Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
1. 3. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

4

Natisni članek

Oliver Frljić Slovensko mladinsko gledališče gledališče Powszechny Poljska predstava Kletev svoboda govora svoboda umetniškega izražanja

Sreda, 1. 3. 2017, 16.00

6 let, 7 mesecev

SMG izrazilo podporo varšavskem gledališču, obveščen je tudi Juncker

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

4

Foto: Arhiv Gledališča Powszechny (www.powszechny.com)

Predstavo, ki je v režiji Oliverja Frljića, v varšavskem gledališču Powszechny spremljajo napadi, protesti skrajnih desničarskih skupin, katoliških medijev in poljske državne televizije, ki podžigajo linč ustvarjalcev. Vodstvo in ansambel Slovenskega mladinskega gledališča sta ob tem gledališkim kolegom izrazila solidarnost in podporo. Režiser je o medijski kampanji, ki spremlja predstavo, obvestil tudi Jean-Clauda Junckerja.

V varšavskem gledališču Powszechny je 18. februarja premiero doživela predstava Kletev. Ta je v režiji Oliverja Frljića nastala po navdihu istoimenskega besedila Stanislawa Wyspianskega, ki govori o zapletenih odnosih med Poljsko in Katoliško cerkvijo. Pod njeno dramaturgijo se podpisuje Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG).

"Kletev je kot večina predstav omenjenega režiserja zgrajena kot pomenska 'bomba', ki v trenutku 'eksplozije' lahko sproži širši družbeni performans. Odgovori nanjo in ves niz protestov gradijo naracijo o poljski družbi danes, odkrivajo simptome, ki niso vedno v skladu z uradno oziroma priznano resnico te družbe, okoli česar je mogoče graditi nadaljnji dialog in refleksijo," so v izraz podpore in solidarnosti ob političnih napadih, ki jih doživlja omenjena predstava, zapisali v SMG.

Predstava je tako v tem trenutku "nastajajočih političnih napetosti, vračanja h konservativnim vrednotam, površnemu populizmu, za katerim se skrivajo različni nacionalizmi, ksenofobija in sovraštvo, kar najboljši primer neposlušnega, kritičnega gledališča", še poudarjajo.

Simptomi poljske družbe

Odrsko delo, ki je nastalo na osnovi besedila Wyspianskega iz  konca 19. stoletja, obravnava "sodobne probleme poljske družbe, ki je po padcu komunizma postala ujetnik Katoliške cerkve. Govorimo o pedofilskih škandalih, o svobodi žensk pri odločanju o svojem telesu in položaju umetnika v okoliščinah omejene svobode z novimi oblikami cenzure in avtocenzure. Ukvarjali smo se s simptomi poljske družne, ki desni strani očitno niso pogodu."

Režiser Oliver Frljić je predstavo Kletev v varšavskem gledališču Powszechny zasnoval  po navdihu istoimenskega besedila Stanislawa Wyspianskega, ki govori o zapletenih odnosih med Poljsko in Katoliško cerkvijo. | Foto: Arhiv Gledališča Powszechny (www.powszechny.com) Režiser Oliver Frljić je predstavo Kletev v varšavskem gledališču Powszechny zasnoval po navdihu istoimenskega besedila Stanislawa Wyspianskega, ki govori o zapletenih odnosih med Poljsko in Katoliško cerkvijo. Foto: Arhiv Gledališča Powszechny (www.powszechny.com)

Poljsko državno tožilstvo pa je sprožilo preiskavo

Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), se podpisuje pod dramaturgijo predstave Kletev. | Foto: Matej Leskovšek Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), se podpisuje pod dramaturgijo predstave Kletev. Foto: Matej Leskovšek Medtem ko gledališko delo spremljajo odlične kritike, pozitivni odzivi strokovne javnosti, vabila na različne mednarodne festivale in ovacije, ki potrjujejo, da gre za umetniški uspeh, kot še navajajo v slovenskem gledališču, pa je ta tudi tarča protestov skrajnih desničarskih skupin, katoliških medijev in poljske državne televizije. Poljsko državno tožilstvo je zaradi suma žaljenja verskih čustev zoper njo sprožilo tudi preiskavo.

Ustvarjalce predstave prek družbenega omrežja Facebook linčajo, jim grozijo, sovražne zapise igralci prejemajo tudi prek elektronske pošte in SMS-sporočil. Mami ene od igralk v prestavi so čez noč uničili avto, stanje s primeri predstavlja Goran Injac.

V SMG zato poljske oblasti pozivajo, naj zaščitijo umetnike, s tem pa tudi svobodo govora in umetniškega izražanja kot dveh temeljev demokracije. Ob tem naslavljajo tudi mesto Varšava, da naj zaščiti "pomemben prostor dialoga – Gledališče Powszechny". Pozivajo tudi, "da prepreči uvajanje novih mehanizmov klerikalne cenzure, ki resno ogroža svobodo umetnosti". 

Frljićevo pismo Junckerju

Ob napadih, ki spremljajo predstavo, je njen režiser Frljić na predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja naslovil odprto pismo, v njem pa razgrnil ozadje medijske kampanje. Množično histerijo, ki ogroža tudi varnost igralcev v predstavi in njenih producentov, je, kot pojasnjuje režiser, sprožila poljska nacionalna televizija.

Ta je na svoji spletni strani, tudi navaja Frljić, objavila prispevek, opremljen z nezakonitimi videoposnetki delov predstave. Kot je še zapisal, so ti "iztrgani iz konteksta, besedilo, ki jih spremlja, pa je zavajajoče, napisano z jasno namero javno stigmatizirati igralce, producente in avtorje predstave".

Goran Injac pojasnjuje, da je poljska državna televizija predstavo označila za "protipoljsko in protikatoliško". Novinarko, avtorico prispevka o premieri, v katerega je vključila tudi material z novinarske konference, so odpustili. "Novi direktor televizije Jacek Kurski, ki ga je na vodilno mesto postavila nacionalistična oblast, je pozval k linču igralke Julie Wyszynske, ki je del zasedbe predstave. V uradni izjavi je tudi potrdil, da so igralko izločili iz televizijske serije v njihovi produkciji, iz programa pa je umaknil televizijsko dramo, v kateri je umetnica imela glavno vlogo." Režiser predstave Oliver Frljić je ob medijski kampanji, ki podžiga linč ustvarjalcev predstave, ki spremljajo predstavo Kletev, naslovil odprto pismo na predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. | Foto: Arhiv Siol Režiser predstave Oliver Frljić je ob medijski kampanji, ki podžiga linč ustvarjalcev predstave, ki spremljajo predstavo Kletev, naslovil odprto pismo na predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Foto: Arhiv Siol

Hudi medijski pritisk in grožnje

Od objave državne televizije naprej so gledališče in ustvarjalci izpostavljeni hudemu medijskemu nasilju in sovražnemu govoru, ki ga spodbujajo nekateri člani vladajoče desničarske stranke Zakon in pravičnost in Katoliška cerkev, pa poudarja režiser. Kot tudi, da varšavsko gledališče poskuša zavarovati umetnike, vendar v položaju, ko mediji, ki jih nadzoruje vlada, še naprej povzročajo množično histerijo, ne more prav veliko narediti.

Ker je Poljska del Evropske unije, pa je dogajanje tudi stvar evropskih institucij, ki naj ščitijo človekove pravice, v javnem zapisu še opozarja režiser.

Ne spreglejte