SiolNET. Trendi Kultura
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slavna pariška znamenitost bo kmalu videti drugače #video

0,47

termometer

Slavolok zmage |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Če v drugi polovici septembra načrtujete obisk Pariza, naj vas ne preseneti povsem spremenjena podoba Slavoloka zmage.

Med 18. septembrom in 3. oktobrom bo pariški Slavolok zmage, ki se boči na zahodnem koncu Elizejskih poljan, privzel povsem drugačno podobo. Kot si je to že leta 1961 zamislil umetniški par Christo in Jeanne-Claude, bodo namreč 50 metrov visoko znamenitost ovili v svetlečo plastično folijo.

Gre za posmrtno umetniško intervencijo slavnega umetniškega para, Christo je namreč umrl lani, njegova žena in umetniška partnerica Jeanne-Claude pa leta 2009. Da bo njuna vizija končno uresničena, je dosegel Christov nečak Vladimir Javačev.

Christo in Jeanne-Claude | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Izpolnil sem obljubo, ki sem mu jo dal," je Javačev pojasnil za Reuters. Kot je povedal, je njegov stric večkrat poudaril, da je ovijanje Slavoloka zmage projekt, ki si ga je najbolj želel uresničiti.

Christo in Jeanne-Claude sta slovela po tovrstnih umetniških intervencijah, med drugim sta v različne materiale ovila nemški parlament v Berlinu in pariški most Pont Neuf, enega od projektov "ovijanja" sta izpeljala na obali Avstralije, z velikansko zaveso sta zastrla tudi del Velikega kanjona v ameriški zvezni državi Kolorado.

Posnetki nekaterih njunih projektov:

V času, ko bo Slavolok zmage ovit v folijo, ga bo še vedno mogoče obiskati in se povzpeti na tamkajšnjo razgledno teraso, ob tem dodaja Reuters.

Oglejte si še:

razstava Trendi Nizozemci odprli razstavo, kot je še niste doživeli #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin