SiolNET. Trendi Kultura
6,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
(1948-2021)

Umrla je gledališka in filmska igralka Ljerka Belak

6,25

termometer

Ljerka Belak | V 73. letu starosti se je poslovila gledališka in filmska igralka Ljerka Belak.  | Foto: STA
V 73. letu starosti se je poslovila gledališka in filmska igralka Ljerka Belak. Foto: STA

Po poročanju Radia Slovenija je v 73. letu starosti umrla igralka Ljerka Belak. V svoji bogati karieri je upodobila vloge številnih močnih žensk iz svetovne in slovenske dramske klasike, niso pa ji bili tuji niti komični liki. Vpisala se je tudi v zgodovino slovenskega filma.

Ljerka Belak je bil rojena leta 1948 v Ljubljani, kjer je obiskovala osnovno šolo. Šolanje je nadaljevala na Šubičevi gimnaziji in Gimnaziji Poljane ter nato na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Leta 1970 se je zaposlila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, leta 1993 pa se je pridružila ansamblu ljubljanskega Mestnega gledališča, kjer je bila zaposlena do upokojitve leta 2009. Kot gostja je igrala tudi v drugih slovenskih gledaliških hišah.

Znana je tudi po svojih filmskih vlogah. Med drugim je upodobila lik Marjole v filmu Carmen (1995), Maše Kranjc v Gverilcih (2006) in Milene v Zapelji me (2013). Nastopila je tudi v več televizijskih dramah, sodelovala pri branju pravljic za otroke, pripravljala je kabarejske večere.

Za svoje delo je prejela več nagrad, poroča STA, med njimi študentsko akademijsko Prešernovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrado mesta Celje, Severjevo nagrado in Borštnikovo nagrado. Leta 2015 so jo počastili z Borštnikovim prstanom, leto zatem pa z Ježkovo nagrado.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin