Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2023,
13.20

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Butalci Cerknica pust kultura

Ponedeljek, 13. 11. 2023, 13.20

5 mesecev, 2 tedna

Pust v Cerknici 2024 bo v znamenju čebel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Butalci | V petek so sicer organizatorji v cerkniškem kulturnem domu predstavili celoten program pustnih prireditev, ki bodo prihodnje leto potekale v Cerknici. Pustni teden bodo začeli v torek, 6. februarja, ko bodo v galeriji Krpan odprli pustno razstavo. | Foto STA

V petek so sicer organizatorji v cerkniškem kulturnem domu predstavili celoten program pustnih prireditev, ki bodo prihodnje leto potekale v Cerknici. Pustni teden bodo začeli v torek, 6. februarja, ko bodo v galeriji Krpan odprli pustno razstavo.

Foto: STA

Prihodnji tradicionalni pustni karneval v Cerknici bo potekal v znamenju kranjske sivke. Ta se bo skupaj z drugimi pustnimi liki predstavila kot Butalska čebela. Predsednik ČZS Boštjan Noč pa bo tudi ambasador pustovanja. Organizatorji verjamejo, da bo s tem čebela postala simbol pustovanja, "saj brez čebel tudi nas Butalcev ni", pravijo.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Noč je na petkovi predstavitvi prihodnjega pustovanja v Cerknici izrazil veselje, da čebele postajajo njegov pomemben del. "S tem bomo dobili še dodatno promocijo čebelarstva, predvsem pa bomo dali javnosti sporočilo, da je naša slovenska čebela sivo-črna in ne rumeno-črna," je dejal. Butalska čebela bo namreč odeta v prave barve kranjske sivke, sivo-črne.

Nad tem, da čebele postajajo pomemben del festivala, so navdušeni tudi organizatorji. "Kajti brez čebel tudi nas Butalcev ni," je za STA modro pripomnil njihov predstavnik Aljaž Červek.

Pustni teden bodo začeli 6. februarja

V petek so sicer organizatorji v cerkniškem kulturnem domu predstavili celoten program pustnih prireditev, ki bodo prihodnje leto potekale v Cerknici. Pustni teden bodo začeli v torek, 6. februarja, ko bodo v galeriji Krpan odprli pustno razstavo. Po dolgoletni tradiciji bo Župan Butalski dva dni pozneje prevzel oblast v Cerknici in s tem odprl festival.

Vrhunec dogajanja bo po petkovem in sobotnem zabavnem pustnem rajanju ter sobotni otroški maškaradi s coprnicami nedeljski pustni karneval, ki se vselej začne "točno okoli 12.32". Predstavile se bodo vse znamenite cerkniške maske, od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerka iz Cerkniškega jezera, po novem pa, kot rečeno, tudi Butalska čebela z rojem drugih čebel.

Vsakoletno prireditev bodo končali s sredinim tradicionalnim pokopom pusta, ki velja za najstarejšo premikajočo se pustno ulično predstavo na Slovenskem.

Podčetrtek, Dnevi slovenskega turizma, Gostinski sejem
Trendi V Novi Gorici se začenjajo Dnevi slovenskega turizma
Ne spreglejte