas.

Obisk od običajnega večji za 50 odstotkov

Še pred nekaj leti v Sloveniji črnemu petku veliko pozornosti niso posvečali niti kupci niti trgovci, letos pa je povsem drugače. "Opažamo, da je bilo pred leti manj zanimanja za ta praznik, zdaj pa se je črni petek med kupci dobro uveljavil. Ne nazadnje ga tudi sami več promoviramo," je povedal direktor ljubljanskega Cityparka Toni Pugelj.

Dodaja, da je obisk nakupovalnega dne, kakršna sta črni petek in nočno nakupovanje - letos bosta v Cityparku potekala hkrati -, od običajnega večji za kar 50 odstotkov.

Citypark bo ta petek spet odprt do polnoči. | Foto: Robert Krumpak Citypark bo ta petek spet odprt do polnoči. Foto: Robert Krumpak

Tudi v mariborskem Europarku so opazili, da je črni petek med kupci vse bolj prepoznaven. "Posebne akcijske ugodnosti na ta dan so v preteklosti začele uvajati nekatere prodajalne v Europarku, nato pa se je ideja širila, kar je pozitivno vplivalo na obiskanost našega nakupovalnega središča. Letos bomo tako prvič posebne ugodnosti na črni petek ponudili v vsem nakupovalnem središču," so pojasnili pri Europarku.

V celjskem Citycentru je obiskovalcem še vedno bolj blizu nočno nakupovanje, a jim bodo tudi na ta črni petek ponudili dobre ugodnosti, je povedala vodja marketinga Nena Horvat.

V vseh treh centrih bodo na črni petek, 24. novembra, na voljo popusti do 30 odstotkov ali več, v Cityparku jih bo mogoče uveljaviti vse do polnoči.

Zakaj se reče črni petek?

Petku po zahvalnem dnevu naj bi ime črni petek nadeli filadelfijski policisti v 60. letih prejšnjega stoletja, potem ko so bili večkrat priča množičnim prometnim nesrečam zaradi naglice in gneče ljudi, ki so hiteli po nakupih zaradi velikih znižanj. Trgovci sprva niso marali oznake črni, a so jo spremenili v nekaj pozitivnega, češ da črna barva v poslu pomeni dobiček, rdeča pa izgubo. Danes je črni petek eden najbolj dobičkonosnih dni v ZDA.

V Citycentru imajo s tovrstnimi dogodki pozitivne izkušnje.  | Foto: Citycenter V Citycentru imajo s tovrstnimi dogodki pozitivne izkušnje. Foto: Citycenter

Črnemu petku konkurira nočno nakupovanje

Vsi trije sogovorniki se strinjajo, da črni petek v Sloveniji ne bi bil tako uspešen, če ne bi kupci poznali že nočnega nakupovanja, saj je nakupovalna izkušnja zelo podobna: veliki popusti, posebni dogodki in zapravljanje pozno v noč. Da ni neke večje razlike, so v Citycentru spoznali lani, je še povedala Horvatova.

"Lani je nočno nakupovanje sovpadalo s črnim petkom, tako da lahko rečemo, da je bil za naše obiskovalce že nekaj znanega in pričakovanega, saj sta si 'nakupovalna praznika' v osnovi podobna. Obisk je bil odličen."

Centri kupce na posebno nakupovanje ne privabljajo le s popusti, temveč tudi z dogajanjem. Ker črni petek napoveduje božične nakupe, bo to za mnoge trgovine odlična priložnost za prižig prazničnih luči, začetek predvajanja božičnih pesmi in tudi za odprtje božično-novoletnih sejmov.

Ne spreglejte