SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Živa, festival plesne ustvarjalnosti mladih

1

termometer

Živa je festival plesne ustvarjalnosti mladih. Podpira ples, spodbuja gib in predstavlja mlade na odru in skozi njihovo delo.

Festival Živa je vsakoletni dogodek, ki ga Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) organizira že od leta 1975. Festival nosi ime po Živi Kraigher, eni od utemeljiteljic slovenskega sodobnega plesa, znani pedagoginji, koreografinji in dolgoletni voditeljici Oddelka za izrazni ples na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, predstavlja pa aktualno plesno ustvarjalnost mladih plesnih ustvarjalcev.

V Španskih borcih bo festival med 21. in 23. novembrom, predstavljenih pa bo 75 plesnih miniatur in pet plesnih predstav. Selektorica programa je plesalka in koreografinja Nataša Tovirac. Festival se je ob 19. uri začel s 14 plesnimi miniaturami pod imenom Vabilo, kar se bo odvilo v predvajanje petih kratkih plesnih filmov. Na večer ob odprtju bodo podelili tudi priznanja za področje sodobnega plesa, listino Mete Vidmar. Letos to prejme mlada plesalka in koreografinja Urša Rupnik.

V petek, na drugi dan festivala, se bodo zvrstili trije sklopi miniatur: Upor popolnosti, Letim, letiš in Ženska.

Ob koncu festivala, v soboto, 23. 11., pa bodo predstavili plesne miniature pod naslovom Izdih esence. Sledili bosta še dve plesni predstavi. Prihajajoč. Kmalu Nine Jan in Urše Sekirnik, ki je ironični komentar na trenutno stanje umetniške scene, Z zvokom o plesu pa je glasbeno-plesna uprizoritev, nastala na podlagi delavnice pod mentorstvom Tomaža Groma in Špele Trošt.

Petkov in sobotni večer bodo sklenili z Neformo – improviziranim dogodkom, ki bo ponudil čas in prostor (polje igre) za soočenje mladih plesalcev in glasbenikov. V spremljevalnem programu festivala pa bodo predstavili študijski program TRIP, katerega namen je ustvariti prostor izmenjave mnenj, prostor za učenje in ustvarjanje, refleksije in napake, za srečanje teorije in prakse.

V preddverju Španskih borcev bo tudi Plesna bolha, bolšjak, na katerem bo mogoče podariti, prodati, kupiti ali izmenjati plesne kostume, knjige o plesu, zgoščenke, plesne plakate in podobno. Prav tako bo ves čas festivala v Španskih borcih obratoval videokotiček, kjer bodo predvajani različni plesni filmi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin