SiolNET. Trendi Kultura
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Legendarna glasbenica z recitiranjem Kosovela navdušila občinstvo #video

1,50

termometer

Torkov koncert v Trstu je ameriška glasbenica Patti Smith, znana tudi pod vzdevkom botra punka, odprla z recitacijo pesmi Majhen Plašč slovenskega pesnika Srečka Kosovela in požela silovit aplavz.

Kot je razvidno s koncertnega posnetka zgoraj, ki so ga objavile Primorske novice, je glasbenica, sicer tudi sama pesnica in velika ljubiteljica poezije, svoj govor najprej začela z zahvalo občinstvu. Dejala je, da je bilo na njenem ponedeljkovem koncertu poleg Italijanov veliko obiskovalcev iz različnih držav, omenjala je Hrvaško, Češko, Srbijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, ZDA, Avstrijo in Slovenijo. Že ob omembi Slovenije je občinstvo začelo močno ploskati, slišali so se tudi vzkliki. Ko pa je omenila Kosovela, je bilo občinstvo še bolj navdušeno.

Srečko Kosovel Majhen plašč

Jaz bi rad hodil v majhnem plašču besed.
Ali pod tem naj se skriva topel, svetal svet.
Kaj je bogastvo? Kaj je razkošje?
Zame je eno: majhen plašč imam in ta plašč ni nobenemu enak.

Kot poročajo Primorske novice, ji je knjižico s Kosovelovo poezijo v angleščini na koncu ponedeljkovega koncerta, ko je pristopila k občinstvu, podaril obiskovalec.

Patti Smith je javnosti postala znana, ko je leta 1975 izdala znameniti album Horses. Mediji so ji nadeli vzdevek botra in babica punka.

sk | Foto: Da je občinstvo navdušeno ploskalo ob omembi Kosovela, ni presenečenje. Kosovel je eden od najbolj priljubljenih pesnikov, še posebej ga imajo radi na Primorskem, saj se je rodil v Sežani. Umrl je leta 1925, star komaj 22 let.

Šele več desetletij po njegovi smrti je širša javnost spoznala njegov bogat konstruktivistični opus, po katerem je najbolj znan.

Mimogrede, prav v Trstu, kjer je nastopala Patti Smith, je avantgardistični slikar Avgust Černigoj, ki je po Kosovelovi smrti naredil njegov znameniti konstruktivistični portret (na levi), s kolegi postavil Tržaški konstruktivistični ambient in z njim razburkal umetniško srenjo.

Preberite še:

Jimi Hendrix Trendi Jimi Hendrix bi danes praznoval 77 let #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin