SiolNET. Trendi Kultura
Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: festival Tinta, Kino Šiška

  • Messenger
  • Messenger

Za vse stripovske sladokusce bo poskrbel festival Tinta

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: festival Tinta, Kino Šiška

Festival Tinta, ki bo potekal od 10. do 14. oktobra, je naslednik Stripolisfesta in bo s pisanim naborom stripovskih dogodkov pustil sledi na več koncih Ljubljane.

Kate Evans Kate Evans

Ljubitelji stripa si lahko obetajo razstave, delavnice, pogovore, sejem stripov, predstavitve svežih stripovskih izdaj in podpisovanja, dražba stripovskih originalov, branje stripov v živo, filmske projekcije, druženja in obilo zabave za vse stripovske sladokusce.

Osrednji del festivala bo potekal med 10. in 14. oktobrom na različnih ljubljanskih kulturnih prizoriščih, stripovsko obarvan pa bo ves oktober, saj nas čakata tako pestro festivalsko ogrevanje kot ohlajanje, Tinta pa bo pljusknila tudi zunaj meja Ljubljane.

TINTA – Festival stripa Ljubljana

Tinta festival stripa

10.–14. 10. 2017

GOSTJE: Kate Evans (VB), Boulet (FR), Aleksandar Zograf (SRB), Petra Lilla Marjai in Julia Lerch (HU), Daan Brinkmann, René Bakker in Daniel Berio (NL), Tomaž Lavrič, Martin Ramoveš, David Krančan, Marko Kociper, Andrej Štular, Ana Štular, Izar Lunaček in Nejc Juren, Miha Hančič, Tanja Komadina, Matej Lavrenčič, Matej de Cecco in Boštjan Gorenc Pižama, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić, Vojko Volavšek, Boris Jukić, Matija Medved, Primož Krašna …

LJUBLJANSKA PRIZORIŠČA: Kino Šiška, DobraVaga, Atrij ZRC SAZU, Pritličje, Vodnikova domačija Šiška, AKC Metelkova mesto, Slovenska Kinoteka, Strip.art.nica Buch, Trubarjeva hiša literature

DRUGA PRIZORIŠČA: Galerija Šivčeva hiša, Radovljica, in Galerija EPEKA, Maribor

Strip kot deveta umetnost

Dogodki v sklopu festivala bodo predstavili tako aktualne domače stripovske izdaje kot širši pogled na položaj in ustvarjalno kondicijo devete umetnosti pri nas.

Slovenski strip ima letos kar nekaj razlogov za praznovanje:

  • mineva 90 let od objave prvega slovenskega stripa Zamorček Bu-ci-bu Milka Bambiča,
  • revija Stripburger obeležuje četrt stoletja izhajanja,
  • stripar Tomaž Lavrič pa se je končno zapisal tudi med nagrajence Prešernovega sklada. Lavrič je tudi avtor letošnje festivalske podobe, škrata Tinta.

V goste poleg številnih domačih stripovskih ustvarjalcev prihajajo angleška striparka in aktivistka Kate Evans, francoski hitrorisec in eden najbolj branih spletnih striparjev na svetu Boulet, legenda srbske podtalne stripovske scene Aleksandar Zograf, madžarski zinovski festival Ukmukfukk ter ekipa nizozemskega umetnika Daana Brinkmanna z uličnim robotskim tiskalnikom Kredkom.

Tinta razstave

Ukmukfukk zini Ukmukfukk zini

V galeriji DobraVaga se bo s samostojno razstavo predstavil domači stripavtor in glasbenik mlajše generacije Martin Ramoveš, z razstavo zinov pa madžarski Ukmukfukk.

V Pritličju bo postavil na ogled svoje originale in strani iz skicirk francoski gost Boulet, razstava v Galeriji Vodnikove domačije bo pod taktirko revije Stripburger prikazala izsek slovenske stripovske produkcije za odrasle zadnjega desetletja ter dela kar 20 slovenskih avtorjev in avtoric različnih generacij.

Marko Kociper in Andrej Štular bosta s svojimi stripovskimi intervencijami zasedla metelkovski zid oziroma okna Galerije Nočna izložba Pešak.

Tinta se bo z razlila tudi izven Ljubljane: David Krančan bo razstavljal v Radovljici, v Mariboru pa bo na ogled potujoča skupinska razstava v režiji neutrudnega promotorja slovenskega stripa Aleksandra Buha, ki občinstvu širom Evrope predstavlja izbor del iz bogatega opusa sedmih slovenskih stripovskih umetnikov.

Tinta delavnice

Kredko Kredko

Risarski navdušenci se lahko nadejajo prav posebnega stripovskega jama, ki mu bo sledil niz uličnih stripovskih intervencij – nastale stripe bodo s pomočjo uličnega robotskega tiskalnika Kredka natisnili na več lokacijah festivala po mestu.

Na risarski delavnici pod vodstvom Kate Evans se bodo udeleženci posvetili vizualnemu pripovedovanju zgodb kot obliki družbeno angažiranega komentarja, Aleksandar Zograf pa bo imel predavanje o stripovski naraciji in snovanju stripovskih likov za dijake Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.

Z dvema stripovsko navdahnjenima ustvarjalnima delavnicama bo poskrbljeno tudi za najmlajše stripoljubce.

Begunsko taborišče Džungla na Tinti

Festival se bo odprl z javno tribuno v Atriju ZRC SAZU, na kateri bo osrednja gostja angleška striparka in aktivistka Kate Evans.

Slovenski bralci jo poznajo po stripovski biografiji Rdeča Rosa, njen najnovejši strip z naslovom Threads pa govori o begunskem taborišču Džungla v Calaisu. Obe deli bosta predstavljali izhodišče za širšo debato o problemu begunstva ter moči in poslanstvu, ki ga ima umetnost pri opozarjanju in spreminjanju družbenih neenakosti, zatiranja in izkoriščanja.

Strip Rdeča Rosa se bo v sklopu festivala v obliki pripovedovalskega dogodka znašel tudi na odru Vodnikove domačije.

V Pritličju se bo odvila že tradicionalna dražba stripovskih izvirnikov, stripovska malica pa bo postregla s kratko inventuro domače stripovske letine in druženjem s predstavniki domačih stripovskih založb ter gostujočimi avtorji.

Sejem stripov

Boulet strip Tinta Večdnevno stripovsko rajanje bo vrelišče doseglo s sobotnim sejmom stripov v Kinu Šiška.

Na sejmišču bodo lahko vsi stripa željni obiskovalci na enem mestu preverili izbrano ponudbo domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov, živahno sejemsko barantanje pa bodo pospremile predstavitve in podpisovanja najnovejših stripovskih izdaj ter pogovori z avtorji.

Na velikem platnu Kina Šiška bo na ogled tudi projekcija kratkih madžarskih animiranih filmov, za zaključek sobotnega dogajanja pa bodo k besedi povabili trojico osrednjih tujih gostov festivala – Kate Evans, Aleksandra Zografa in Bouleta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin