Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2023,
8.38

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

spor zapuščina Italija vila

Ponedeljek, 24. 4. 2023, 8.38

1 leto

Zapuščinski spor: vdovo princa Ludovisija deložirali iz rimske vile s Caravaggievo fresko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
vila Ludovisi | Vila je med drugim posebna, ker je v njej edina znana stropna poslikava baročnega umetnika Michelangela Merisija da Caravaggia (1571-1610). Na več dražbah v zadnjem času vila ni našla kupca. | Foto Guliverimage/AP

Vila je med drugim posebna, ker je v njej edina znana stropna poslikava baročnega umetnika Michelangela Merisija da Caravaggia (1571-1610). Na več dražbah v zadnjem času vila ni našla kupca.

Foto: Guliverimage/AP

V dolgotrajnem zapuščinskem sporu glede vile v Rimu, ki se ponaša z edinstveno Caravaggievo stropno fresko, so iz stavbe prejšnji teden deložirali dozdajšnjo stanovalko, 73-letno Rito Boncompagni Ludovisi, vdovo princa Nicola Boncompagnija Ludovisija. Ta je umrl leta 2018.

Ludovisi je polovico vile zapustil v ameriškem Teksasu rojeni ženi, sicer nekdanji igralki, televizijski novinarki in nepremičninski agentki, drugo polovico pa trem sinovom iz prvega zakona. V zapuščinskem sporu se je sicer v zadnjem času izjalovilo več poskusov dražbe tega zgodovinskega objekta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče v Rimu je nazadnje odredilo izpraznitev vile. Zdaj že nekdanji lastnici, ki je v vili po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA živela od leta 2009, so potomci princa Ludovisija očitali, da za vilo ne skrbi ustrezno, poleg tega naj bi nezakonito ponujala plačljive oglede stavbe.

dvorana Stožice
Novice Vroča kri pred koncertom v Stožicah: lastnik jezen zaradi napačnega parkiranja

Princesa se je za pomoč obrnila na kulturnega ministra

Princesa se je za pomoč glede usode vile obrnila tudi na italijanskega kulturnega ministra Gennara Sangiuliana. Poleg tega so njeni odvetniki napovedali, da se nameravajo pritožiti na odločitev sodišča o deložaciji.

Italijanska državna sekretarka za kulturo Lucia Borgonzoni pa je pozvala italijansko vlado pod vodstvom premierke Giorgie Meloni, naj pridobi nepremičnino. "Glede na edinstvenost tega objekta mora država najti način, kako ga zaščititi. Kupnina je še vedno zelo visoka, a upam, da se najde rešitev," je dejala državna sekretarka.

vila Ludovisi | Foto: Guliverimage/AP Foto: Guliverimage/AP

Vila naj bi bila potrebna temeljite prenove

Vila je med drugim posebna, ker je v njej edina znana stropna poslikava baročnega umetnika Michelangela Merisija da Caravaggia (1571-1610). Na več dražbah v zadnjem času vila ni našla kupca. Nazadnje so jo ponujali za 140 milijonov evrov. Eden od sinov nekdanjega lastnika je pojasnil, da vila potrebuje temeljito prenovo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ne spreglejte