SiolNET. Trendi Kultura
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je pesnik, pisatelj in dramatik Miroslav Slana

0,16

termometer

Sveča
Poslovil se je literat Miroslav Slana. Foto: Thinkstock

V 70. letu starosti je umrl pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, esejist in satirik Miroslav Slana. Napisal je več kot 20 knjig za odrasle in otroke in objavljal v skoraj vseh slovenskih revijah, posvečenim literarnim, filozofskim in družbenim vprašanjem.

Miroslav Slana je študiral primerjalno književnost na filozofski fakulteti v Ljubljani in Zagrebu ter živel kot svobodni književnik in publicist v Mariboru. Njegov roman Proletarec so v nekdanji Jugoslaviji za štiri leta umaknili z obrazložitvijo, da je idejno škodljiv. Izšel je leta 1981 v predelani obliki, je poročal Radio Slovenija.

Odmevali so tudi njegovi polemični eseji in humoreske

Pozornost je pritegnil že s pisanjem v humorističnem in satiričnem listu Pavliha z aforizmi in humoreskami, ki jih je objavljal pod pravim imenom in psevdonimi. Posebej so odmevali njegovi polemični eseji, na primer esej O umu in mišicah.

V sedemdesetih letih je doma in v tujini pripravil tedaj še neznane performanse in multimedijske nastope. Prejel je nekaj literarnih in odrskih nagrad, med drugim za poetično dramo Nekoč sem bil kralj na srečanju slovenskih gledališč v Kranju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin