SiolNET. Trendi Kultura
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Unesco za obnovo kulturne dediščine v Mosulu v Iraku

0,01

termometer

Mosul
Foto: Reuters

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) se je na ponedeljkovem mednarodnem srečanju v Parizu z iraško vlado, civilno družbo in strokovnjaki zavzela za obnovo kulturne dediščine v Mosulu v Iraku, nekdanji utrdbi skrajne skupine Islamska država. Za to si bodo prizadevali pod iniciativo Oživitev duha Mosula.

"Svoja prizadevanja želimo osredotočiti na človeško razsežnost obnove mesta s spodbujanjem kulture in izobraževanja," je po pisanju tujih medijev dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

Dodala je: "Samo z obnovo kulturne dediščine ter oživitvijo kulturnega in izobraževalnega življenja bodo ljudje Mosula ponovno akterji obnove svoje države. To je želja naše iniciative."

iranski konzulat Novice Protestniki zažgali iranski konzulat v Iraku

Mednarodno srečanje je prvo v vrsti dogodkov z namenom ne le obnovitve kulturne dediščine tega severnega iraškega mesta, ampak tudi ponovnega usposobljenja izobraževalnega sistema in oživitve kulturnega življenja mesta, je zapisano na spletni strani Unesca.

Srečanje so pripravili v sodelovanju z iraško vlado. Številni strokovnjaki in državniki, vključno z iraškim ministrom za kulturo in vodjo Univerze Mosulske knjižnice, so delili svoje vedenje o zgodovini mesta in seznanili udeležence s trenutnimi razmerami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin