SiolNET. Trendi Kultura
3,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljano priletela gigantska čebela #foto

3,70

termometer

3d kranjica Cankarjev dom |  | Foto: Kristina Bursać
Foto: Kristina Bursać

V Cankarjevem domu so na ogled postavili stokrat povečano kranjsko čebelo delavko, ki je tja pripotovala iz Dubaja.

Cankarjev dom v Ljubljani je že leta neločljivo povezan s čebelami, na tamkajšnji strehi se že enajst let ukvarjajo z mestnim čebelarstvom in so s tem med prvimi mestnimi čebelarji v Sloveniji. Med, ki ga tam pridelajo, je visoke kakovosti s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Urbani čebelar Novice Urbano čebelarjenje: Ljubljanski med je brezhiben #intervju #foto

Pred svetovnim dnevom čebel, ki bo 20. maja, pa je v to kulturno ustanovo prispela še ena, prav posebna čebela - 3D-kranjica, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele.

3d kranjica Cankarjev dom | Foto: Kristina Bursać Foto: Kristina Bursać

Maketa v razmerju 1:100 v dolžino meri 170 centimetrov, izdelana je s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Osnova je bila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z napravo Micro CT, so sporočili iz Cankarjevega doma. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Prvič na ogled v Sloveniji

Gigantska čebela je nastala ob slovenskem predsedovanju Svetu EU, nato pa odpotovala na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudila izjemno pozornost, v slovenskem paviljonu si jo je ogledalo skoraj milijon ljudi. Z razstave v Dubaju je orjaški model kranjske čebele pripotoval v Cankarjev dom, kjer je v Veliki sprejemni dvorani prvič na ogled v Sloveniji.

Preberite še:

travniške cvetlice Dom Travniške cvetlice na domačem vrtu? Da, če ste ljubitelj narave!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin