Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2020,
16.55

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

knjiga Harry Potter

Četrtek, 1. 10. 2020, 16.55

3 leta, 6 mesecev

Več let se ni zavedal, da mu na polici stoji na desettisoče evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

S knjigo o Harryju Potterju, ki jo je kupil pred 21 leti, bi lahko na dražbi iztržil več kot 50 tisoč evrov.

Harry Potter in kamen modrosti prva izdaja | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Britanec, ki živi v Luksemburgu, je na svoji knjižni polici naletel na zaklad, za katerega se sploh ni zavedal, da ga ima – prvo izdajo prve knjige o Harryju Potterju, ki je pisateljico J. K. Rowling iz anonimnosti izstrelila med največje svetovne književne zvezde.

Trendi Se lahko avtorica Harryja Potterja sploh še pobere? Na Twitterju so jo že pokopali. #video

"Pred nekaj meseci, ko se je v medijih spet veliko govorilo o J. K. Rowling, sem se odločil, da bom spet prebral knjižno serijo o Harryju Potterju," je povedal. Ravno v tistem času se je na dražbah prodalo nekaj primerkov prve izdaje knjige Harry Potter in kamen modrosti, prve iz serije o mladem čarovniku, zato je Britanec postal pozoren na svojo izdajo te knjige, ki jo je kupil pred 21 leti.

"Nisem pričakoval, da bo kaj vredna, saj sem jo kupil dve leti po tem, ko je prvič izšla," je pojasnil, "a sem vseeno, za vsak primer, preveril, kako prepoznati prvo izdajo."

Natisnili so jih le 500

Jim Spencer iz dražbene hiše Hansons z dragocenim Harryjem Potterjem | Foto: Cover Images Jim Spencer iz dražbene hiše Hansons z dragocenim Harryjem Potterjem Foto: Cover Images Nato pa se je izkazalo, da ima knjiga vse znake prve izdaje, med drugim tudi tiskarske napake. Da bi se prepričal, da gre res za prvo izdajo, jo je poslal Jimu Spencerju, knjižnemu ekspertu pri dražbeni hiši Hansons. In ta je potrdil, da gre res za enega od le 500 primerkov prve izdaje knjige Harry Potter in kamen modrosti.

"Takšni primerki so resnično redki," je povedal Spencer, "natisnjenih je bilo le 500 in od teh jih je 300 šlo v knjižnice in šole. To pomeni, da je ta knjiga ena od le 200 preostalih. Morda se sliši klišejsko, toda to je sveti gral zbirateljev."

Knjigo bodo na dražbi prodali 13. oktobra, zaradi njene dobre ohranjenosti pa pričakujejo, da bi lahko zanjo iztržili tudi več kot 50 tisoč evrov. Lastnik knjige, ki želi ostati anonimen, je že napovedal, da bo z izkupičkom odplačal hčerkine študentske dolgove. Ne nazadnje je knjigo pred 21 leti kupil zato, da bi njegovi otroci v Luksemburgu ohranili stik z angleščino.

Oglejte si še:

Trendi Dom Harryja Potterja lahko zdaj najamete na Airbnbju
Tjaša Železnik
Trendi Kaj Harry Potter počne v življenju slovenske igralke? #video
Ne spreglejte