Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
19.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kraja

Četrtek, 10. 10. 2013, 19.07

6 let, 2 meseca

Tatvina v galeriji Alkatraz: drzna kraja ali politični performans?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Nadstandardni komite Rogovcev prevzema odgovornost za tatvino v galeriji Alcatraz.

Člani iniciative Cirkulacija 2, ki od leta 2007 deluje v nekdanji tovarni Rog, nasprotujejo izjavi t. i. Nadstandardnega komiteja Rogovcev in zavračajo, da bi bili začasni uporabniki Roga odgovorni za krajo v galeriji Alkatraz. Sami menijo, da je akcija zakrinkane skupine posameznikov v Alkatrazu "izključno kriminalno dejanje".

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sploh ne poznajo nobene skupine začasnih uporabnikov, ki bi se imenovala Nadstandardni komite Rogovcev.

Ob tem pojasnjujejo, da poznajo ljudi, ki so pred časom delovali v okviru Socialnega centra, med njimi je izstopal profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede in aktivist Andrej Kurnik, zato ga pozivajo, da se identificira kot eden od odgovornih ali pa se ogradi od obeh omenjenih dejanj. Kurnik je bil sicer danes nedosegljiv.

"Kot umetniki člani Cirkulacije 2 zavračamo obračunavanje z umetniškimi pristopi in discipliniranjem in nasilnim podvrženjem umetnikov, kot se je zgodilo v galeriji Alkatraz in že enkrat pred tem. Podobno akcijo so si namreč dovolili že v letu 2007, prav tako v primeru umetnice Marije Mojce Pungerčar," so še navedli v sporočilu, pod katerim se je podpisal Borut Savski, zastopnik Cirkulacije 2, društva za interdisciplinarnost, samoprodukcijo in cirkulacijo sodobne umetnosti, ki je tudi partner projekta RogLab in član društva KUD Trivia, katerega predsednica je Marija Mojca Pungerčar.

Poudarili so tudi, da nasprotujejo, da se v javnosti kdorkoli predstavlja s skupnim nazivom Rogovci, kar naj bi pomenilo začasne uporabnike Roga.

Skupina, ki se je poimenovala Nadstandardni komite Rogovcev, je danes namreč sporočila, da Rogovci prevzemajo odgovornost za drzno tatvino v galeriji Alkatraz na Metelkovi. Naslov elektronske pošte, s katerega je bilo poslano sporočilo za javnost, pa že dopoldne ni več obstajal. Naknadno je ista skupina poslala še eno sporočilo, v katerem so poudarili, da je šlo za "politični performans".

Skupina neznancev je v torek iz galerije ukradla za 30 tisoč evrov razstavnih predmetov, so v sredo povedali na policiji. Dogodek je obsodila tudi avtorica umetniškega projekta Marija Mojca Pungerčar.

Ne spreglejte