SiolNET. Trendi Kultura
4,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vranja vrata: kriminalka, kot je pri nas še nismo videli

4,20

termometer

Pri televizijskih serijah smo vajeni, da na vsak nov del zgodbe čakamo po teden dni. Zdaj pa bo mogoče nekaj podobnega izkusiti tudi v gledališču.

Vranja vrata, MGL Foto: Peter Giodani

V Mestnem gledališču ljubljanskem so se lotili novega, edinstvenega uprizoritvenega žanra - gledališke kriminalne nadaljevanke Vranja vrata, ki bo imela štiri 50-minutne dele. Te bodo uprizarjali v tedenskih razmikih, gledalci pa se bodo tako vsak teden vračali v gledališče, da bi izvedeli, kaj se bo zgodilo.

Poglejte, kaj je o predstavi povedal njen avtor Nejc Gazvoda:

[video: 62353 / ]

Trenutno najbolj priljubljen TV-format preseljen na gledališki oder

"Gre za izvirni format gledališkega dela, pri katerem se zgledujemo po trenutno cvetočem fenomenu kakovostnih kriminalnih serij, kot so Most, Pravi detektiv, Fargo, Happy Valley in Making a Murderer," so pojasnili v MGL. Formatu ekranizirane serije se želijo čim bolj približati tudi na gledališkem odru, pri čemer pa spremljanje razvoja nadaljevanke v živo v intimnem prostoru Male scene prinaša dodatne prednosti, so še poudarili ustvarjalci.

Tudi promocijske fotografije zasedbe, ki jih je za MGL posnel Peter Giodani, so videti kot tiste, ki smo jih vajeni pri TV-kriminalkah:

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13

Pod to gledališko nadaljevanko, ki jo bodo uprizorili na Mali sceni, se podpisuje Nejc Gazvoda, režiser in scenograf uprizoritve pa je Aleksandar Popovski. Gazvoda sodeluje tudi kot asistent režiserja, dramaturginja je Eva Mahkovic, pod kostumografijo se podpisujeta Jelena Proković in njena asistentka Neli Štrukelj. Avtor glasbe je Laren Polič Zdravič, za govorno podobo je poskrbel lektor Martin Vrtačnik, del ustvarjalne ekipe sta tudi oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik in asistentka dramaturginje Lejla Švabič.

Igralsko zasedbo sestavljajo Bernarda Oman, Mirjam Korbar Žlajpah, Uroš Fürst, Gašper Tič, Viktorija Bencik Emeršič, Mia Skrbinac, Jure Henigman, Boris Kerč, Žan Koprivnik, Tjaša Železnik, Lotos Vincenc Šparovec in Karin Komljanec.

Vranja vrata, MGL Foto: Peter Giodani


Kratka vsebina

Ida Žakelj se po treh letih londonske samostojnosti vrne v domačo hišo – v gozd ob manjši vasi na Dolenjskem, kamor se je dobro situirana družina Žakelj na zmerno presenečenje vaščanov iz mesta preselila pred petnajstimi leti. Na družinsko večerjo ob rojstnem dnevu Idine sestre Neže prihajata Nežin novi fant Anže in njegov oče Žan, lokalca po bivališču in po duši. Ida pozna Anžeta iz srednje šole. Ida in Neža sespreta. Lokalni narkoman, bivši Nežin fant Brin, pa Idi ob naključnem srečanju omeni kraj v gozdu – Vranja vrata, kjer je nekoč videl nekaj, kar ga je, kot se zdi, usodno zaznamovalo. Ida se ne spomni, kaj in kje naj bi Vranja vrata bila. Jutro po večerji pri Žakljevih policija iz reke izvleče moško truplo, Neža pa izgine. Kriminalistka Kristina, ki je bila v kraj premeščena šele pred kratkim, se loti preiskave.


Premiere posameznih epizod bodo v MGL 30. marca ter 6., 13. in 20. aprila. Slavnostna premiera bo 11. (epizoda 1 in epizoda 2) in 12. maja (epizoda 3 in epizoda 4).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 81
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin